Review: Warcraft III: Reforged Pc

Geplaatst: 2 februari 2020 14:00
-

Tijdens BlizzCon 2018 maakte Blizzard bekend dat Warcraft III een remaster krijgt. Blizzard beloofde tijdens de onthulling dat deze dijk van een game een evenzo grote remaster zou krijgen. Warcraft III is namelijk niet alleen één van de meest bekende RTS-games, maar tevens is Warcraft III de game waar het allemaal mee begon voor andere grote games als World of Warcraft en DotA 2. Met een remaster probeert Blizzard dus ontzettend hard in te spelen op de nostalgie, maar is dat ook gelukt?

Oud en vertrouwd

Warcraft III: Reforged is een remaster van zowel Warcraft III: Reign of Chaos als haar uitbreiding The Frozen Throne. Tijdens de campaign-modus van de game kun je dus ook door het verhaal van deze beide games heen spelen. Net zoals in het origineel wordt het verhaal en de enorme fantasiewereld van Warcraft ontzettend goed neergezet. Met zo'n dertig tot veertig uur aan campaign leer je alle bekende personages kennen en leer je welke grote gebeurtenissen er zich in de wereld van Azeroth hebben afgespeeld. Tijdens de campaign speel je verschillende soorten missies die variëren van het verdedigen van je nederzetting tot aan het verkennen van de wereld om je heen. Tijdens de missies kun je de verschillende gebeurtenissen bekijken vanuit het perspectief van de verschillende speelbare classes.

Het alom bekende en meeslepende verhaal van Warcraft III staat als een huis en daar hoefde Blizzard met deze remaster dan ook verder niet aan te schaven. De campaign is nog precies zoals die was en spelers die het origineel hebben gespeeld, zullen dan ook heel veel terug herkennen uit het origineel. Wel heeft Blizzard ervoor gekozen om in Warcraft III: Reforged een speciale Story Difficulty in het leven te roepen. Dit is een moeilijkheidsgraad die alles net een stukje makkelijker maakt, zodat ook nieuwkomers gemakkelijk in de game kunnen komen en meer kunnen genieten van het verhaal.

Een nieuw jasje

Goed, aan het verhaal hoefde Blizzard dus niet te sleutelen, maar de rest van de game heeft wel een flinke make-over gekregen. Zo zijn de vernieuwde graphics het eerste dat je opvalt wanneer je de game opstart. Blizzard heeft flink haar best gedaan om de personages er een stuk gedetailleerder uit te laten zien en veel meer emotie mee te geven. Vergeleken met de graphics van het origineel ziet de remaster er natuurlijk een stuk beter uit en de visuele upgrade die veel wegheeft van de stijl van World of Warcraft is dan ook zeer welkom. Blizzard heeft er in dit geval ook echt voor gezorgd dat de graphics zijn verbeterd, zonder dat de look en feel van het origineel verloren gaat. Daarnaast heb je ook gewoon de optie om alle graphics om te zetten naar de klassieke stijl van de originele game.

Helaas is het grafisch gezien niet altijd even goed gesteld met Warcraft III: Reforged. Zo zijn de geanimeerde cutscenes namelijk erg statisch, waardoor het juist weer lijkt alsof de game terug in de tijd is gegaan. Aan de hand van de trailer die Blizzard tijdens BlizzCon twee jaar geleden liet zien, leek het er juist op dat de cutscenes er veel meer cinematisch uit zouden zien en vanuit verschillende hoeken gefilmd zouden worden. Helaas blijkt dit dus niet zo te zijn.

Niet helemaal wat het had kunnen zijn

Naast de uitgebreide campaign waar je wel enkele tientallen uren zoet mee bent, ligt de grote herspeelbaarheid van Warcraft III natuurlijk in de competitieve modi en de talloze custom games die je kunt spelen. Over het algemeen is ook hier vrij weinig veranderd. Blizzard heeft voor de PvP-modus enkele kleine veranderingen aangebracht die de competitieve modus meer gebalanceerd moet maken. Daarnaast heeft de ontwikkelaar ook wat veranderd aan de World Editor waarmee je die custom games kunt maken.

Helaas zijn er ook een aantal features die we kennen uit het origineel die de remaster momenteel helaas nog moet missen. Zo kun je bijvoorbeeld geen custom campaigns maken, wat in de originele Warcraft III wel kon. Goed, het maken van je eigen singelplayer-verhaal is misschien niet waar de meeste spelers op zitten te wachten, maar ook voor de competitieve spelers ontbreekt het een en ander aan de game. Zo zit de toernooimodus niet in Reforged en kent de game momenteel ook nog geen competitieve ladder. Al deze features zaten wel vanaf de launch in de originele game. Daarnaast zitten er ook nog een paar bugs in de game. Tijdens mijn speeltijd had ik bijvoorbeeld vaker het probleem dat ik één van de missies van de campaign startte en ik gelijk in het game over-scherm terecht kwam. Hopelijk weet Blizzard dit met een patch gauw op te lossen.

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Laat ik vooropstellen dat Warcraft III: Reforged absoluut geen slechte remaster is. Het remasteren van een pareltje van een game is dan ook een vrij lastige taak. Blizzard heeft er in dit geval goed aan gedaan om niet te veel aan de game te veranderen, maar juist te behouden wat voor de fans zo ontzettend herkenbaar en vertrouwd is. Zo heeft Blizzard het bekende verhaal van Warcraft III nog beter weten te vertellen middels de verbeterde graphics en de versimpelde Story Difficulty. Echter is het wel jammer dat de geanimeerde cutscenes minder goed uitpakken dan ons werd beloofd en is het ook ontzettend jammer dat bepaalde features die we kennen uit het origineel in deze remaster zijn geschrapt. Wanneer je een echte Warcraft-veteraan bent, dan kan ik me best voorstellen dat Reforged niet echt is waar je op hoopte. Heb je het origineel echter niet gespeeld en ben je toch stiekem reuze benieuwd naar die RTS waar iedereen het over heeft, dan is het een prima game om mee in de wereld van Azeroth te stappen.

  Voldoende
 • Nostalgie
 • Verhaal en singleplayer campaign
 • Custom Maps
 • Verbeterde graphics
 • Competitieve scene
 • Cutscenes vrij statisch
 • Bekende features ontbreken
 • Hier en daar een bug
 • Niet helemaal wat Blizzard had beloofd
Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Warcraft III: Reforged

Ontwikkelaar:

Blizzard Entertainment

Uitgever:

Blizzard Entertainment

Release:

28 januari 2020

Pc

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord