Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Cris Tales

  • Ontwikkelaar Dreams Uncorporated
  • Eerste releasedatum 20 juli 2021
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , Google Stadia , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Indie , JRPG
  • Gameliner score

Preview: Cris Tales - Red het koninkrijk met tijd

Als een JRPG-lover kijk ik heel erg uit naar de release van Cris Tales. De game werd voor het eerst getoond tijdens de Future Games Show en was de eerste JRPG die werd aangekondigd voor de next-gen consoles. Cris Tales staat gepland in november, dus dat wordt nog even wachten. Gelukkig kon ik alvast aan de slag gaan met de gratis demo op Steam, zodat ik mijn bevindingen met jullie kan delen. Er valt nog wel het één en ander te verbeteren, maar Cris Tales heeft mij enthousiast genoeg gemaakt om de volledige game te spelen straks.

onbekend

Het verleden, het heden en de toekomst

In Cris Tales kruip je in de huid van Crisbell, een meisje afkomstig van het weeshuis in Narim Town. Wanneer de 'Yellow Frog with the Top Hat' een roos uit de tuin van het weeshuis heeft gestolen, gaat Crisbell er meteen achteraan. De kikker leidt haar naar de kathedraal, waar Crisbell vanaf dat punt magische krachten krijgt. De kikker, die zich voorstelt als Matias, vertelt Crisbell dat zij de uitverkorene is en het koninkrijk moet redden met behulp van tijdreizen. Crisbell is namelijk een Time Mage, een magiër die vanuit het heden naar het verleden of de toekomst kan stappen om uitkomsten te veranderen.

Allereerst wil ik mijn complimenten geven aan Modus Games die deze JRPG in een nieuw jasje weet te stoppen. Cris Tales is geïnspireerd door zowel klassieke JRPG's zoals Chrono Trigger en Final Fantasy VI als moderne JRPG's zoals Bravely Default en Persona 5. Cris Tales heeft een vermakelijke look door haar cartoonachtige stijl en maakt goed gebruik van kleur om bepaalde personages en objecten eruit te laten springen. De game doet mij erg denken aan Persona 5 - wat overigens één van mijn favoriete JRPG's is - en dit maakt het natuurlijk extra leuk om aan de slag te gaan met Cris Tales. Vanaf het punt dat Crisbell ontdekt dat zij een Time Mage is, wordt het beeld gesplitst in drie delen die het verleden, het heden en de toekomst representeren. Je bestuurt Crisbell voornamelijk vanuit het heden, tenzij je een opdracht krijgt waardoor je het verleden of de toekomst in moet stappen. Wat interessant is, is dat je vanuit het heden al kan zien hoe je omgeving en de bewoners er vroeger uitzagen en hoe dat verandert in de toekomst.

onbekend

Creëer unieke combinaties met tijd

In de wereld van Cris Tales heb je de mogelijkheid om tegen bewoners te praten, die je kunnen helpen om Narim Town te redden. Een belangrijk personage die zich buiten het rijk bevindt, is de wijsgeer 'Willhelm The Wise' die later ook met jou mee gaat vechten tegen vijanden. Je kunt verschillende plekken bezoeken waarbij je met geluk schatkisten vindt met waardevolle items, zoals een potion bijvoorbeeld. De plekken zijn helaas nog beperkt in de demo, waardoor je in een minuut alles wel gezien hebt. In de loop van het verhaal moet je tegen bepaalde monsters vechten om de bewoners van Narim Town te helpen. Helaas was de demo vrij kort waardoor ik maar één keer heb moeten vechten tegen goblins. Naast de main story was er in de demo ook de mogelijkheid om de Colloseum-modus uit te proberen. In deze arena-like modus speel je met Crisbell, Cristopher en Willhelm waarbij je probeert om acht rondes tegen vijanden te vechten zonder dat je Hit Points, Combat Points en Magic Points terugkrijgt na elke ronde.

De combat-modus van Cris Tales is vrij simpel als je al bekend met (J)RPG's zoals Final Fantasy. Cris Tales maakt gebruik van turn-based combat, waarbij je alle tijd hebt om je volgende zet te bepalen. Zo heb je de mogelijkheid om aan te vallen, waardoor je meteen schade aanricht aan de tegenstander. Je kunt gebruikmaken van spells, magische krachten om schade aan te richten. Ook kun je ervoor kiezen om je beurt over te slaan, jezelf te verdedigen of items te gebruiken om jezelf te healen of een personage tot leven te wekken. Crisbell heeft daarnaast een compagnon die met haar meevecht, genaamd Cristopher die zijn eigen unieke krachten heeft. Cristopher is vooral handig vanwege zijn spells, zoals een vuurbal of waterstraal die je kunt richten op de tegenstander. Hierdoor kun je leuke combinaties maken met de krachten van Crisbell om de tijd te draaien. Zo kan Cristopher een waterstraal richten op de tegenstander en Crisbell de tijd vooruit draaien, waardoor de tegenstander de volgende beurt bevroren raakt. Tijdens het aanvallen of verdedigen kun je in real-time extra schade aanrichten of jezelf afweren tegen de aanval. Dit is echter nog best lastig omdat er vertraging zit tussen de handelingen. Ook kun je helaas je keuze niet wijzigen, waardoor je bijvoorbeeld verplicht bent om een item te gebruiken terwijl je dat niet meer wilt.

onbekend

Voorlopig oordeel van Celine Man

Cris Tales is een prachtige game die vernieuwend is dankzij het spelen met de tijd in zowel het verhaal als tijdens de combat. De demo heeft mij hierdoor enthousiast genoeg gemaakt om de volledige game te spelen, maar toch hoop ik stiekem dat er nog gewerkt wordt aan een aantal puntjes. De locaties mogen worden uitgebreid en hopelijk komt er een winkel waar je items en wapens kunt inslaan. Ik zou het ook op prijs stellen als de combat-modus verbeterd wordt, waarbij de tijdsvertraging wordt weggehaald en je de optie hebt om je keuzes te annuleren. Buiten dat ben ik zeer benieuwd naar de uiteindelijke game. Cris Tales staat gepland op 17 november voor de pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch en Google Stadia.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?