Alles wat je moet weten over: Alone in the Dark

Geplaatst:
Aangepast: 18 maart 2024 21:14

Hoewel de donkere dagen langzaamaan beginnen te verdwijnen, is het nog lang niet gedaan met de duisternis. Alone in the Dark wacht ons stilletjes op, maar wat is dat eigenlijk? Wat kun je er precies van verwachten en waarom klinkt die naam toch zo bekend? Mochten dit vragen zijn die nog door jouw hoofd spoken. Wees gerust, je bent vast niet 'alone'. Maar om ervoor te zorgen dat je niet in het duister tast, schijnen wij vast wat licht op de Alone in the Dark.

Alone in the Dark 2024

Wat is Alone in the Dark en waar gaat het over?

Alone in the Dark is één van de grondleggers van het survival horror genre zoals we dat vandaag kennen. Het eerste deel - genaamd Alone in the Dark - verscheen in 1992 en wordt door fans van het genre vaak in één adem genoemd met klassiekers als Resident Evil en Silent Hill. Net als diens concurrentie leunde ontwikkelaar Infrogames met Alone in the Dark hevig op suspense, die mede werd aangewakkerd door de zogeheten tank besturing, oftewel vaste camerahoeken. Omdat je vaak niet zag wat je tegemoet liep, zorgde de angst voor het onbekende voor de nodige schrikmomenten.

De eerste installatie van Alone in the Dark draaide om de paranormale zaken van privédetective Edward Carnby, die door een antiekdealer wordt ingehuurd om in huize Derceto onderzoek te doen naar een piano. Hoewel dat op papier een koud kunstje lijkt te zijn, wordt huize Derceto geplaagd door misére en bovennatuurlijke taferelen, waaronder de mysterieuze zelfmoord van Jeremy Hartwood. Aan de speler was het de taak om middels Edward Carnby of Emily Hartwood - het nichtje van - antwoorden te vinden op de vragen die huize Derceto opwerpt, zonder daarbij ten prooi te vallen aan de duistere krachten die het landhuis herbergt.

Is Alone in the Dark 2024 een remaster of remake?

Theoretisch gezien is de nieuwe Alone in the Dark een remake, al wordt er ook gesproken over een 'reimagining'. Hiermee wordt vaak gedoeld op een alternatieve vertelling van het origineel. Net als in het originele Alone in the Dark draait de 2024-versie om Edward Carnby, Emily Hartwood en huize Derceto, al wordt in de remake niet direct gesproken over de zelfmoord van Jeremy Hartwood, maar een vermissing. Naast deze aanpassing in het plot stapt ontwikkelaar Pieces Interactive af van de tank besturing, die wordt ingewisseld voor een over-the-shoulder third-person camerahoek.

Waar kan ik de gezichten van Edward Carnby en Emily Hartwood van kennen?

Wie de trailers van Alone in the Dark heeft gezien, heeft zich wellicht wel eens achter de oren gekrabt en zich afgevraagd waar men de character models van zou kunnen kennen. En dat is niet vreemd, want Alone in the Dark heeft namelijk aardig wat 'star power' om mee te pronken. Zo wordt Edward Carnby vertolkt door David Harbour, die je misschien wel kent van zijn rol als Jim Hopper in Stranger Things of Hellboy in de gelijknamige film uit 2019. Jodie Comer - de actrice achter Emily Hartwood - zou je kunnen kennen van haar rollen in The Last Duel (Marguerite de Carrouges), Star Wars: The Rise of Skywalker (Reys moeder), Free Guy (Molotovgirl) of de serie Killing Eve (Villanelle).

Alone in the Dark 20241

Bevat Alone in the Dark multiplayer of online componenten?

Neen. Hoewel Alone in the Dark vanuit het oogpunt van twee protagonisten kan worden gespeeld, bevat de game geen multiplayer-aspecten. Beide verhaallijnen worden in single-player doorlopen en bevatten ieder eigen cutscenes en levels. Wat dat betreft zit je qua replay value dus goed met Alone in the Dark.

Bestaat er ook een Collector's Edition voor Alone in the Dark?

Jazeker, al zul je wel goed moeten zoeken om deze gelimiteerde editie nog ergens te bemachtigen. THQ Nordic heeft namelijk wereldwijd maar vijfduizend exemplaren ter beschikking gesteld. Deze tweehonderd euro kostende Collector's Edition komt met de game, een "Dark Man" figurine van 26cm, een "Ostadte" mini figurine van 10cm, een "Derceto 1930" muursticker set, een "Do Not Disturb" sleutelhanger, een "Glow Alone in the Dark" steelbook en wat Collector's Edition DLC.

Alone in the Dark Collectors Edition

Op welke platforms verschijnt Alone in the Dark en wanneer?

Alone in the Dark verschijnt op PlayStation 5, Xbox Series X\S en pc. De game zou eigenlijk vorig jaar in oktober verschijnen, wat werd uitgesteld naar 16 januari om een chaotische launch window te vermijden. Uiteindelijk werd de game nogmaals uitgesteld om het ontwikkelteam wat te ontzien gedurende de feestdagen. Alone in the Dark staat nu op de planning voor 20 maart 2024.

Is er een demo van Alone in the Dark?

Mocht je eerst even willen checken of Alone in the Dark wat voor je is, dan bestaat de mogelijkheid om een stand-alone proloog van de game te downloaden. Hierin bestuur je Grace Saunders, een elfjarig meisje die door Jeremy Hartwood de taak krijgt opgelegd om een brief te bezorgen bij Emily Hartwood. Hoewel deze proloog los staat van de uiteindelijke game, laat het de speler wel vast proeven van de besturing, de puzzels en de ijzingwekkende vibe binnen huize Derceto.

Alone in the Dark proloog

Hopelijk hebben we middels dit overzicht wat licht weten te schijnen op het gros van je brandende vragen rondom Alone in the Dark. Mocht je toch nog wat meer willen weten over deze remake of benieuwd zijn naar alle nieuwtjes en trailers aangaande Alone in the Dark, schroom niet en treed verder in het archief van Huize Gameliner, waarin alle items omtrent Alone in the Dark netjes op een rij staan. Hierin kun je ook onze preview van Alone in the Dark terugvinden, maar je kunt natuurlijk ook de link gebruiken.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Alone in the Dark

Series

-

Uitgever

THQ Nordic

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

20 maart 2024

Ontwikkelaar

Pieces Interactive

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord