Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Kilo's onzin en één grote zwets: GTA V

Geplaatst: 26 mei 2012 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Vandaag (26 mei) is het 208 dagen geleden dat de Grand Theft Auto V-trailer uitkwam. Het vertelde ons vrij weinig, behalve dat de game zich zou afspelen rond een crisis, verschillende karakters hun heroptreden doen en dat er nog geen releasedatum was. Dat laatste liet bij veel mensen een leeg gevoel achter. In de allerlaatste seconde van de verschenen beelden zou er toch wel een datum zitten? Een hint, clue, puzzel of verborgen boodschap naar een bepaalde tijd? Al was het maar een jaartal. Nee, niets van dat. Nu, 208 dagen later en kilo's aan onzin verder, hebben we nog geen nieuwe informatie verkregen. Rockstar weet precies hoe ze ons nieuwsgierig houden.

Wat er dan is met deze column? Nou, dit gaat over zowat alle gamesites die denken dat ze datum hebben geraden. Of alle analisten die nu echt heel erg zeker zijn van het feit dat deze million seller [random date here] uitkomt. Nee. En ook het feit dat BioShock: Infinite uitgesteld is verandert niets aan de zaak. Als Grand Theft Auto V echt nog dit jaar zou uitkomen, en echt nog in het laatste stukje tijd van 2012 in de winkels moet liggen, zou het anders gaan. Dan was er al een datum, dan waren er al nieuwe trailers en dan hadden we wat sterkere stukken aan geruchten. Alles wat we nu hebben, of blijken te hebben, is in mijn ogen vrijwel zo goed als nutteloos. Details van de games kunnen altijd waar zijn, maar vooral de verhaallijnen, karakters en datums die genoemd worden? Gadverdamme.

Wat er dan wel gaat gebeuren? Die game komt rustig in mei 2013 uit. En de theorie dat Rockstar altijd een game aankondigt, en een half jaar later alles te koop zet, gaat bij deze ten onder. Die vlieger gaat niet meer op. Ze doen rustig aan, want ze weten dat ze de markt in hun zak hebben. Al brengen ze hem op 32 december uit; iedereen zou het kopen. Ze hebben driedubbel lak aan die analisten, vervelende gamers en nog irritantere journalisten die druk uitoefenen. Ook als een winkelketen een 'datum' vrijgeeft of uitlekt, betekent dit niet dat het die datum moet zijn. Alles behalve dat. Een E-Plaza of Bart Smit, of bijvoorbeeld een Amazon weet dat soort ongein niet. En als ze het wisten, was het niet op een al te legale manier gegaan.

De conclusie van het hele verhaal mag als volgt zijn: niemand buiten de muren van Rockstar North weet de releasedatum van Grand Theft Auto V. Doe mij een lol en stop met het raden van die datum. Jij weet het niet, zij weet het niet en die boeren aan de overkant al helemaal niet.

Thanks.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Grand Theft Auto V

Uitgever

Rockstar Games

Reviewscore

Platforms

Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

17 september 2013

Ontwikkelaar

Rockstar North

Gameliner Awards

Beste game van 2013

Lees meer