Preview: Pikmin 4 - Belooft goed te worden

Geplaatst:
Aangepast: 19 juli 2023 19:25

Pikmin, je houdt ervan of je hebt het nooit gespeeld. Dat is eigenlijk een beetje de algemene consensus als het gaat om de Pikmin-franchise. Na drie delen, waarvan inmiddels alle drie Pikmin-games speelbaar zijn op de Nintendo Switch, is het nu tijd voor een nieuw deel. Mag ook wel, want Pikmin 3 verscheen in 2013 voor Nintendo's Wii U. In 2020 verscheen dan wel de Deluxe editie van dit derde deel, maar we wachten dus al bijna tien jaar op een echt nieuw deel. Later deze maand is het zover, maar we kunnen nu alvast aan de slag met de demo. Ik heb deze uitvoerig gespeeld zodat ik mijn eerste ideeën met jou kan delen in deze preview van Pikmin 4.

Pikmin 4 preview

You, to the rescue!

Bij het opstarten van Pikmin 4 komen de kleurrijke beelden je direct tegemoet. Voordat je écht in het verhaal kunt duiken speel je eerst als een jonge kapitein Olimar en heb je meteen beschikking tot zijn hondje zodat je de basisbeginselen van Pikmin 4 onder de knie kunt krijgen. In deze basis is overigens vrij weinig veranderd. In de uitgebreide demo is het nog steeds je doel om allerlei voorwerpen te vinden met behulp van die gekke wezentjes die Pikmin worden genoemd. Je leert in het kort hoe je je trouwe tweevoeter - de hondjes in Pikmin hebben slechts twee poten - kunt inzetten om bijvoorbeeld vazen kapot te slaan. Aan het einde van deze tutorial neem je het op tegen je eerste vijand, een soort stekelvarken. Na deze te hebben verslagen leer je dat kapitein Olimar ergens mijn zijn ruimteschip is gestrand en dat hetzelfde geldt voor het reddingsteam dat kapitein Olimar moest gaan redden.

Het is nu aan jou om als jonge en enige achtergebleven rekruut van het reddingsteam alle bemanningsleden en kapitein Olimar terug te vinden. Een belangrijke en verantwoordelijke missie voor iemand die zich pas net bij het geheel heeft aangesloten. Hoe deze rekruut er precies uit komt te zien is aan jou. Je kunt de eigenschappen van je personage namelijk enigszins aanpassen. Zo kun je kiezen of je als een man of een vrouw speelt, welk kapsel je draagt, welke gezichtsuitdrukking je hebt en kun je wat aanpassen aan de kleuren. Het is allemaal niet heel uitgebreid, maar wel voldoende om hier je eigen twist aan te kunnen geven. Heb je dit eenmaal gedaan dan kun je je klaarmaken voor het avontuur en ga je richting de planeet waar het reddingsteam is neergestort.

Pikmin 4 preview1

Vechten, rennen of bevriezen

Na nog maar net te zijn geland loop je al gauw tegen het eerste levende wezen aan. Het blijkt Oatchie - of Otsjin in het Nederlands - te zijn. Deze trouwe pup is enorm blij je te zien en gaat maar wat graag met je mee om de andere bemanningsleden te vinden. Loop je vervolgens de bocht om dan ligt daar het volgende bemanningslid al bewusteloos op je te wachten. In de demo rijg je de ontmoetingen met bemanningsleden al vrij rap aaneen, waardoor je het gevoel krijgt dat het nooit een hele lange game kan zijn. Hoewel dit nog niet direct uit de demo valt op te maken is dit wel iets dat mogelijk één van de minpunten kan worden bij Pikmin 4. De tijd zal het leren. Nadat je het eerste menselijke personage van het reddingsteam hebt gevonden is het tijd om voor het eerst ondergrond te duiken, een feature die we nog kennen van Pikmin 2.

Het ondergronds gaan zorgt voor enige afwisseling, maar wijkt in essentie eigenlijk niet of nauwelijks af van wat zich boven de grond afspeelt. Het grootste verschil is dat de ruimtes meestal wat kleiner zijn en het daardoor iets claustrofobischer aanvoelt. Het voordeel van ondergronds gaan is wel dat de tijd van de dag stil blijft staan. Je kunt dus zo lang ondergronds blijven vertoeven als je zelf wil. Waarschijnlijk doe je dit overigens niet, want binnen enkele minuten heb je het ondergrondse wel van voor naar achter gezien en is het tijd om het daglicht weer op te gaan zoeken. Ondergronds trof ik ook de eerste nieuwe Pikmin-soort aan: de ijs-Pikmin. Deze zijn niet alleen handig omdat ze vijanden kunnen bevriezen zodat ze je niet meer kunnen aanvallen, ook kun je er wateroppervlakken mee bevriezen waardoor je er overheen kunt lopen.

Pikmin 4 preview2

Hoewel de demo best uitgebreid aanvoelde kon je binnen de twee uur durende speelsessie ook veel dingen nog niet doen. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde Pikmin niet tot je beschikking had waardoor delen van het level niet toegankelijk waren. Binnen de delen waar je je wel kon begeven moest je je vooral richten op het verzamelen van spullen waarmee je het gestrande ruimteschip van nieuwe energie kunt voorzien. Je hebt in Pikmin 4 als het ware een soort hub waar je teamleden zich verzamelen. Bij hen kun je terecht om bijvoorbeeld items te kopen of Oatchie te upgraden. Waarschijnlijk kun je bij de andere crewleden ook terecht voor bepaalde dingen, maar daar komen we pas in de volledige versie achter. Hiervoor moeten we dus nog een aantal weken wachten.

De levels waarin je je begeeft ogen groter dan dat ze in de voorgaande games waren. In de demo kon ik ongeveer dertig procent van het eerste level doorspelen en daar was ik toch wel een kleine twee uur mee bezig. Waar de omgevingen in de vorige delen misschien ietwat generieker aanvoelde, lijken ze nu ietsje levendiger. Dit is onder meer terug te zien in het kleurgebruik, maar vooral in het feit dat er nu voor gekozen is om in voor ons bekendere omgevingen te zijn. Denk hierbij voorbeeld aan de achtertuin van je buurvrouw of de keuken van je oma. Er zit dus ook meer afwisseling in de omgevingen. Pikmin 4 krijgt ook een multiplayermodus, maar helaas was deze in de demo nog niet beschikbaar. Deze heb ik dan ook niet aan de tand kunnen voelen tijdens mijn speelsessie met Pikmin 4, maar dit komt zeker aan bod in de review later deze maand.

Pikmin 4 preview3

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Pikmin 4

Series

Pikmin

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasedatum

21 juli 2023

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord