Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Gran Turismo 5

  • Ontwikkelaar Polyphony D.
  • Eerste releasedatum 24 november 2010
  • Platformen PlayStation 3
  • Genre Racing
  • Gameliner score

Preview: Gran Turismo 5

Klaas en ik zijn echte diehard race fans op de redactie. Het is altijd vechten wie welke review mag doen als er een racetitel op de redactie binnenkomt. Een titel die al lang op mijn verlanglijstje staat is Gran Turismo 5.

Veel licenties
Gran Turismo 5 is al een aantal jaar in ontwikkeling bij Polyphony Digital en zal dan eindelijk ergens in november uitkomen. De game bevat meer dan 1000 gelicenseerde auto's van bekende autofabrikanten. Zo zal voor het eerst ook Ferrari aan de game toegevoegd zijn. Je kunt op meer dan 20 tracks racen, welke samen totaal meer dan 70 variaties zullen bevatten. Je komt in bekende steden over de gehele wereld terecht.
De game bevat onder andere professionele racetoernooien als NASCAR, World Rally Championship en Super GT.

Schade systeem
Gran Turismo zal voor het eerst in haar geschiedenis een schadesysteem krijgen. Hoe harder de klap tegen bijvoorbeeld een vangrail, hoe slechter je auto gaat rijden.

Career mode is terug
Net als in de vorige delen zit ook in GT5 de career mode. Je beginscherm is een grote kaart, waarop autodealers, tuning- en carrosseriebedrijven, wasbedrijven en verschillende race toernooien vindbaar zijn. Ook het behalen van je rijlicentie is weer van de partij.

Er valt ook nog iets te bekijken of te beluisteren
Met Gran Turismo TV geeft de game je de mogelijkheid om de bekende programma's over motorsport, zowel in SD als HD, via PSN te bekijken. Of in 'Photo Mode' en 'Photo Album' kun je je mooiste, grootste momenten vastleggen en delen met je vrienden. Deze kun je dan bijvoorbeeld uploaden via Youtube.
Het is ook mogelijk om je eigen muziek, opgeslagen op je PlayStation 3, in Gran Turismo 5 af te spelen terwijl je rijdt.

Oost, west, thuis is het ook niet altijd best
Wanneer je GT op je PSP of de Prologue versie hebt, dan kun je je auto's overdragen naar GT5 met een speciale optie. Ook nieuw in GT5 is de multiplayer, waarin je online met maximaal 32 spelers tegelijk aan de slag kunt.

3D racen
Het veelvuldige uitstellen van GT5 zou onder andere te maken hebben met de 3D- en de PlayStation Move-ondersteuning. Echter zou ik me niet voor kunnen stellen dat hardcore gamers als wij dit tof zouden gaan vinden. Buiten 3D gamen om, want dat is natuurlijk echt vet.

Voorlopig oordeel
De ontwikkeling van GT5 heeft voor mij wel lang genoeg geduurd. De spanning is er al lang af en ik heb een behoorlijke sik gekregen van het lange wachten. In Keulen vorig jaar heb ik de demo gespeeld en toen was ik gematigd positief, onder andere doordat de game nog vol zat met pop-up. Of dit in de uiteindelijke versie verholpen is moeten we nog zien, maar kopen zal ik hem zeker.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?