Event: Super Smash Bros. Ultimate European Smash Ball Team Cup

Geplaatst:
Aangepast: 9 februari 2024 21:36

Op 4 en 5 mei was het Super Smash Bros. Ultimate European Smash Ball Team Cup in Amsterdam. Dit was het eerste kampioenschap Smash Brothers ooit in Nederland. In de beurs van Berlage kwamen fans van over heel Europa samen om hun favoriete team aan te moedigen.

Ik kwam rond een uur of half tien aan bij de beurshal. Het enige teken van buitenaf, van wat er zich die dag ging afspelen, waren twee vaandels met het Nintendo Switch logo erop. Toen ik naar binnenliep, zag ik wel een grote deur met het hele rooster van Smash Ultimate erop. De deur was nog gesloten en ging pas om tien uur open voor het publiek. Een aantal bezoekers zat rustig te wachten. Sommige in hun mobiel, maar natuurlijk zat er ook een groep op hun Switch te spelen.

onbekend
Gameliner.nl

Om tien uur is het zover. De Smash-deur gaat open en de gasten lopen naar binnen. Nadat ik mijn ticket heb laten scannen, krijg ik een goodiebag met een pet van het toernooi en twee rubberen staven waarmee je de teams kan aanmoedigen. In de volgende ruimte is de tassencontrole en hoor je themamuziek van het menuscherm door de hal. Voor de ingang naar de zaal staat een scherm van het toernooi waar mensen mee op de foto kunnen gaan en de gasten maken daar graag gebruik van. Elke keer als ik even wegkijk, staat er weer een andere groep voor het bord.

Om elf uur begint het toernooi en de zaal stroomt binnen een uur langzaam vol. De zaal is donker op een paar spotlights na. De enige plek in de zaal waar veel licht is, is in het midden. Daar staan de gamestoelen en de Nintendo Switches waarop het gaat gebeuren. Waar teams van over heel Europa een ticket proberen te bemachtigen naar de wereldkampioenschappen in Los Angeles. Aan de achterkant staat de trofee met relatief weinig bewaking op een klein zwart podium. Mensen kunnen ernaartoe lopen en er foto’s van maken. Door de zaal lopen er op dit moment vooral mensen van de staff die druk bezig zijn om alles klaar te maken voor het toernooi.

onbekend
Gameliner.nl

Het is elf uur en het toernooi gaat beginnen. De presentatie wordt gedaan Sam “Tech Girl" Wright. Het commentaar wordt gegeven door een Brit, Jordan "Virum" Campbell en een Nederlander, Ramses Jelsma. Sam kondigt één voor één de teams aan. De teams zijn in verschillende poules verdeeld:

  • Poule A: Frankrijk, Portugal en Zwitserland
  • Poule B: Nederland, België en Oostenrijk
  • Poule C: Finland, Spanje en Rusland
  • Poule D: Duitsland, Groot Brittannië en Italië

De wedstrijden beginnen met een twee tegen twee gevecht. Als de wedstrijd is beslist, volgen er drie één tegen één gevechten, maar als een team met 3-0 voorstaat vervalt het laatste gevecht. Mocht de stand in een gelijkspel eindigen (2-2) dan komt er een Smash Down, een wedstrijd waarbij je één tegen één al je tegenstanders moet zien uit te schakelen. Er worden geen items gebuikt in de gevechten, behalve de Smash Ball dus het gaat echt om techniek van de spelers.

Poule A begint met Frankrijk tegen Portugal. Frankrijk wordt hard toegejuicht omdat Gluttony, de beste Smash speler van Europa, in het team zit. Al gauw wordt de reden duidelijk waarom hij deze titel draagt, want Frankrijk verslaat Portugal met 3-0. Gluttony laat zijn dominantie zien in het groepsgevecht met Wario en zijn teamgenoot Léon met zijn Lucina. Ogey verslaat met Wolf Indifferent van Portugal en Léon maakt het met zijn Lucina af tegen Guihál met Daisy.

onbekend
Gameliner.nl

Daarna is het tijd voor Frankrijk tegen Zwitserland, wat bijna een precieze herhaling is, want ook deze wedstrijd wordt met 3-0 gewonnen en dat maakt Frankrijk de eerste kwartfinalist van het toernooi. Daarna moeten Portugal en Zwitserland het tegen elkaar opnemen voor het tweede ticket naar de kwartfinale. Deze teams zijn goed aan elkaar gewaagd en het eindigt uiteindelijk met een 3-2 overwinning voor Zwitserland na een Smash Down, waarbij zij het ticket naar de kwartfinales krijgen.

Dan is het na een korte pauze tijd voor poule B, waar het Nederlandse team Triple SSS het moet opnemen tegen België en Oostenrijk. Het publiek dat tot nu toe rustig is gebleven, leeft op en moedigt het thuisteam aan. Het begint goed voor Nederland, want ze verslaan België met 3-0 door een teamgevecht met Supahsemmie en Skipper met Ganondorf en Falco en verslaan, met al hun stocks nog intact, België in het groepsgevecht. Space had het iets lastiger in de één tegen één. Door een Smash Ball wist België Space op zijn laatste Stock te krijgen, maar uiteindelijk was zijn Inkling toch te sterk voor de Palutena van het Belgische team.

onbekend
Gameliner.nl

Daarna was het de beurt weer aan Skipper en zijn Falco om de eerste winst voor Nederland binnen te halen en daar slaagde hij ook in. Hoewel de Incineroar van België Falco één keer in het graf meenam, haalde Skipper uiteindelijk de winst binnen en won Nederland met 3-0. Voor België was het ook snel afgelopen, want ze werden ook door Oostenrijk met 3-0 verslagen. Daarna moest Nederland tegen Oostenrijk strijden voor de eerste plaats in de poule en eerste ticket voor kwart finales. Je ziet meteen dat de twee teams aan elkaar gewaagd zijn. De twee tegen twee eindigt net in een winst voor Triple SSS met Semmie en Skipper, maar de Oosterijkers vechten zich terug tijdens de één tegen één. Yettey van Oostenrijk weet met zijn Pichu Space’s Inkling te verslaan.

De mensen die achter mij zitten zijn verbaasd na de één tegen één. Zij hadden de winst van Oostenrijk niet verwacht “Die Pichu is echt niet normaal goed!” zegt iemand “Nederland moet zich echt terug gaan vechten!” Het is duidelijk dat deze wedstrijd spannender is dan in de vorige poule waar Frankrijk met Gluttony domineerde, want dit is echt de eerste spannende wedstrijd in bijna drie uur van het toernooi. Het publiek begint steeds meer op te leven en Nederland aan te moedigen. Het is aan Semmie en zijn Young Link om het tij te keren in het voordeel van Nederland en het lukt hem uiteindelijk om de 2-1 voor Nederland binnen te slepen na een goede strijd tegen Buzi en zijn Chrom. Nu moet Skipper de winst met zijn Falco zien binnen te slepen, maar helaas slaat Oostenrijk met Ratbaan en Luigi terug en wordt het de tweede Smash Down van vandaag.

onbekend
Gameliner.nl

Het is eerst Skipper met Falco tegen Ratbaan en dit keer met zijn main Inkling. Uiteindelijk verliest Skipper en moet Semmie de schade zien te herstellen. Semmie weet zonder schade Ratbaan te verslaan, maar legt het af tegen Buzi en zijn Chrom. Space moet nu de twee topspelers zien te verslaan. Hoewel hij Buzi weet te verslaan, heeft hij al te veel schade opgelopen en legt hij het af tegen Yeti en zijn oppermachtige Pichu, waardoor Oostenrijk met het eerste ticket ervandoor gaat en Nederland het moet doen met het tweede ticket.

De commentatoren, waarvan één toevallig ook uit Nederland komt, zijn duidelijk verbaasd over de uitslag en kunnen hun teleurstelling moeilijk verborgen houden, maar het toernooi gaat verder en er zijn nog twee poules die moeten strijden voor de tickets. Poule C is nu aan de beurt en hoewel het eigenlijk al beslist is, zijn de wedstrijden toch leuk om te zien. Het Russische team Ye olde Guard kon niet op het toernooi vandaag aanwezig zijn, waardoor de Sisqui’ Diva’s uit Spanje en Popoff uit Finland hun plek voor morgen al binnen hebben. Het enige wat beslist moet worden, is wie het eerste en tweede ticket krijgt. De twee teams zijn goed aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk haalt Popoff na een Smash off het eerste ticket binnen.

onbekend
Gameliner.nl

Dan is het alweer tijd voor de laatste poule, maar daar zit nog wel een grootmacht bij die een grote kans maakt om dit toernooi te winnen, team Ehre Deutschland. Light en zijn team moeten het tegen Italië en Groot-Brittannië opnemen om het eerste ticket in handen te krijgen. Dat lijkt ook te gebeuren, want ze verslaan Italië makkelijk met 3-0. Daarna hebben ze even pauze als Italië het tegen Groot-Brittannië opneemt. De twee tegen twee lijkt naar Italië te gaan, totdat 4Fabz “per ongeluk” de verbinding met zijn controller verbreekt en dit technisch probleem eerst moet worden opgelost, maar uiteindelijk gaat Italië er toch met de winst vandoor.

Engeland vecht zich terug in de één tegen één en wint uiteindelijk met 3-1. Nu moeten ze het tegen Duitsland gaan opnemen om het eerste ticket naar de kwartfinales van morgen in handen te krijgen, maar ze zijn kansloos in het teamgevecht. In de solo gevechten blijkt Duitsland te sterk voor Engeland te zijn en gaan zij met de winst en het eerste ticket ervandoor.

onbekend
Gameliner.nl

Dat was ook meteen de laatste wedstrijd van de eerste dag. Er wordt eerst nog geloot wie het morgen tegen elkaar moeten gaan opnemen en dan staan de mensen op en lopen rustig naar de uitgang om terug naar huis te gaan. Op 5 mei waren de finalerondes die ook vol verassingen zaten. Nederland dat verrassend werd uitgeschakeld door Finland en Duitsland dat ten koste van Frankrijk met de Europese titel ervandoor ging. Ik vond het echt geweldig om deze topspelers het tegen elkaar te zien opnemen. Ik kon het ook niet laten om de volgende dag de stream nauwlettend in de gaten te houden om te zien wie er uiteindelijk aan het langste eind zou trekken en hoewel ik na de uitschakeling van Triple SSS voor Frankrijk was, is Duitsland de terechte winnaar (ook al hadden ze een paar sneaky acties die ik ze moeilijk kan vergeven).

Ik weet in ieder geval honderd procent zeker dat ik ook naar de wereldkampioenschappen op 8 juni ga kijken om te zien of Duitsland het ook in zich heeft om wereldkampioen te worden.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Super Smash Bros. Ultimate

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasedatum

7 december 2018

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

Best of gamescom 2018

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord