Drie van die: Redenen om The Last of Us Part 2 Remastered op te pakken

Geplaatst:
Aangepast: 16 januari 2024 16:01

Iets meer dan een jaar geleden werden we verrast door de release van The Last of Us Part 1 (2022). Aangezien de game al een keer geremasterd was, was de vraag of dit iets zou toevoegen. In mijn opinion over The Last of Us Part 1 kun je mijn bedenkingen hierover lezen en in mijn review van The Last of Us Part 1 kun over mijn ervaringen met de game lezen. The Last of Us Part 2 (2020) is nog maar een paar jaar uit en nu heeft deze game ook een remaster voor de PlayStation 5 gekregen. We gaan de discussie of deze game nu al een remaster verdient deze keer niet voeren. In deze Drie van die redenen om The Last of Us Part 2 Remastered op te pakken, lees je waarom ik deze versie de moeite waard vind.

Het verhaal en de gameplay

The Last of Us Part 2 is het langverwachte vervolg op de avonturen van Ellie en Joel. Het neemt je weer mee terug naar de dystopische wereld waar de mensen proberen te overleven door zich bij verschillende facties (Fireflies, Washington Liberation Front) aan te sluiten. Al zorgt dit ook voor conflicten onderling. Toch maakt dit hun overlevingskansen tegen de Runners, Stalkers en Clickers een stuk groter. In dit deel volgen we Allie nadat een wraakactie van de voormalige Fireflies haar leven drastisch verandert en haar op een vergelijkbaar pad brengt. Daarnaast volg je Abby (een voormalig Firefly) die zich bij het WLF heeft aangesloten en achter de initiële wraakactie zat. Het WLF strijdt tegen de Seraphites, dit is een sekte die de infectie ziet als reactie op de zondige wereld en iedereen als vijand ziet die dit geloof niet deelt. Door met Abby te spelen ontdek je meer over het WLF, leer je haar en haar vrienden beter kennen en raak je bevriend met twee Seraphites. Hierdoor begrijp je dat dit ook gewoon een groep mensen is die probeert te overleven. Dit zorgt voor een dubbel gevoel, want je leert mensen kennen die je tijdens Allie’s wraaktocht al vermoord hebt. Dit zorgt voor uiteindelijk voor een meeslepende climax waarna je je kunt afvragen of het de moeite waard was om zo ver te gaan (ondanks de begrijpelijke pijn). Dit krachtige einde evenaart het eerste deel en blijft nog dagen in je hoofd zitten.

De gameplay is in het tweede deel uitgebreider dan in het origineel. Je neemt het niet alleen op tegen het WLF en de geïnfecteerde mensen, maar ook tegen Seraphites die met fluitsignalen communiceren. Dit vereist een andere strategie, maar gelukkig kun je in deze game prone gaan. Hierdoor kun je je verschuilen in gras en bosjes, maar ook vanuit deze positie je wapens gebruiken. De menselijke tegenstanders onderzoeken de laatste locatie waar ze je gezien hebben, communiceren met elkaar, dekken elkaar en proberen je te flankeren. Als ze een gevallen kameraad vinden, zijn ze echt van slag en extra gemotiveerd om je uit te schakelen. De toevoeging van speurhonden met een begeleider zorgt ervoor dat je je strategie opnieuw moet aanpassen. De hond kan je geurspoor vinden en als je niet ver genoeg uit hun buurt bent dan zitten ze zo in je nek. De geïnfecteerde vijanden vereisen dezelfde techniek als in het eerste deel, maar blijven uitdagend. De Stalkers spelen verstoppertje met je, de Runners moeten je niet zien, en de Clickers en Bloaters moeten je niet horen of vinden met hun echolocatie. Op sommige momenten kun je de aanwezige geïnfecteerde vijanden als wapen gebruiken tegen de menselijke vijanden door simpelweg een fles te gooien en dat blijft een heerlijke ervaring. De geremasterde versie ziet er geweldig uit al zijn de verschillen met het origineel miniem, omdat deze er ook al geweldig uitzag. Daarnaast voelt door de haptische feedback de combat nog realistischer en zijn de laadtijden aanzienlijk korter. Als je meer wilt weten over het meeslepende verhaal, de geweldige gameplay en de andere toevoegingen aan de game dan kun je dit teruglezen in de review van The Last of Us Part 2.

The Last of Us Part 2 Remastered 1The Last of Us Part 2 Remastered 1The Last of Us Part 2 Remastered 1The Last of Us Part 2 Remastered 1The Last of Us Part 2 Remastered 1The Last of Us Part 2 Remastered 1

No Return

Als je je combat skills wilt testen dan kun je dit doen in No Return. Dit is een roguelike survival modus waar je het opneemt tegen verschillende groepen vijanden in een aantal combat encounters. Dit leidt uiteindelijk tot een gevecht tegen een eindbaas (en er zijn er meerdere). Mocht je tijdens dit avontuur doodgaan dan verlies je alle gevonden wapens, items en behaalde upgrades. Elk personage heeft zijn eigen inventory, playstyle en traits. Zo heeft Allie beschikking over een pistool en molotov cocktails, een gebalanceerde speelstijl en verdient ze vijftig procent meer supplements. Abby heeft een pistool en houweel, focust meer op close combat en wordt geheald bij een melee kill. Je hebt in het begin alleen toegang tot Allie en Abby, maar je kunt nieuwe personages en andere upgrades vrijspelen door bepaalde challenges te halen. Door bijvoorbeeld met Allie No Return een aantal keer uit te spelen krijg je toegang tot Dina of door met een molotov cocktail vier vijanden in één keer uit te schakelen, krijg je toegang tot een nieuwe outfit. Je begint in een hideout waar je op het Planning Board een route kunt uitstippelen om uiteindelijk bij het eindbaasgevecht te komen. Bij elke locatie staat aangegeven wat voor soort encounter het is, tegen welke vijanden je het moet opnemen en de te verdienen beloningen (Supplements, Parts en Currency). Soms zie je ook een foto van een bekende bij een combat encounter en dit betekent dat je tijdens die combat encounter wordt geholpen.

In de Assault modus proberen de vijanden je te lokaliseren en uit te schakelen in drie verschillende waves. In de velden vind je materialen om items mee te craften, maar ook medkits, supplements en parts. Tussen de waves door wordt er een Supply Cache gedropt waarin ammo, crafting items en medkits zitten. Zo kun je de tijd tussen de waves gebruiken om te healen, items en ammo aan te vullen en eventuele wapens te craften. De Hunted modus biedt een hele andere ervaring, want hier word je constant belaagd door de vijanden tot de timer op nul staat. Het heeft geen nut om te schuilen, want de vijanden zijn meteen bewust van je aanwezigheid. Er zijn nog twee modi aanwezig, maar die die moet je zelf maar ontdekken en vrijspelen door Challenges te halen. Tijdens de encounters zijn er ook Gambits aanwezig. Dit zijn kleine uitdagingen die je tijdens de encounters moet uitvoeren zoals het behalen van een bepaalde hoeveelheid headshots, vijanden afleiden met een fles of een aantal vijanden uitschakelen met melee kills.

Na het behalen van een combat encounter keer je weer terug naar de hideout en daar ontvang je een beloning voor het behalen van het veld. Deze beloning bestaat uit Supplements, Parts en Currency. Hier kun je ook een workbench gebruiken om je wapens te upgraden en de Trading Post gebruiken om nieuwe wapens, items en crafting recipes te kopen. Ik vond No Return op moderate al aardig pittig en je kunt ook nog kiezen uit hard, survivor en grounded. Ik heb meerdere malen moeten rennen voor mijn leven, kon soms net op tijd healen en moest aardig mijn best doen om te overleven. Mocht je nu alles al gemasterd hebben dan kun je sommige combat encounters aanpassen met Mods. Er worden speciale regels en mechanics toegevoegd die de gameplay enigszins veranderen. Zo droppen de gedode vijanden opeens een explosief. Dit is bij gevechten tegen de infected soms handig, maar de menselijke vijanden zijn meteen gealarmeerd en dat is een beetje onhandig als je hen in alle stilte probeert uit te schakelen. Dat kan erg lastig en soms zelfs irritant zijn, maar het zorgt wel voor een nieuwe uitdaging. Ook worden er nieuwe Mods en Gambits beschikbaar door het behalen van Challenges. Het is een uitdagende roguelike waar je echt veel uren in kunt verliezen. Het enige minpuntje is dat je deze leuke uitdaging niet met z’n tweeën kunt spelen (lokaal of online). Dat zou een goed alternatief voor de geschrapte stand alone multiplayer game zijn en de roguelike alleen nog maar leuker maken.

De overige extra’s

The Last of Us Part 2 heeft naast de zeer vermakelijke en uitdagende No Return modus nog meer te bieden. In de Guitar Free Play modus kun je je muzikale kunsten vertonen op je gitaar. Je kunt kiezen uit zes verschillende soorten en dit doen met Ellie, Joel of Gustavo. Je hoeft dus niet in-game te zijn om even met je instrument te spelen. Dit is een leuke toevoeging voor de fans en ik verwacht vele filmpjes met bijzondere nummers van de fans. Al vraag ik mij wel af of het in dit geval niet verstandiger is om je tijd te besteden aan het leren bespelen van een analoge gitaar. Bij de Commentary optie kun je tijdens de cutscenes de director commentary aanzetten voor meer informatie over de betreffende scene. Daarnaast kun je al je vorderingen in de Speedrun Recap laten registreren.

In de Lost Levels kun je drie delen spelen die de game niet hebben gehaald met een introductie van Neil Druckman en optioneel commentaar van de ontwikkelaars. Zo leer je dat de in-game tutorial eerst een andere opzet had, maar later is aangepast naar het sneeuwballengevecht. In Behind the Scenes vind je de reveal trailer van de game en de trailer van de documentaire Grounded II: Making The Last of Us Part 2 die later als een gratis update ook beschikbaar wordt. Daarnaast zijn er vier podcasts van gemiddeld een uur aanwezig waar er dieper op het ontwikkelen van de game wordt ingegaan. Zo wordt er gesproken met de schrijvers Neil Druckman en Halley Gross, en de acteurs Troy Baker (Joel), Ashley Johnson (Ellie), Laura Bailey (Abby), Shannon Woodward (Dina) en Ian Alexander (Lev). Deze extra’s bieden meer inzicht in hoe The Last of Us Part 2 tot stand is gekomen en welke beslissingen de ontwikkelaars hebben genomen om tot het beste resultaat te komen. Het was interessant om hier meer over te leren.

The Last of Us Part 2 Remastered1 1The Last of Us Part 2 Remastered1 1The Last of Us Part 2 Remastered1 1The Last of Us Part 2 Remastered1 1The Last of Us Part 2 Remastered1 1

Dit waren Drie van die redenen om The Last of Us Part 2 Remastered op te pakken. Dus als je de game nog nooit gespeeld hebt, dan is dit het moment om in te stappen. Als je het origineel op de PlayStation 4 al in je bezit hebt dan kun je deze voor een tientje upgraden naar de PlayStation 5-versie. Aangezien de stand alone multiplayer game van The Last of Us is geschrapt, hoop ik dat het uitbrengen van The Last of Us Part 2 op de PlayStation 5 een aanloop is naar de aankondiging van The Last of Us Part 3. Het zou zonde zijn om het geweldige verhaal hier te laten eindigen.

Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Last of Us Part 2

Uitgever

Sony

Reviewscore

Platforms

PlayStation 4, PlayStation 5

Releasedatum

19 juni 2020

Ontwikkelaar

Naughty Dog

Gameliner Awards

Beste game van 2020

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord