De Rondvraag: Naar welke indie-game kijk je uit?

Geplaatst: 24 maart 2021 17:00
-

Indie-games zijn games die door een individu of een klein team worden ontwikkeld, meestal zonder de financiële en technische ondersteuning van een grote uitgever. Door hun onafhankelijke positie en de vrijheid om te creëren hebben de ontwikkelaars van indie-games meer ruimte om te experimenteren. Zo wordt de nadruk gelegd op innovatie door experimentele gameplay te creëren wat bij de Triple A-titels een te groot risico met zich mee zou brengen. Sommige indie-games zijn zo populair dat ze mainstream worden. Denk aan: Super Meat Boy, Fez, Braid, Minecraft, Shovel Knight, Cuphead en Undertale. In Claudia's retrospectief over Undertale kun je lezen waarom deze indie-game een hit is geworden. Door de technische ontwikkelingen van de laatste jaren zijn de indie-games goedkoper om te maken, makkelijker te distribueren en zijn ze beschikbaar voor een groter publiek. Hierdoor zijn deze games populairder dan ooit en heeft bijvoorbeeld Microsoft een hele Xbox-showcase met alleen maar indie-games. Ik vroeg daarom aan de redactieleden naar welke indie-game zij eigenlijk uitkijken.

Celine kijkt uit naar Cris Tales

Ik kijk uit naar Cris Tales die als het goed is in het derde kwartaal van dit jaar wordt uitgebracht. Vorig jaar heb ik de demo gespeeld en deze heeft mij weten te verrassen. Cris Tales is een JRPG, waar ik sowieso al een liefhebber van ben en tevens geïnspireerd door klassieke JRPG’s, zoals Chrono Trigger en Final Fantasy VI. In Cris Tales kruip je in de huid van Crisbell die het koninkrijk moet redden door te gaan tijdreizen. Wat je krijgt te zien, is dat het beeld is opgesplitst in drie delen die het verleden, het heden en de toekomst representeren. Met Crisbell kun je je altijd verplaatsen naar een ander tijdvak en wanneer je daar bepaalde dingen verandert, zie je dat ook weer terug in de andere tijdsvakken. De gevechten kennen een klassieke turn-based combat, maar ook hier kun je de tijd manipuleren. Zo kun je een wateraanval gebruiken en de tijd vooruitdraaien, waardoor je vijand gaat bevriezen. Persoonlijk vind ik dit een interessant concept en de gehele game is lekker kleurrijk met een cartoonachtige stijl. Er waren nog wel wat puntjes, waarvan ik hoop dat deze verwerkt worden in de volledige game. Mocht je geïnteresseerd zijn dan kun je hier de preview van Cris Tales lezen!

Jolien kan niet wachten om met Sun Haven aan de slag te gaan

Pfoe, er zijn zoveel indie games waar ik naar uitkijk dit jaar! Als ik moet kiezen, ga ik voor Sun Haven van Pixel Sprout Studios. Ik heb het al over deze game gehad in mijn Drie van die Indie farming sims om in de gaten te houden, maar Sun Haven is even in het kort een farming sim in een fantasy setting. Gezien het feit dat dit genre tot één mijn grote favorieten behoort en ik een groot zwak heb voor fantasy, lijkt deze game twee liefdes van mij samen te brengen. Tel hierbij op Sun Haven’s uitgebreide customisation opties voor verschillende rassen, een schattige art style en een mogelijk interessant verhaal. Deze game heeft mij in ieder geval helemaal enthousiast gemaakt! De game komt als het goed is in mei uit op Steam en ik ga de dagen aftellen, totdat ik met Sun Haven aan de slag kan.

Bram kan moeilijk een keuze maken, maar kiest toch voor S.T.A.L.K.E.R. 2

De term indiegame vind ik nog steeds een apart begrip. Hebben we het dan over games die zichzelf identificeren in het genre indie? Want zelfs games met een uitgever zoals Team17 of Devolver Digital worden nog gerekend als indiegames. En games die geen uitgever kennen? Die erkennen zichzelf wellicht niet in het genre indie, terwijl ze het technisch gezien wel zijn. Goed, genoeg nonsens uitgekraamd. Er zijn namelijk zeker wat titels die passen onder het begrip indie. Laat ik kiezen voor een game die zichzelf op de aardbol zet en daar geen uitgever voor nodig heeft. S.T.A.L.K.E.R. 2 is de felbegeerde sequel op de drie andere S.T.A.L.K.E.R.-games. Wellicht had het beter S.T.A.L.K.E.R. 4 genoemd kunnen worden, maar goed. S.T.A.L.K.E.R. staat bekend om een geweldige grauwe atmosfeer, sterke gunplay en een uitermate levendige wereld. Elk personage, monster en stuk tuig doet zijn eigen ding, of de speler er zich nou mee bemoeit of niet. De Zone straalt veel uit, ook radioactief materiaal, maar wat het vooral uitstraalt, is een wereld waar ik niet op kan wachten om mezelf compleet in te verliezen. Speciale shout-out naar Atomic Heart, Weird West en Sable, want die heb ik ook allemaal overwogen en zijn ook zeker je aandacht waard!

Eilish gaat voor meerdere indie-games

Er zijn meerdere indie-games waar ik dit jaar erg naar uit kijk. Ten eerste de horror Saturnia, die zich niet alleen afspeelt in Sardinië, wat één van mijn favoriete vakantiebestemmingen is, maar ook nog eens over een sekte gaat. Jippie, kan ik weer lekker schrikken! Daarnaast lijkt SkateBird me echt geweldig, maar ik wil wel nog even weten of ik mijn vogel kan costumizen, zodat hij op Guus lijkt. Maar ik moet toch eerlijk zeggen dat de indie-game waar ik het meest naar uitkijk Book of Travels is. Waarom? Het geeft me echt Legend of Zelda-vibes. En aangezien Ocarina of Time nog steeds m’n favoriete game aller tijden is, is dat een goede reden om uit te kijken naar deze game. Een goede manier om mijn hart wat rust te geven tussen alle horror games door.

Naar welke indie-game kijk jij uit? Laat het ons weten en deel het in de comments.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord