Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Ikonei Island: An Earthlock Adventure

  • Ontwikkelaar Snowcastle Games
  • Eerste releasedatum 18 augustus 2022
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Avonturen , Simulatie , Indie
  • Gameliner score -

Preview: Ikonei Island: An Earthlock Adventure - Een schattig avontuur

Als we praten over Earthlock dan denk je al gauw aan de RPG met een turn-based gevechtssysteem. Niet heel ongewoon, want Earthlock 2 is ook al aangekondigd. Om het wachten wat draagzamer te maken, komt Snowcastle games opeens met een compleet andere game dat zich afspeelt in hetzelfde universum. In Ikonei Island: An Earthlock Adventure ga je op avontuur op een eiland, bouw je huizen en verbouw je je eigen groentes. Het is een soort ontmoeting tussen Animal Crossing en Earthlock. Of dat een goede combinatie is, ga ik je vertellen in deze preview.

Dit is nu mijn eiland

Ik ben er niet verantwoordelijk voor dat de piraten de vier weeskinderen in het oog kregen. De gebeurtenis kwam toevallig tot stand en zorgt ervoor dat de kinderen naar de rivier rennen. Hier ligt al een vlot klaar waarmee de kinderen kunnen ontsnappen. Het verhaal zou te kort zijn als ze waren gepakt door de piraten. Aldus de verteller die je kennis laat maken met het verhaal in Ikonei Island: An Earthlock Adventure. Doordat de weeskinderen weten te ontsnappen, worden ze door de wind naar het eiland Ikonei geblazen. Een magische barrière zorgde ervoor dat het eiland beschermd was voor de buitenwereld, maar deze barrière is opeens verdwenen. Hierdoor hebben de piraten het eiland gevonden en zijn ze bezig met het vangen van de wilde dieren.

Hoewel er vier weeskinderen op het eiland aanspoelen, mag je zelf bepalen welk personage je wilt zijn. Het is mogelijk om tijdens het spelen te wisselen van personage en je kunt grondstoffen aan ze geven. Hierdoor zijn de overgebleven kinderen nuttig, maar blijven ze eigenlijk als pop staan. Het ziet er dan ook naar uit dat ze momenteel een placeholder zijn voor de multiplayer-update die tijdens de Early Access-periode gaat verschijnen. Voor de singleplayers onder ons zou het leuk zijn als de personages wat unieke vaardigheden of persoonlijkheden hebben, zodat ze wat meer gaan leven. Niet dat het uitmaakt, want het witte zwijntje is ontzettend schattig. Dus waarom zou je als de andere drie willen spelen? De hele game is trouwens gericht op schattigheid en kindervriendelijkheid. De wereld is namelijk kleurrijk, de piraten zijn aan het dansen en zelfs het interface en menu ogen vriendelijk. Je kunt Ikonei Island: An Earthlock Adventure gerust in de wholesome-games categorie plaatsen.

De verzamelwoede gaat van start

Dit gaat raar klinken, maar wanneer je de game voor het eerst opstart, ben je vooral bezig met het vangen van kikkers. Overal op het eiland staan stenen die alleen kunnen praten wanneer je een kikker op hun hoofd zet. Vraag me niet waarom dit zo is, maar ze geven je wel handige tips en blauwdrukken. Naast kikkers raap je alles op wat je tegenkomt, want je hebt flink wat grondstoffen en materialen nodig om verder te komen. Het is de bedoeling dat je het eiland weer veilig maakt. Dit doe je door de heiligdommen op het eiland te repareren en de piraten te verjagen. De heiligdommen vereisen materialen en de piraten verjaag je door een kanon af te schieten. Je hoeft dus helemaal niet met de piraten te vechten. Doordat ze zo druk aan het dansen zijn, moet je op het juiste moment langs ze heen sluipen. De dieren die je vervolgens bevrijdt, zijn je zo dankbaar dat je een band met ze kunt opbouwen. Deze band zorgt ervoor dat je één kunt worden met het dier. Je kunt bomen namelijk niet volledig omhakken en ook grote rotsen zijn niet te verwijderen. Totdat je het juiste dier tot je beschikking hebt. Dit is een ontzettend leuke toevoeging, maar de game wordt wel geplaagd door wat onduidelijkheid. Het menu, vooral als je speelt via toetsenbord, had wat eenvoudiger gekund. Met de verzamelde materialen kun je niet alleen je eigen gereedschappen maken, maar ook andere offerplaatsen herstellen. Op deze manier kun je een brug bouwen, zodat je niet om hoeft te lopen. Maar denk ook aan een werkplaats voor een smid. Heel toevallig is er namelijk een piloot neergestort en hij wil best op het eiland blijven. Als jij hem tenminste helpt.

Grondstoffen verzamelen en je eigen gewassen verzorgen, kennen we natuurlijk uit games zoals Stardew Valley en Animal Crossing. Wat al snel blijkt bij Ikonei Island: An Earthlock Adventure is dat je veel meer doelen hebt. Over het algemeen ben je vrij om zelf te bepalen welke kant je oploopt, maar uiteindelijk zul je toch de heiligdommen moeten repareren. Ze blokkeren namelijk de toegang tot de andere gebieden van het eiland die elk een uniek landschap hebben. Hierdoor krijg je toegang tot nieuwe grondstoffen en ben je dus gericht aan het spelen. In het begin was ik even verrast, omdat ik meer vrijheid had verwacht. Maar na een tijdje spelen, vond ik het eigenlijk wel fijn. Juist doordat je telkens kleine doelen moet voltooien, blijf je spelen. Vooral omdat je op deze manier weer nieuwe blauwdrukken krijgt. Uiteindelijk kun je het eiland zelf gaan inrichten. Weet je genoeg offerplaatsen te repareren of te bouwen, dan krijg je toegang tot upgrades. Zo neem ik aan dat een houten brug later verandert in een stenen brug. Langzaamaan keren niet alleen de seizoenen terug naar het eiland, maar oogt het ook weer fatsoenlijk en levendig.

Voorlopig oordeel van Anita van Beugen

Ikonei Island: An Earthlock Adventure is een rustgevende, kleurrijke en wholesome game. Er is echter nog werk aan de winkel. De game biedt niet de vrijheid die ik vooraf had verwacht. Dit is niet erg, maar er missen wel wat elementen. Zo kun je groentes verbouwen, maar is er geen hongerbalk aanwezig. Je kunt eten om je gezondheidsbalk aan te vullen, maar dit voegt weinig toe. Doodgaan is namelijk helemaal niet erg. Een hongersbalk met de mogelijkheid om voedsel te koken zou dan al een leuke toevoeging zijn. Daarnaast ben ik bang dat er niet genoeg decoratieve opties zijn en de spelers toch te weinig vrijheid ervaren. Als ik kijk naar de roadmap, dan is de toekomst op dit gebied positief. Ze beloven namelijk veel meer toe te voegen en het wat meer diepgang te geven. De grote vraag is wat er gaat gebeuren als je alle heiligdommen hebt gerepareerd en alle upgrades hebt behaald. Je gaat er best snel doorheen en de map laat al zien dat het eiland niet groot is. Ik ben dan ook bang dat je de game snel uit hebt. Persoonlijke missies voor de bevolking zouden dan ook niet slecht zijn. Al is het voor simpele dingen. De game mist sowieso een verhaal en persoonlijkheid als het gaat om de bewoners. We moeten nog een flinke tijd wachten voordat we kunnen zien wat de Early Access allemaal brengt naar Ikonei Island: An Earthlock Adventure. Het heeft in ieder geval de potentie om een leuke game te worden. Als de prijs niet te hoog is, kun je nu al een aantal uren in de game stoppen en de ontwikkelaars feedback geven.

Ikonei Island: An Earthlock Adventure heeft een releasedatum. De game verschijnt op 18 augustus als Early Access-titel op Steam.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?