Check hier alle The Game Awards 2023 content

Call of Duty: Modern Warfare 3 (2023)

  • Ontwikkelaar Sledgehammer Games
  • Eerste releasedatum 10 november 2023
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre First-Person Shooter
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Call of Duty: Modern Warfare 3

Bij de doorgewinterde Call of Duty-veteranen staat al weken een dikke rode circel om 10 november, de dag waarop Call of Duty: Modern Warfare 3 al zijn geheime intel gaat prijsgeven. Maar bij de minder geharde gamers staan wellicht nog hier en daar wat [CLASSIFIED] balkjes door de nodige gevoelige informatie. Met de launch in het verschiet is het misschien wel handig om onze eigen inlichtingenofficiers eens los te laten op enkele prangende vragen die tussen jou en een aanschaf in staan.

Call of Duty Modern Warfare 31

Wat is Call of Duty: Modern Warfare 3?

Voor sommigen is de naam Call of Duty misschien helemaal niet zo bekend. Onwaarschijnlijk, maar het kan, en Call of Duty: Modern Warfare 3 is voor hen dan ook geheel abracadabra. Voor deze personen zal ik trachten zo goed en zo kwaad mogelijk uit te leggen wat Call of Duty: Modern Warfare 3 is. Call of Duty: Modern Warfare 3 is een first-person shooter en officieel het twintigste deel in de Call of Duty franchise, wanneer we beide free-to-play Call of Duty: Warzone games niet meetellen. Call of Duty begon ooit als een Tweede Wereldoorlog shooter, maar maakte later ook uitstapjes naar de toekomst. Met de Modern Warfare-reeks mikte Activision op een hedendaagse setting, waarbij recente conflicten inspiratiebronnen vormden voor de fictieve game.

Is Call of Duty: Modern Warfare 3 een remake, een sequel of DLC?

Het antwoord is 'ja'. Theoretisch gezien is het een beetje van alle drie. De Modern Warfare-reeks is namelijk al eens eerder gemaakt en begon in 2007 met Call of Duty 4: Modern Warfare, waarna Modern Warfare 2 en 3 respectievelijk in 2009 en 2011 verschenen. In 2019 kreeg de serie een zogeheten reboot en in 2022 verscheen Call of Duty: Modern Warfare 2. Modern Warfare 3 is een direct vervolg op het in 2022 verschenen Modern Warfare 2, maar de geruchten dat het hier om DLC zou gaan zijn wel op feiten gebaseerd. Ontwikkelaar Sledgehammer Games kreeg namelijk ooit de opdracht om additionele content voor MW2 te ontwikkelen, maar uitgever Activision veranderde later van gedachten en besloot om er toch een volledige game van te maken.

Modern Warfare 3 Makarov

Waar gaat Call of Duty: Modern Warfare 3 over?

Het verhaal van Modern Warfare 3 pikt de draad op waar Modern Warfare 2 deze vorig jaar achterliet. Daarin werd aan het einde al geteaset dat de Russische Ultranationalist Vladimir Makarov in het vizier van Task Force 141 verschijnt, gezien Makarov plannen beraamt om een Derde Wereldoorlog te ontketenen. Spelers kruipen in de rol van o.a. SAS Captain John Price, Simon "Ghost" Riley, Kyle "Gaz" Garrick en John "Soap" MacTavish om deze plannen een halt toe te roepen.

Bevat Call of Duty: Modern Warfare 3 ook de controversiële 'No Russian' missie?

Wie in 2009 met MW2 in aanraking is gekomen, weet dat één van de meest spraakmakende missies genaamd 'No Russian' veel stof heeft doen opwaaien in de maatschappij. Destijds werd de speler als onderdeel van een groep terroristen een vliegveld ingeloodsd om daarna het vuur te openen op alles met een hartslag. Vanuit de maatschappij werden vragen gesteld over het nut van dit soort shockerende scenes en of het hiermee niet een bewust risico neemt dat het jongeren murw maakt voor buitensporig geweld jegens onschuldige burgers. Met het gegeven dat Makarov ook in deze Modern Warfare 3 de antagonist is, rijst dan ook snel de vraag of Sledgehammer Games in deze game de veelbesproken 'No Russian' missie integreert. Na het lezen van een samenvatting van leeftijdsclassificatiebureau ESRB kunnen we veronderstellen dat 'No Russian' op een ongespecificeerde manier terugkeert, gezien melding wordt gemaakt van "terrorists taking over an airplane; terrorists (dressed as police officers and paramedics) shooting/killing fleeing civilians inside a stadium concourse". Ook gaf Activision middels een trailer al beelden vrij van een chatgesprek op een mobiele telefoon waarin het bericht 'No Russian' te zien is. Of dit ook een speelbare missie gaat zijn, is nog niet duidelijk. Het zou ook in de vorm van een cutscene kunnen worden verwerkt.

Modern Warfare 3 No Russian

Hoe lang duurt de campaign van Modern Warfare 3?

Over de totale duur van de story campaign van Modern Warfare 3 heeft Activision Blizzard helaas nog niet zo heel veel losgelaten, maar als we uit mogen gaan van vorige Modern Warfare-games dan moeten we rekening houden met een duur van zes tot acht uur. Sites als HowLongToBeat beweren zelfs dat je er het dubbele uit kan halen, mits je naar elk geheim in de game op zoek gaat.

Bevat Call of Duty: Modern Warfare 3 ook een multiplayer modus?

Absoluut! Sterker nog, veel gamers zullen Modern Warfare 3 zelfs kopen vanwege de multiplayer. Het ontwikkelteam heeft al aangegeven dat Modern Warfare 3 vanaf launch alle Modern Warfare 2 multiplayer maps bevat, dat het stemmen op de volgende map in de lobby terug is en dat de TTK (Time-To-Kill) is verhoogd. Ook de 'red dot' mini-map - waarop je kunt zien waar spelers een vuurwapen zonder demper hebben afgevuurd - maakt na een korte afwezigheid weer zijn opwachting. De multiplayer bevat ook enkele klassieke game modi als Kill Confirmed, Hardpoint en Ground War, maar men is ook bezig geweest met nieuwe modi. 'Cutthroat' is daar een mooi voorbeeld van, waarin drie teams van drie het tegen elkaar opnemen. Voor meer informatie rondom de multiplayer kun je terecht bij Rudy's Call of Duty: Modern Warfare 3 Multiplayer bèta preview.

Modern Warfare 3 multiplayer

Hoe zit het met de befaamde Zombie-modus?

Een goede Call of Duty kan volgens velen niet zonder een eigen Zombie-modus en ook Modern Warfare 3 heeft er dus een. Treyarch heeft zich deze keer over deze modus ontfermd en heeft er een open wereld PvE modus van gemaakt, vergelijkbaar met de DMZ mode in Call of Duty: Warzone 2.0. Spelers worden per vierentwintig gedropt in de map Urzikstan, waarin men het tegen de ondoden en AI-bestuurde menselijke vijanden op kan nemen. Urzikstan wordt onderverdeeld in meerdere zones, ieder met een eigen moeilijkheidsgraad. Na drie kwartier zorgt een Aether Storm ervoor dat de map steeds kleiner wordt en moeten spelers binnen het kwartier zorgen dat ze exfiltreren met hun vergaarde loot.

Treft Activision ook maatregelen tegen toxic gedrag online?

Ongewenst gedrag middels grof taalgebruik en pesterij in de chatroom is nooit leuk en het kan een potje multiplayer dan ook aardig verzieken. Ook Activision Blizzard is zich daar maar al te goed van bewust. Daarom belooft men dan ook daar strak op te letten. Middels een A.I.-gestuurde moderatie genaamd ToxMod worden online pesters en beledigende gamers uit de game geplukt, aldus Activision. Zogeheten 'friendly banter' en 'trash talk' wordt tot op een bepaalde graad nog toegestaan, maar hatelijke opmerkingen, discriminatie, seksisme en andere vormen van vuilbekkerij worden afgestraft, aldus Call of Duty's Code of Conduct.

Modern Warfare 3 zombies

Komt Call of Duty: Modern Warfare 3 naar Game Pass?

Met de overname van Activision Blizzard in de pocket zou je er als Xbox gamer op kunnen hopen dat Modern Warfare 3 naar Game Pass komt. Helaas is dat niet het geval. Tenminste, voorlopig niet. Xbox-topman Phil Spencer heeft aangegeven dat Activisions games pas vanaf 2024 naar Game Pass komen.

Wanneer komt Call of Duty: Modern Warfare 3 uit en op welk platform?

Call of Duty: Modern Warfare 3 verschijnt op 10 november en komt uit op de Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5 en pc.

Modern Warfare 3 Captain Price

Wat kost Call of Duty: Modern Warfare 3, welke versies kan ik kopen en komt er ook een Prestige Edition?

Call of Duty: Modern Warfare 3 komt in twee edities: De reguliere Cross-gen Edition van €69,99 en de Vault Edition van €99,99. Een pre-order van de Cross-gen Edition komt met de base game en een Zombie Ghost Operator-skin, alsook vroege toegang tot de campaign. De Vault Edition doet daar nog eens een Soul Harvester Tracer-wapenblauwdruk, het Nemesis Operator-pack, twee Wapen Vaults en Blackcell (één seizoen) + dertig extra Tierskips bij. Wat Prestige Editions betreft, die tijden lijken voorbij te zijn.

Krijgen PlayStation gamers nog een voordeeltje?

Jazeker! Call of Duty: Modern Warfare 3 gooit er exclusief voor de PlayStation-spelers een Lockpick Operator-pack bij.

Modern Warfare 33

Daar heb je het. Full disclosure. Mocht je toch nog een [CLASSIFIED DOCUMENT] missen, blader dan gerust eens door onze Call of Duty: Modern Warfare 3 archieven. Tot ziens op het slagveld, Operator. Going dark!

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?