Preview: Alone in the Dark - Back in black

Geplaatst: 31 augustus 2022 20:00

Gameland kent genoeg opties als het gaat om horrorgames. Vele franchise krijgen de reboots en remakes, waar fans helemaal nat van worden. Resident Evil en Dead Space hebben 'nieuwe' games in de maak voor 2023. Silent Hill blijft tragisch achter, maar gelukkig krijgt Alone in the Dark wel de liefde die het verdient. Laat één ding duidelijk zijn: Alone in the Dark is geen remake. De ontwikkelaars bij Pieces Interactive vonden dat niet de goede term. Wat is de betere benaming? Een liefdesletter aan het origineel uit 1992.

Pikzwarte inkt

Alone in the Dark is misschien niet de bekendste horrorfranchise, maar de impact die het origineel had op gameland is niet te ontkennen. Alone in the Dark laat Resident Evil lijken op een jonkie. De horrortitel was één van de allereerste games die 3D horror op je scherm toverde. Maar goed, het verleden is uiteraard verleden tijd. Het is nu de opdracht om relevant te zijn in het huidige gamelandschap. Zo willen THQ Nordic en Pieces Interactive het gaan aanpakken!

Hetgeen wat mij meteen interesseerde was de schrijver: Mikael Hedberg. Hij is verantwoordelijk voor vele nachtmerries die kleine Bram had, omdat ik als een jong ventje mij bezighield met Amnesia: The Dark Descent. Zijn schrijfwerk is uitstekend. Het is alweer een tijdje geleden dat ik Amnesia voor het laatst gezien of gespeeld heb, maar ik herinner mij het vergeetachtige avontuur van Daniel maar al te goed. De unieke setting en stijl van Alone in the Dark zorgen ervoor dat ik vertrouwen heb in het plot. Ik weet dat de schrijver meer dan kundig is en we krijgen te maken met een pakketje die vrij uniek is voor een horrorgame. Had je verwacht tegen nachtmerriewezens te vechten in de jaren '20 van Louisiana, terwijl er een zwoele jazz soundtrack op de achtergrond speelt? Nee, ik ook niet.

Alone in the Dark gamescom preview1

Competitie met giganten

Alone in the Dark moet zich gaan meten met enorme franchises. Dead Space, Resident Evil, The Callisto Protocol en meer staan te popelen om uit te komen met nieuwe horrorcontent. Ja, dit zijn series met enorm veel bereik en mankracht. Alone in the Dark mag daarom geen steek laten vallen. Belangrijker nog, wat kan het doen om zichzelf te onderscheiden? Qua verhaal en sfeer geloof ik het wel. Een verrijking daarop zijn de twee speelbare protagonisten, wat ervoor kan zorgen dat je ervaring nog wat unieker wordt. Ja, ik weet dat de Resident Evil 2 Remake dat ook had. In Alone in the Dark spelen de twee verhaallijnen echter tegelijk en naast elkaar af.

De grootste zorg die ik heb voor Alone in the Dark is puur gameplay gerelateerd. Ja, dat is meteen een grote zorg. De gameplaybeelden die we zagen kwamen voort uit pre-alpha. Het is niet zozeer dat ik me zorgen maak om de kwaliteit van de game. Het is meer dat ik denk dat het moeilijk gaat worden om zichzelf te bewijzen tegenover de enorm hoge lat die er al ligt. Gunplay, resource management, survival elementen, er is veel wat precies moet kloppen. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar een volledige gameplay-demo, wanneer de game klaar is om in de schappen te verschijnen. Dat wordt het 'do or die' moment voor Alone in the Dark.

Alone in the Dark gamescom preview2

Voorlopig oordeel van Bram de eenzame man

Ik denk dat het een moeilijk gevecht wordt voor Alone in the Dark. De competitie maakt geen grappen. Door de agressieve tegenstanders wordt het een pittig karwei om ervoor te zorgen dat Alone in the Dark het kan opnemen tegen deze zwaargewichten, zoals Dead Space en RE4 remake. Toch is er genoeg om naar uit te kijken. Vooral het verhaal en de sfeer zijn elementen waar ik veel vertrouwen in heb. Alone in the Dark gaat in ieder geval een stuk minder duistere periode tegemoet! Ik verwelkom de franchise terug en ik hoop dat ze een relevante positie behouden binnen gameland.

Bron: gamescom
Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Alone in the Dark

Series

-

Uitgever

THQ Nordic

Reviewscore

-

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

20 maart 2024

Ontwikkelaar

Pieces Interactive

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord