The Elder Scrolls Online: High Isle

 • Ontwikkelaar ZeniMax Media
 • Eerste releasedatum 6 juni 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre MMO , RPG
 • Gameliner score

Review: The Elder Scrolls Online: High Isle - Een prachtige omgeving met veel herhaling - Pc

Twee maanden geleden ging ik aan de slag met de preview quest van de The Elder Scrolls Online-uitbreiding High Isle. Daar heb ik veel plezier mee gehad en mijn nieuwsgierigheid naar de uitbreiding was gewekt. Nu is de uitbreiding uit en kon ik de High Isle gaan verkennen. De vraag is natuurlijk of de High Isle een goede toevoeging blijkt te zijn of dat dit stukje Tamriel beter verborgen had kunnen blijven.

The Ascendant Order is terug

In de preview quest nam je het op tegen The Ascendant Order die de vredesbespreking die op de High Isle plaatsvindt wilde tegenhouden. De speler moest in opdracht van Arabelle Davaux en met de ‘hulp’ van Jakarn ze tegenhouden wat na een geweldige boss fight lukte. De main quest van The Elder Scroll Online: High Isle borduurt hierop voort. Vrijwel meteen na mijn aankomst in High Isle kwam ik Arabelle weer tegen. Drie schepen van haar zijn verdwenen en zij vraagt of jij wilt helpen met het onderzoek. Dan blijkt The Ascendant Order erachter te zitten en kom je in een quest terecht gevuld met politieke intriges, verraad en de nodige unieke momenten.

The Elder Scrolls Online High Isle review

Prachtige wereld

Het eerste wat mij opviel, is dat de High Isle een prachtig eiland is. Het lijkt gebaseerd te zijn op de mediterraanse landen als Italië en Zuid-Frankrijk compleet met vele stranden, bergen en verschillende mooie dorpen en steden om te bezoeken. Laat Zuid-Frankrijk nou net één van mijn favoriete vakantiebestemmingen zijn, dus dat was meteen een pluspunt. Tijdens het spelen maakte ik de nodige stops om even een foto te maken in een zonnebloemenveld of een strand met prachtig uitzicht. Alleen het uiterlijk is niet alles. Deze wereld lijkt levendiger dan de andere werelden waarin ik toe nu toe heb gespeeld. Zo kom ik monsters tegen die met elkaar aan het vechten zijn tijdens het rijden en doemde er op het strand opeens uit het niets een spookschip op dat mij aanviel. Hoewel ik nog veel werelden moet verkennen in The Elder Scrolls Online staat High Isle voor nu met stip op de eerste plaats.

The Elder Scrolls Online High Isle review1

Politieke intriges

Wat ik ook zeer waardeer, is de verhaallijn die de main quest volgt. In de meeste quests die ik tot nu heb gespeeld leek the big bad guy meestal een Daedra te zijn die problemen probeerde te creeëren in de wereld. Alleen in High Isle gaat het om de oorlog die op het moment van The Elder Scrolls Online afspeelt. Er is dus geen Daedra te bekennen en dat waardeer ik echt aan de main quest. Tel daar nog bij op dat de personages in deze quest echt heel leuk zijn en het lijkt een gouden combinatie voor de ultieme ESO-uitbreiding. Ik heb de nodige keren moeten lachen om de stunts die de NPC’s uitvoerden om mij te helpen verder te komen. Zo vond ik Jakarn in de preview quest bloedirritant in de dungeons, omdat hij weigerde mee te vechten. In High Isle heb ik echt soms moeten lachen om zijn streken. In het begin had ik het gevoel dat dit mijn favoriete uitbreiding tot nu toe ging worden.

The Elder Scrolls Online High Isle review2

Veel herhaling

Helaas is het niet allemaal positief. Net als alle uitbreidingen bevat The Elder Scrolls Online: High Isle de nodige nieuwe content met quests en items die je kunt vinden. Toch komen de meeste quests in essentie met elkaar overeen. Praat met een NPC, ga naar de locatie, ga de dungeon in om een mysterie op te lossen en dan terug naar de NPC voor de beloning. Soms zit er nog een dungeon waar je naartoe moet, maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer. Ik had gehoopt op meer variatie in quests in The Elder Scrolls Online: High Isle, zoals het invallen van steden of meer spionage quests. Het standaard dungeons-bezoeken voert ook in High Isle helaas de boventoon. De verhaallijnen zijn wel echt heel leuk om te volgen met unieke personages, zoals een boer wiens favoriete schaap ontvoerd is door monsters en iets te veel van dit schaap lijkt te houden. Het verhaal is echt leuk, maar ook hier moest je weer een dungeon in om het schaap te vinden en na een paar uur achter elkaar spelen begint dat een beetje te vervelen. Dit is niet alleen in High Isle het geval, maar is meer een opmerking die ik met The Elder Scrolls Online in het algemeen heb.

The Elder Scrolls Online High Isle review3

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

De High Isle is een prachtige omgeving om te bezoeken en te ontdekken. De personages hebben leuke dialogen en in de main quest ook soms echt grappige momenten, waar ik om moest lachen. De map zit vol verrassingen om te ontdekken, wat ik zeer waardeer. De enige opmerking die ik heb, is dat de quests vaak dezelfde formule volgen net als in de eerdere uitbreiding en de basegame. Ondanks dat weet ik dat ik de High Isle vaker ga verkennen om de andere geheimen op de map te ontdekken.

 • Pluspunten
 • Prachtige wereld
 • Interessante verhaallijn(en)
 • Main quest bevat grappige momenten
 • Minpunten
 • Weer veel herhaling in de soort quests
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?