Redenen om Horizon Forbidden West op pc te spelen

Geplaatst: 2 april 2024 14:00
Aangepast: 7 april 2024 10:56

Dat Horizon Forbidden West een dijk van een game is, dat weten de meeste mensen intussen wel. Het uit 2022 stammende vervolg op Horizon: Zero Dawn - één van de mooiste games die we ooit in ons koude kikkerlandje hebben geproduceerd - heeft op de PlayStation 5 z'n strepen dubbel en dwars verdiend, alsook diens additionele Burning Shores content. Een nieuwe review schrijven over de pc versie van Horizon Forbidden West is daarom niet direct noodzakelijk. Toch zouden we Nixxes - de studio achter de pc port van Guerrilla Games' epos - tekort doen wanneer we de pc versie van Horizon Forbidden West Complete Edition niet in de spotlight zetten. De port heeft namelijk zeker drie unieke verkoopargumenten die een nieuwe speelsessie op de pc meer dan de moeite waar maken.

Horizon Forbidden West13

Een bredere 'horizon'

Voor sommigen zal dit het minst belangrijke verbeterpunt in Horizon Forbidden West zijn, maar voor anderen - waaronder ik - maakt het een wereld van verschil. De vraag naar ultrawide en superwide support is groeiende bij de pc achterban en Horizon Forbidden West geeft daar gelukkig gehoor aan. Het vergt wel de nodige rekenkracht van je CPU, maar die extra brede kijkhoek is een toevoeging waar je U tegen zegt. Dat is uiteraard schitterend nieuws voor alle bezitters van een extra brede monitor (mocht je er nog een zoeken, dan is de Philips Evnia 49M2C8900 een hele dikke aanrader), maar zelfs gamers die het niet zo hebben op een super- of ultrawide beeldscherm kunnen hier theoretisch gezien nog van profiteren.

Wie liever een multi-screen setup op het bureau plempt, kan namelijk ook zijn of haar voordeel doen met deze feature. De pc versie van Horizon Forbidden West ondersteunt namelijk ook een triple screen setup. Nogmaals, het is wel raadzaam om te onderzoeken op je CPU en GPU dit allemaal trekken, maar mijn Ryzen 7 5800X processor en RTX 4070 leken er beiden geen problemen te hebben om al die visuele pracht op High settings richting mijn Samsung G9 Odyssey te sturen. En dat brengt me bij het volgende verkoopargument:

Goed voor menig machine = goed voor de mens

Een stevige next-gen console game porten lijkt makkelijk zat, maar de praktijk wijst uit dat het een kunst is. Hoewel de pc door velen nog steeds wordt bezien als superieur, lijken veel programmeurs toch moeite te hebben met optimaliseren van games op pc. En ergens is dat logisch. Zo veel configuraties om rekening mee te houden, dat levert wel eens wat strubbelingen op. In de wereld van pc games zien we dat maar al te vaak terug in de vorm van games die je processor bijna in de fik laten vliegen en grafische kaarten die met pijn en moeite een stabiele frame rate kunnen hanteren.

Maar Nixxes Software heeft ware genieën in dienst die kennelijk wél raad weten met pc games optimaliseren. Het Utrechtse bedrijf heeft in het verleden al meer aangetoond dat het zeer veeleisende PlayStation-games naar het pc platform kan hevelen, en ook in het geval van Horizon Forbidden West weet Nixxes manieren te bedenken om spaarzaam om te gaan met je hardware. En dat is natuurlijk erg fijn voor pc gamers die het met een bescheiden systeem of een handheld als de Asus ROG Ally moeten doen. Zelfs met een Intel Core i3-8100 of AMD Ryzen 3 1300X CPU en NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB of AMD Radeon RX 5500XT 4GB GPU kun je al uit de voeten, zonder dat je een stotterende hoop ellende overhoudt. Voor een game van dit formaat is de frame rate namelijk ongekend stabiel, waarbij het aanzetten van allerlei toeters en bellen in het opties menu de performance nagenoeg niet benadeelt. Tenminste, als je hardware dat toelaat, uiteraard. Daarvoor heb je wel een betere CPU en een dikkere videokaart nodig.

Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1Horizon Forbidden West1 1

Opgeschaald staat netjes

Met die dikkere videokaart beschik je ook meteen over meer grafische opties en als je onlangs nog hebt geïnvesteerd in een current gen GPU, dan is de kans groot dat je ook direct kunt profiteren van de bijbehorende upscaling technologie: DLSS (NVIDIA) of FSR (AMD). Gezien ik zelf beschik over een pc met een NVIDIA RTX 4070 GPU, heb ik Horizon Forbidden West getest met DLSS in Quality Mode en zowel NVIDIA Reflex als frame generation geactiveerd. En dat - jongens en meisjes - draait als een tiet. Sterker nog, ik ben er vrij zeker van dat het op vrijwel alle vlakken de PS5-versie voorbij weet te streven.

Toch lijkt daar een kleine maar aan te hangen, en dat is een snelle SSD. Het inladen van Horizon Forbidden West gaat op de PS5 behoorlijk snel door de dedicated opslag en op pc kan dat zelfs nog een tandje sneller, maar dan moet je de game wel installeren op een razendsnelle schijf. Ik maakte de fout om de SSD met de meeste ruimte te kiezen gezien 150GB aan ruimte noodzakelijk is, zonder te beseffen dat deze een stuk langzamer is dan de M.2 SSD waar ik normaliter games op installeer. En ja, dat was in-game direct te merken. Tijdens het compileren van shaders - wat normaal tijdens cutscenes gebeurt, maar soms ook wanneer je van gebied verandert - kon ik bijna een kip vangen, plukken, braden en opvreten. Dus, tip van de dag: investeer in een goede SSD als je games als Horizon Forbidden West op pc wil spelen.

Horizon Forbidden West22

Een kritische noot?

Valt er dan niks aan te merken op de pc versie van Horizon Forbidden West? Nou ja, er valt altijd wat te klagen. Zo zou je het vervelend kunnen vinden dat Horizon Forbidden West geen ray tracing ondersteunt en dus niet volledig next-gen is. Want ja, NVIDIA loopt allemaal te zeveren dat ray tracing helemaal de shit is en duwt daarom ook elke keer weer een nieuwe generatie RTX-kaarten door je strot. Dat een game anno 2024 dus geen ray tracing heeft, dat zou je als een nadeel kunnen zien. Maar eerlijk, ik mis het geeneens. Sterker nog, ray tracing verkloot vaker een game dan dat het echt de ervaring verbetert. Dus nee, geen kritische noot vanuit mijn kant.

Nou, Sony en Nixxes, komt U maar door met Ghost of Tsushima voor pc hoor!

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Horizon Forbidden West

Series

-

Uitgever

Sony

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, PlayStation 5

Releasedatum

18 februari 2022

Ontwikkelaar

Guerrilla Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord