Grand Theft Auto V

  • Ontwikkelaar Rockstar North
  • Eerste releasedatum 17 september 2013
  • Platformen Pc , Xbox 360 , PlayStation 3 , PlayStation 4 , Xbox One
  • Genre Actie , Open-World
  • Gameliner score

Preview: Grand Theft Auto V: dit zijn Michael, Franklin en Trevor

Op afgelopen Koninginnedag is de derde trailer van Grand Theft Auto V verschenen. Alhoewel, eigenlijk ging het om drie verschillende trailers die elk dieper ingaan op het leven van de verschillende personages waarmee je in de game kunt spelen: Michael, Franklin en Trevor. Uiteraard hebben jullie deze trailers allemaal al - meerdere keren - gezien, dus... wacht even, ik krijg vreemde berichten door van het Opperhoofd. Ik hoor dat er mensen zijn die de trailers op dit moment nog niet hebben bekeken. Is dit een grap, Opperhoofd? Nee? Willen de mensen die de trailers nog geen blik waardig hebben gegund zich nu onmiddellijk een week in een klooster gaan bezinnen op de vraag of ze wel een echte gamer zijn? En als die mensen dan na een week terugkomen en toch denken te menen zichzelf een gamer te kunnen noemen, willen die mensen dan als de wiedeweerga de nieuwe trailers ook daadwerkelijk gaan bekijken? Pfwehw, dankjewel! Dan kunnen we nu eindelijk overgaan tot de orde van de dag, want er is veel te bespreken over de nieuwe Grand Theft Auto V beelden!

Analysefestijn

Zoals gezegd waren de drie trailers bedoeld om wat meer informatie te geven over de drie speelbare personages Michael, Franklin en Trevor. In elk van de trailers komen we meer te weten over de levensstijl van het desbetreffende personage, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer dingen te zien in de trailers. Verschillende websites hebben de trailers tot in detail geanalyseerd, wat uitmondde in een stortvloed aan nieuwe video's waarin alle (on)opvallende dingen werden besproken. Wij vonden de analyse van GTA5Videos persoonlijk één van de betere, maar als je even zoekt op YouTube vind je er nog veel en veel meer. Om wat orde in de chaos te scheppen: laten we eens kijken wat voor nieuwe informatie we zijn tegengekomen in de trailers, te beginnen met die van Michael.

Michael

Michael doet zich binnen zijn gezin voor als een echte familieman die er altijd voor zijn vrouw en kinderen wil zijn en er veel voor over heeft om ervoor te zorgen dat zij zich gewaardeerd voelen. Aan de andere kant heeft Michael ook een obsessie voor actie, chaos en de criminele wereld. Een flinke tegenstelling dus, en dat is misschien ook wel de reden dat we hem in de trailer zien terwijl hij in gesprek is met zijn therapeut. Hoe kun je zulke tegenstrijdige levensstijlen immers op een goede manier door elkaar weven? Blijkbaar heeft de therapeut daar ook geen duidelijke oplossing voor, gezien het feit dat hij in de slotseconden van de trailer aangeeft dat Michael beter op zoek moet gaan naar een nieuwe therapeut. Wat leuk is om te vermelden, is dat de trailer muzikaal wordt ondersteund door een nummer dat ik persoonlijk niet eerder in een trailer heb gehoord: Radio Ga Ga van Queen. In ieder geval origineel. Naast het levensverhaal van Michael zijn er in de trailer nog een aantal andere dingen die opvallen. Zo zien we bijvoorbeeld een poster van Radio Rock, ongetwijfeld één van de nieuwe radiostations in de game. Verder duiden een aantal voorwerpen die we zien op een verscheidenheid aan nevenactiviteiten die je kunt ondernemen tijdens het spelen van de game, zoals het spelen op een console (een videogame in een videogame, altijd leuk) of het pingelen op een gitaar (misschien een soort Guitar Hero minigame in GTA V?). Om Michaels trailer af te sluiten: het zou zomaar kunnen zijn dat Rockstar heeft besloten om de omgevingen in de speelwereld tot op een bepaalde hoogte vernietigbaar te maken. Zo zien we bijvoorbeeld versplinterd glas van een raam op het moment dat daar iemand in z'n onderbroek doorheen springt (don't ask) en wordt een stenen muurtje compleet vermorzeld door een vrachtwagen. Het is natuurlijk prima mogelijk dat dit soort dingen alleen voorbehouden zijn voor de tussenfilmpjes, maar het zou ook niet verkeerd zijn als blijkt dat je ook tijdens het verkennen van de open wereld verschillende objecten aan stukken kunt slaan, rijden, of schieten.

Franklin

De volgende held uit de trailers is Franklin en aan de achtergrondmuziek (rappende gangsters) kun je meteen al merken dat we hier te maken hebben met een heel ander figuur dan Michael. Franklin is iemand die vanaf kinds af aan al is ondergedompeld in de wereld van de criminaliteit en gangs en het gebruik van wapens met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Toch schemert er ook nog een beetje van de normale, vreedzame wereld door bij Franklin, aangezien er in de eerste momenten van de trailer ook wordt gesproken over het idee (en misschien wel verlangen) naar een wereld zonder al die criminele activiteit. De rest van de trailer is daar echter vrij weinig van te merken en krijgen we vooral schietgeweld en andere 'gangstershit' voorgeschoteld. Franklins uiterlijk is er ook één van een gangster, compleet met een gouden oorbelletje. Dat duidt overigens meteen op de mogelijkheid om de personages in de game helemaal aan te passen op de manier die jij wilt, net zoals dat in bijvoorbeeld San Andreas mogelijk is. Hetzelfde geldt voor het pimpen van voertuigen, aangezien we in deze trailer een auto zien die compleet is getuned. Ook een terugkerend element uit San Andreas. Een leuk grapje tussendoor: Pißwasser is, zo blijkt uit de trailer, één van de biermerken uit de game; ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen wat daar de Nederlandse vertaling van is. De trailer van Franklin is ook de eerste keer waarin we beelden zien van iets dat daadwerkelijk op in-game gameplay lijkt, namelijk de first-person view vanuit auto's en... helikopters! Wellicht dat het mogelijk is om naar eigen smaak te switchen tussen een third-person view en een first-person view op de momenten dat je in voertuigen zit. Ten slotte nog een opvallend dingetje in de graphics, wat overigens ook verschillende keren in de trailer van Michael te zien is. Ramen van glas zijn dit keer ook echt van glas, waarmee ik bedoel dat je vanaf buiten precies kunt zien wat er binnen in een gebouw gebeurd; precies hetzelfde geldt voor het kijken van binnen naar buiten. Meer oog voor detail dus, en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn.

Trevor

Na Michael en Franklin blijft er nog één personage over waar Rockstar een trailer voor heeft gemaakt, en dat is Trevor. Hij is de oudste van het stel (zo lijkt het in ieder geval), maar de trailer laat zien dat je je op dat gebied niet moet vergissen. In een ander leven had Trevor een prima zakenman in pak kunnen zijn, compleet met een streng uitziende blik die handig is bij het overtuigen van mensen. In dit leven is hij echter een heuse drugsdealer (in het bezit van een eigen 'meth lab') en gebruikt hij zijn strenge blik en overtuigingskracht voor andere zaken. Wee je gebeente als je het niet eens bent met Trevor of ervoor kiest om zijn drugs toch maar niet te kopen, want waarschijnlijk heb je dan binnen de kortste keren een harde honkbalknuppel in je gezicht. Hoewel, Trevor heeft daarvoor niet eens per se een honkbalknuppel nodig; in de trailer zien we bijvoorbeeld hoe hij iemand probeert te wurgen. Net als bij de vernietigbare omgevingen kun je erover discussiëren of dit 'wurgen' mogelijk zal zijn tijdens het spelen van de game, of dat het alleen is voorbehouden aan cutscènes. Hetzelfde geldt voor het moment in de trailer waarin Trevor de startkabels van een auto gebruikt om een verdachte op hardhandige wijze te ondervragen. Verder kunnen we in deze trailer nogmaals genieten van de mogelijkheden van auto tuning, gezien de verschillende soorten gepimpte auto's die zo nu en dan door het beeld rijden. En dan nog iets moois uit de trailer: de oude vrouwtjes die met hun handtasjes in het rond meppen zijn terug van weggeweest. De laatste keer dat we dit fenomeen zagen was in Vice City en in Grand Theft Auto V zal het ongetwijfeld weer voor hilarische situaties zorgen. Neem dat maar van mij aan!

Drie personages, één game

Om deze preview af te sluiten, wil ik nog even benadrukken dat het in Grand Theft Auto V mogelijk zal zijn om op elk gewenst moment te switchen tussen Michael, Franklin en Trevor. Je gaat dan gewoon verder met een bepaald karakter op de plek waar hij zich op dat moment bevindt. Daarbij moet je er rekening mee houden dat het leven van de personages ook gewoon doorgaat op de momenten dat je niet met ze speelt, waardoor het altijd een verrassing zal zijn in welke staat en op welke plaats je ze aantreft in de grote open wereld van de game (ongeveer 3,5 keer zo groot als de spelwereld van Red Dead Redemption). Het zal de herspeelbaarheid van de game ongetwijfeld ook ten goede komen, aangezien het interessant lijkt om (delen van) missies opnieuw te spelen met een ander personage.

Grand Theft Auto V verschijnt op 17 september voor de PlayStation 3 en de Xbox 360.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?