Gameliner Awards: And the nominees are - Deel 1

Geplaatst: 21 december 2019 21:00
Aangepast: 21 december 2019 23:50

De Gameliner Awards zijn momenteel in volle gang en je hebt nog tot 31 december de tijd om jouw stem te laten gelden. De grote vraag is natuurlijk wie God of War gaat opvolgen als game van het jaar en de felbegeerde Gameliner Award in ontvangst mag nemen. Er zijn tien games die het hebben geschopt tot de shortlist. Deze shortlist is bepaald door de redactie, waarbij iedereen binnen de redactie heeft mogen stemmen op zijn of haar tien beste games van 2019. Wellicht ben je er nog niet helemaal uit wat je wilt stemmen, dus daarom lopen we in twee artikelen even alle potentiële winnaars met je door.

onbekend

Astral Chain

Zo rond de zomerperiode is het meestal wat rustiger als het op release aankomt, maar Nintendo knalde die periode vol gas erin met de release van Astral Chain. Op 30 augustus verscheen de hack en slash-game exclusief voor de Nintendo Switch. De nieuwe IP van PlatinumGames werd goed ontvangen en ook Delano was in zijn review van Astral Chain uitermate positief over wat hij voorgeschoteld kreeg. In deze game neem je de rol aan van een Neuron-detective en moet je proberen verschillende zaken op te lossen in The Ark, de stad waar de game zich afspeelt. Hierbij word je geholpen door een Legion waarmee je een psychische connectie hebt. Deze Legion kun je inzetten tijdens gevechten of onderzoeken en spelen dus een belangrijke rol binnen de game.

Borderlands 3

Het wachten op Borderlands 3 leek voor de echte fans een eeuwigheid te duren, maar dit jaar was het dan eindelijk zover. Op 13 september zag Gearbox' Borderlands 3 het levenslicht en werd het wachten van de fans beloond met een frisse en toch herkenbare shooter. Hoewel Philip in zijn review over Borderlands 3 een paar kleine minpuntjes aanstipte, was hij vol lof over de game en kon hij er geen genoeg van krijgen. 'Mayhem is coming' luidde de slogan en dat heeft Gearbox meer dan waargemaakt. Het was weer een feest om Pandora te verkennen en met nieuwe personages en een gloednieuwe gamemodus bracht de game ook de nodige vernieuwing met zich mee. Uitgever 2K en ontwikkelaar Gearbox kunnen terugkijken op een mooie release afgelopen jaar.

Death Stranding

2019 was ook het jaar van het eerste wapenfeit van Kojima Productions als onafhankelijke studio. Na de break-up met Konami was Hideo Kojima er op gebrand een unieke nieuwe game-ervaring neer te zetten. Het resultaat is Death Stranding, een mysterieuze game waarvoor een sterrencast van jewelste is gestrikt. Namen als Norman Reedus, Mads Mikkelsen, Troy Baker, Léa Seydoux en Tommie Earl Jenkins schitteren in deze game. Zoals ik in mijn review van Death Stranding aangaf, was er wel wat op de game aan te merken maar werd de game ook geloofd vanwege de unieke insteek. Ook de muziek in Death Stranding is adembenemend en magistraal ingezet op de juiste momenten in de game.

Fire Emblem: Three Houses

Dit jaar werd er ook een nieuwe game toegevoegd aan de Fire Emblem-franchise. Met een ietwat andere insteek dan wat we gewend zijn van de serie bleef het toch trouw aan het Fire Emblem-universum. Fire Emblem: Three Houses speelt zich - zoals de titel al een beetje verklapt - af tussen drie naties op het continent Fódlan. De rivaliteit tussen de facties heeft veel weg van de afdelingen op Hogwarts, de tovenaarsschool uit Harry Potter. Deze inspiratie heeft geleid tot een zeer vermakelijk game waar Delano in zijn review van Fire Emblem: Three Houses vrijwel niets op aan te merken had. Vooral de goede verhaallijn, de hoeveelheid content en de verfrissende stijl werden door hem als zeer positief ervaren.

Kingdom Hearts III

Nog zo'n game waar we lang op hebben moeten wachten is Kingdom Hearts III. Het was dit jaar één van de eerste grote releases en ondanks dat het jaar inmiddels bijna om is, zijn we de game nog lang niet vergeten. Sterker nog, het heeft het geschopt tot de shortlist en dingt nog altijd mee naar de Gameliner Award van dit jaar. De crossover tussen Final Fantasy en Disney is al heel vaak een succes gebleken en ook dit keer kon Square Enix rekenen op een goede ontvangst. Voor het eerst werden er ook heuse Disney-attracties geïntroduceerd die we kennen uit de beroemde Disney pretparken. In mijn review van Kingdom Hearts III stak ik dan ook niet onder stoelen of banken dat de game zorgde voor een goede start van het gamejaar 2019.

onbekend

Laat je stem horen

En daarmee hebben we de eerste vijf genomineerden van dit jaar behandeld. In het tweede deel gaan we de andere vijf nominaties langs die kans maken op de Gameliner Award dit jaar. Deze twee lijsten zijn gemaakt op alfabetische volgorde en zijn dus niet gemaakt op basis van persoonlijke voorkeur of huidige stand in de poll. Je hebt tot en met 31 december de tijd om jouw stem uit te brengen op je favoriete game van 2019. Begin januari wordt de winnaar bekendgemaakt en gaan we langs bij de winnende uitgever.

Wat is je favoriete game van het jaar 2019
Wat is je favoriete game van het jaar 2019
 • Astral Chain
  5%
 • Borderlands 3
  22%
 • Death Stranding
  7%
 • Fire Emblem: Three Houses
  6%
 • Kingdom Hearts III
  2%
 • Luigi's Mansion 3
  9%
 • Star Wars Jedi: Fallen Order
  16%
 • Sekiro: Shadows Die Twice
  17%
 • Super Mario Maker 2
  5%
 • The Outer Worlds
  12%
Tussenstand na 129 stemmen
Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord