Drie van die: Enorm unieke survivalgames

-

Het eerste kwartaal van het gamejaar in 2024 kan worden gedefinieerd met meerdere stellingen. De JRPG's scoren torenhoog, de live-service titels falen miserabel en de relatief onbekende survivalgames breken de ban. Het is best bijzonder wat we al voorgeschoteld hebben gekregen - survivalgames die miljoenen spelers hebben weten te behalen binnen no-time. Denk hierbij aan de controversiële Palword, de veelgeprezen Enshrouded en de problematische Nightingale. Tuurlijk valt er wat te zeggen over de kwaliteit van de drie betreffende games, maar het is geen geheim dat het genre in vuur en vlam staat. Dit artikel staat daarom in het teken van Drie van die enorm unieke survivalgames, voor de kampeerder die echt kan genieten van een memorabel avontuur, waarbij het verzamelen van allerlei rotzooi centraal staat.

Pacific Drive - autopech kan je duur komen te staan

Om de lijst af te trappen wil ik beginnen met het uitlichten van een survivalgame die dit jaar nog verschenen is. Ja, hij is wellicht wat onder de radar gebleven vanwege het grove geweld in het genre, maar Pacific Drive is een titel die direct bij mij opkwam, toen ik na begon te denken over de uniekste titels die dit genre te bieden heeft. In Pacific Drive kom je door ongelukkige omstandigheden in de Zone terecht - een vijandige omgeving waar menig S.T.A.L.K.E.R.-veteraan spontaan sinistere flashbacks door ervaart. Je hebt maar één doel voor ogen: ontsnap en overleef de barre omstandigheden. Gelukkig hoef je dit niet geheel alleen te doen. Er zijn wat NPC's die jou bij de hand nemen, maar je trouwste compagnon is er eentje van staal. Ja, de unieke insteek van Pacific Drive is dat jouw auto je belangrijkste survival-tool is. Het is je enige manier om de wereld door te reizen en het dient ook als een schuilplaats voor de vele abnormale dreigingen die de wereld kent. Autoliefhebbers kunnen daarom deze titel niet aan zich voorbij laten racen - zeker omdat je grotendeels in de garage aan je auto kunt sleutelen.

Pacific Drive thumb review survivalgame

Subnautica - de reden dat ik thalassofobie heb

Wanneer we over het algemeen denken aan survivalgames, dan schieten onze gedachtes naar ruige omgevingen, waarbij het niet makkelijk is om te overleven. Verraderlijke bossen, gortdroge woestijnen, gevaarlijke jungles, enzovoorts. Waar je wellicht niet meteen aan denkt is de bodem van de oceaan, want laten we eerlijk blijven - ik kom daar nooit. Toch is Subnautica één van de meest geliefde survivalgames mede dankzij de unieke setting. Je bent neergestort op een buitenaardse oceaanwereld en de enige manier om in leven te blijven is door gebruik te maken van de natte flora en fauna. Subnautica weet vrijwel perfect de pracht van de zeven zeeën te weerspiegelen, terwijl het bij menig gamer ook daarentegen zorgt voor wat thalassofobie. Geloof mij maar, zodra je ook maar één keer in aanraking bent gekomen met de Reaper Leviathan, dan durf je zelfs het peuterbadje niet meer in.

Subnautica drie van die

Grounded - schatje, ik heb de kinderen gekrompen

Eventjes genoeg onheil, laten we vertrekken naar de comfort van onze achtertuin. In Grounded speel je als één van de vier kinderen en ga je op pad in het tuintje van je moeder. Er is wel één uitdagende factor aanwezig, want je bent gekrompen tot het formaat van een insect om precies te zijn. De eerst knusse achtertuin wordt per direct een listig regenwoud, waarin je als de wiedeweerga aan de slag moet. Maak een bijl van een scherpe kiezelsteen, gebruik de bladeren van dat onkruidplantje voor je fort en adopteer een bladluis - want dat is schattig. Obsidian kennen we natuurlijk als de meester in RPG's, maar de ontwikkelaar toont hier aan dat ze ook prima uit de voeten kunnen als een gamemaker die zich bezighoudt met survivalgames. Dus mocht je nog met een ietwat familievriendelijke survivalgame aan de haal willen in een zeer creatieve omgeving? Dan heb je aan Grounded een prima deelnemer, mits je niet bang bent van reusachtige wolfspinnen. Elke survivalgame kent wat terreur, ben ik bang.

Grounded drie van die survivalgame

Er zijn natuurlijk nog veel meer unieke survivalgames op de markt te vinden. Ik daag je daarom uit om onderin het reactieveld een aantal onbekende pareltjes te vernoemen. De survivalgame gekte gaat nog lang rondrazen in gameland, vermoed ik zo.

Bram Noteboom Content Manager

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pacific Drive

Ontwikkelaar:

Ironwood Studios

Uitgever:

Ironwood Studios

Release:

22 februari 2024

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord