Preview: SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake - Heerlijk dromen

Geplaatst: 28 augustus 2022 15:00
-

Wie kent hem niet? Het paradepaardje van Nickelodeon. De franchise die de oranje kinderzender op de kaart heeft gezet: SpongeBob SquarePants. Tuurlijk, niet elk seizoen was even sterk of succesvol, maar menig mens houdt nog steeds van deze vierkante makker. Zeker als je uit de jaren '90 komt, zoals ondergetekende, is de kans groot dat SpongeBob SquarePants een grote invloed heeft gehad op jouw jeugd. Veel nieuwe games hebben we helaas niet mogen ontvangen. SpongeBob SquarePants: Battle For Bikini Bottom - Rehydrated liet zien dat iedereen nog steeds erg veel trek heeft in een old school 3D platformer. Laat SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake dat nou precies zijn met de juiste hoeveelheid old school, maar ook innovaties.

Dromen zijn geen bedrog

SpongeBob en Patrick veroorzaken wederom een enorme chaos. Zeemeermintranen kunnen wensen in vervulling laten gaan en onze twee vrienden maken daar gretig gebruik van. Iets te gretig, want de realiteit begint te vervormen. Allerlei soorten Wenswerelden komen tot stand en het is aan SpongeBob en de ballonversie van Patrick om ze te redden en terug te brengen naar het originele Bikinibroek. Ja, de gehele cast aan SpongeBob-personages keren terug. Elk personage is ingesproken door de originele acteur. Ja, zelfs Mr. Krabs is ditmaal zo iconisch als maar zijn kan.

In SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated had je één specifieke wereld die ik beschouw als de beste in de game: SpongeBob's Dream. Met SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake lijkt het alsof ze van dit concept een gehele game hebben gebouwd. Elke iconische Bikinibroek-locatie heeft een twist. Zo is het Wilde Westen aanwezig in de Kwallenvissenvelden, terwijl Down Town Bikinibroek is getransformeerd in een filmset. Je kunt ook op avontuur in Kelp Forest, maar dan in de prehistorie. Deze Droomwerelden geeft ontwikkelaars van Purple Lamp de ruimte om creatief te zijn, terwijl ze nog steeds de look en feel van de show blijven hanteren.

SpongeBob SquarePants The Cosmic Shake gamescom preview1

SpongeBob SuperPants

In SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake speel je alleen als de gele lachebek. Patrick en Sandy zijn niet meer speelbaar. Dit klinkt misschien als een verslechtering, maar het tegendeel is waar. Hierdoor ligt de focus namelijk bij één personage dat alles kan. Er komt bijna een soort metroidvania-sausje over de game te liggen. SpongeBob krijgt namelijk genoeg nieuwe vaardigheden. Je hoeft niet meer onhandig te wisselen van personages om door één specifiek onderdeel van een wereld heen te gaan. Ja, SpongeBob kan straks vliegen met karate, zweven met pizzadozen, enzovoorts.

Wat verouderde onderdelen van de laatste SpongeBob-game worden achterwege gelaten. Je hoeft niet meer te grinden om verhaalprogressie te boeken. Ik was erg blij dit te horen, omdat het in Rehydrated vaak flink in de weg stond. Je kunt echter wel grinden hoor, wees maar niet bang. SpongeBob heeft namelijk meer dan 30 kostuums om vrij te spelen. De variatie en nostalgie die bij deze pakjes komt kijken is top. Het is natuurlijk een klein onderdeel van de game, maar menig Spongebob-fan gaat hiervan genieten. Nostalgie is eenmaal een zeer sterk goedje.

SpongeBob SquarePants The Cosmic Shake gamescom preview

Voorlopig oordeel Bram de sponzenman

Na de preview van SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake te hebben mogen aanschouwen, heb ik alle vertrouwen in Purple Lamp. Ze weten het gevoel van de show goed over te brengen, maar we wisten natuurlijk al dat ze dat konden. Kijk maar naar SpongeBob SqaurePants: Battle for Bikini Bottom - Rehydrated. Ik ben vooral blij om te zien dat de game weer aanvoelt als een old school 3D platformer. De nieuwe innovaties zijn aanwezig en de frustraties uit de vorige game zijn verwijderd. SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake kan wellicht uitgroeien tot de beste game die SpongeBob - als franchise zijnde - kent. Ik kan niet wachten om de vele Droomwerelden te verkennen!

Bron: gamescom
Bram Noteboom Head of Content

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

Ontwikkelaar:

Purple Lamp Studios

Uitgever:

THQ Nordic

Release:

31 januari 2023

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord