Drie van die: Redenen om Dead by Daylight uit te proberen

Geplaatst: 1 juni 2021 10:00
-

Het concept van Dead by Daylight is bij de meeste mensen inmiddels wel bekend. Ook is het wel een beetje cheesy, daar kan ik niet omheen. De game volgt een aantal nogal stereotiepe personages die proberen te ontsnappen, terwijl er een bloeddorstige moordenaar achter hen aanzit. Het doel van de survivors is om vijf van de generatoren die over de map verspreid staan te repareren en vervolgens de uitgang te openen om te kunnen ontsnappen. Het doel van de killer is uiteraard om alle survivors af te maken, voordat ze daar de kans voor krijgen. Toch is Dead by Daylight more than meets the eye. Hoezo dan? Dat ga ik jullie vertellen in deze Drie van Die: redenen waarom je Dead by Daylight moet uitproberen.

De bekende gezichten

In Dead by Daylight kom je veel bekende gezichten tegen. Zeker als je een beetje fan bent van het horrorgenre, zul je de meeste speelbare personages wel herkennen. Het klinkt misschien als niets meer dan een eenvoudig verdienmodel, want niet alle personages zijn gratis. Toch is de game goed te spelen en vermakelijk zelfs als je hier geen extra geld insteekt. Zeg nu zelf: welke horrorfan wordt niet blij van Piramid Head die zonder te stoppen achter je aan blijft komen? Oké, misschien is blij niet echt het juiste woord, maar je begrijpt wel wat ik bedoel. Wanneer jouw medespelers er wel voor hebben gekozen om te betalen voor de DLC-personages, kun je er alsnog mee of tegen spelen. Daarnaast zijn de DLC’s niet heel prijzig en zijn er ook events waarmee je gratis personages of outfits kunt verdienen. Hoe dan ook, het feit dat je onder andere Ghostface, Michael Myers, Freddy Krueger, de Demogorgon uit Stranger Things en vanaf 15 juni ook Nemesis uit Resident Evil kunt tegenkomen, geeft de game toch veel meer sfeer.

De verschillende manieren waarop je kunt spelen

Dead by Daylight geeft spelers de mogelijkheid om een geheel eigen speelstijl te ontwikkelen. De survivors kunnen een hoop verschillende voorwerpen vinden en gebruiken, die je bepaalde voordelen geven in de game. Zo kun je bijvoorbeeld een zaklamp gebruiken om je belager te verblinden en zo een andere survivor te redden. Met een sleutel kun je de generatoren opstarten en in sommige gevallen als je de uitgang hebt gevonden, kun je de deur naar buiten zelfs vroegtijdig openen. De voorwerpen geven je de keuze om op verschillende manieren te ontsnappen aan de killer. Daarnaast hebben alle survivors ook hun eigen vaardigheden naast hun sterke en zwakke punten. Je moet dus met ieder personage op een andere manier spelen. Dit geldt uiteraard ook voor de killers. Ieder van hen heeft andere wapens en aanvallen. De één is snel, stil en besluipt zijn slachtoffers het liefst. De ander is gewoon enorm sterk en slaat een survivor in één klap neer. Daarnaast zijn er een aantal killers die kunnen teleporteren of vallen kunnen zetten voor hun slachtoffers. Dit maakt iedere match die je speelt uitdagend, want je weet niet meteen wat de speelstijl van je tegenspelers is.

De uitgebreide lore

Zoals ik aan het begin al aanhaalde, lijkt het concept van Dead by Daylight redelijk simpel en afgezaagd. Maar er zit meer achter dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het achtergrondverhaal is nog best diepgaand en de ontwikkelaar laat veel open voor eigen interpretatie. Het overkoepelende verhaal draait om The Entity. Dit is een wezen dat wordt omschreven als ‘de kosmische belichaming van het kwaad’. The Entity heeft de Trial Grounds gecreëerd, de plek waar alle face-offs tussen de survivors en de killers zich afspelen. Het kwaadaardige wezen kiest slachtoffers uit en neemt hen mee naar haar wereld. Dit geldt voor zowel de killers als de survivors. De Entity dwingt hen om aan een eindeloze cyclus van proeven mee te doen, zodat zij zich kan voeden met de sterke emoties die bij haar slachtoffers vrijkomen. Hierdoor wordt het wezen alsmaar sterker en kan ze werelden blijven opslokken. Daarnaast hebben alle personages een uitgebreide backstory. Hier kom je steeds meer over te weten door bepaalde uitdagingen te behalen.

Ga jij Dead by Daylight uitproberen?

Al met al heeft Dead by Daylight dus een hoop meer te bieden dan vermakelijke gameplay en een bekend concept. Voor iemand die al tientallen uren of misschien zelfs wel een paar honderd uur in de game heeft gestoken, kan ik dat zeker beamen. Iedere match is anders, waardoor je voortdurend bezig bent je eigen tactiek bij te stellen. Geloof me, je zult je niet snel gaan vervelen als je besluit om Dead by Daylight uit te proberen.

Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Dead by Daylight

Ontwikkelaar:

Behaviour Interactive

Uitgever:

Behaviour Interactive

Release:

14 juni 2016

-

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord