Tech: Philips Evnia 49M2C8900 - Voor wie het breed heeft

-

Philips heeft met diens Evnia-reeks inmiddels een behoorlijk breed assortiment aan monitoren ter beschikking, maar anno 2023 kan dat assortiment niet breed genoeg zijn. Om dat brede assortiment dan ook nog breder te krijgen, presenteerde Philips onlangs letterlijk hun breedste monitor in de Evnia-reeks: de 49M2C8900. Hoe deze unit van een monitor mij is bevallen, dat meet ik graag breed voor je uit.

Evnia 49M2C8900 review1
Gameliner.nl

De palletkraker onder de Evnia's

Het komt niet gauw voor dat ik voor een review sample een palletwagen moet regelen. Zoals de gemiddelde Gameliner-bezoeker weet is dit niet mijn eerste Evnia-monitor, maar nooit eerder ben ik door de expediteur gewezen op de mogelijke noodzaak van een palletwagen. Maar goed, de Evnia 49M2C8900 is dan ook niet een monitortje. Het is een behoorlijke unit. Met een schermdiameter van 49" en een 32:9 beeldverhouding - wat dus neerkomt op twee standaard 27" monitoren, maar dan zonder rand in het midden - behoeft de Evnia 49M2C8900 vanzelfsprekend de nodige ruimte op je bureau.

Nu ben ik dat al enigszins gewend gezien ik al een tijdje tegen een Samsung Odyssey G9 aan zit te gluren, maar zelfs deze is door zijn 1000R curve niet zo breed als de Evnia 49M2C8900 met diens 1800R curve. Voor de leek: de curve (R) geeft aan wat de radius van de circel zou zijn (in millimeters) wanneer deze geheel uit gebogen schermen zou bestaan. Hoe lager de R-waarde, hoe krommer het scherm. Afijn, door de hogere R-waarde strekt de 49M2C8900 dus wel wat breder uit en dat is behoorlijk merkbaar. Ook met het gewicht van bijna veertien kilogram dien je rekening te houden, waarvan de voet alleen er al drie beslaan. Wie de monitor middels de meegeleverde VESA 100mm mount aan de muur wil hangen, moet dus alsnog rekening houden met een gewicht van bijna elf kilo.

Evnia 49M2C8900 review2
Gameliner.nl

Jules Deelders natte droom

Het is dus ook even een dingetje om de monitor op je bureau te krijgen. Geheel contra-intuïtief moet de loeier van een doos vanaf de onderzijde worden geopend om zo toegang te verkrijgen tot de mega-solide witte voet, een trits aan kabels (HDMI, USB-C, DisplayPort en stroomkabel), een afstandsbediening met batterijen en een schroevendraaier. Die laatste twee ben ik nog niet eerder tegengekomen, maar vooral de afstandsbediening blijkt uiteindelijk een geschenk van god tijdens het navigeren door de OSD. De schroevendraaier is nodig om het beeldscherm aan de voet vast te schroeven, maar dat spreekt voor zich. Zodra beide aan elkaar gekoppeld zijn en die monitor op je desk is geplempt, rest alleen nog het aansluiten van de monitor aan je GPU. Wat dus te doen valt via één van de twee HDMI 2.1 poorten, de Display Port 1.4, of de USB-C aansluiting.

En dan, tja, dan is het tijd om je te laten verbluffen door de pracht van QD OLED, want dat is uiteraard wel het verkoopargument van de Evnia 49M2C8900. Nu is het zo dat ik wel vaker een QD OLED scherm heb behandeld - zelfs een Evnia - maar toch verbaas ik me elke keer weer over de indruk die QD OLED-tech maakt. Recht uit de doos lijkt de monitor al een stuk beter door Philips te zijn gekallibreerd dan mijn Odyssey G9 was, want daar heb ik uren zitten klooien om de nadelen van QLED te minimaliseren. Nu is het misschien niet eerlijk om die vergelijking te trekken, maar het feit dat de 49M2C8900 vanaf het eerste moment al geen last heeft van backlight bleeding - want OLED - is een genot wat niet te onderschatten valt. Ook qua kleur springt de 49M2C8900 meteen in het oog. Maar die zwartwaarden, die sealen toch wel de deal. Jules Deelder zou er spontaan verliefd op worden, als hij nog had geleefd.

Evnia 49M2C8900 review3
Gameliner.nl

Snel, sneller, snelst

Maar goed, kleuren en zwartwaarden zijn tegenwoordig niet zaligmakend meer bij gamers. In plaats daarvan zoekt met snelheid. Meer frames, lagere input lag en als het even kan zonder enig nadeel. Ook op dit vlak scoort de Evnia 49M2C8900 bijzonder goed. Met een maximum verversingssnelheid van 240Hz, ongeveer 0,6 ms input lag (middels Low Input Lag modus) en G-sync compatibiliteit levert de 49M2C8900 verbluffend snelle, strakke beelden. Qua responstijd claimt Philips dat de 49M2C8900 een grey-to-grey responstijd van 0,03 ms haalt, maar in de praktijk wordt toch al snel een gemiddelde GtG-responstijd van 0,9 ms gemeten. Op papier lijkt dat een enorme tegenvaller, maar menig monitor fabrikant zou een moord plegen voor zulke responstijden, vooral fabrikanten die geen gebruik maken van OLED tech.

Ook gedurende het uitvoeren van de zogeheten UFO-test laat de Evnia 49M2C8900 z'n spierballen zien. Zowel op 120Hz als 240Hz valt geen spoor te bekennen van inverse ghosting, ondanks diens lage input lag. Als er één ding is waar veel gamers een balans tussen moeten vinden, dan is dat vaak wel de fijne lijn tussen acceptabele input lag en de overshoot die hiermee gepaard gaat. Lage input lag is fijn, maar niet wanneer dit een vervelend spoor - oftewel een ghost image - achterlaat. De Evnia 49M2C8900 lijkt hier dus een broertje dood aan te hebben, iets wat ook wordt bevestigd door het verdiende VESA ClearMR 13000 certificaat, wat tot nu toe de hoogst haalbare classificatie voor beeldkwaliteit en scherpte is.

Evnia 49M2C8900 review6
Gameliner.nl

Klinkt goed, gloeit nog beter

Wie dit zo allemaal leest, zou kunnen concluderen dat dit allemaal bijzonder goed klinkt en dat doet het ook. Letterlijk en figuurlijk. De Evnia 49M2C8900 is namelijk niet alleen uitgerust met een goed beeldpaneel, maar ook met prima speakers. Waar veel monitoren komen met built-in speakers waar werkelijk geen enkele fatsoenlijke toon uit te halen valt, komt de Evnia 49M2C8900 met vier 7,5 watt speakers; twee tweeters en twee woofers met een flowpoort. Wederom ziet 7,5 watt per speaker er op papier niet zo heel indrukwekkend uit, maar in de praktijk leveren deze DTS Sound luidsprekers meer dan fatsoenlijk geluid. Uiteraard biedt het geen home cinema niveaus, maar voor een ingebouwd speakersysteem klinkt het behoorlijk indrukwekkend, en - mits je dat wilt - luid.

Waar de Evnia 49M2C8900 ook in uitblinkt is diens vertrouwde Ambiglow-tech, welke zich zowel aan de bovenzijde als de zijkanten van de achterbehuizing strekt. Om de kleuren op je scherm nog beter tot hun recht te laten komen, projecteert de 49M2C8900 aan de achterzijde een 'krans van licht' aan matchende kleuren om het beeld nog groter te laten lijken. Hiervoor is het uiteraard wel van belang dat de monitor dicht bij een zo licht mogelijke achtergrond komt te staan, of beter nog, aan een witte muur komt te hangen. Wie daar geen opties voor heeft, kan Ambiglow ook uitzetten in de OSD. Dat scheelt ook weer een paar watt aan stroom, wat in de dure tijden ook prettig kan zijn. Met een normaal verbruik van bijna 165 watt begeeft de 49M2C8900 zich namelijk in energieklasse G, dus echt zuinig is deze Evnia niet per se.

Evnia 49M2C8900 review5
Gameliner.nl

De duistere kant van de 49M2C8900 uitgelicht

Tot nu toe ben ik alleen maar lovend geweest over de Evnia 49M2C8900 en eerlijk gezegd verdient deze ook alle lof, maar dat betekent niet dat deze monitor perfect is. Sterker nog, zelfs deze 49M2C8900 heeft zo zijn minpunten die voor jou veelbetekenend kunnen zijn bij het kiezen van een beeldscherm. Om te beginnen met beeldretentie, ook wel inbranden genoemd. Net als ieder OLED paneel is ook het paneel in de 49M2C8900 gevoelig voor inbranden van statische beelden, zoals bijvoorbeeld de startbalk van windows. Gelukkig doet Philips er alles aan om dit zo veel mogelijk te beperken. Zo zorgt Pixel Shifting voor een praktisch onmerkbare verschuiving van het beeld zodat pixels niet constant dezelfde kleur weergeven en zo inbranden. Daarnaast voert de monitor ook periodieke pixel refreshes uit, waardoor het kan voorkomen dat je tijdens lange sessies on-screen waarschuwingen krijgt. Deze vallen ook uit te zetten in het OSD, maar daarmee loop je dus wel verhoogd risico op beeldretentie. Deze pixel refreshes kunnen ook nog wel eens even duren, dus daar dient ook rekening mee gehouden te worden.

Ook color fringing is iets waar men rekening mee moet houden. Hoewel het een stuk dramatischer kan - wat bewezen wordt door mijn Odyssey G9 - komt Quantum Dot technologie helaas ook met dit fenomeen, wat vooral zichtbaar wordt zodra de pc gebruikt wordt voor tekstverwerking. Door de subpixelstructuur van QD-technologie - ten opzichte van reguliere LCD tech - lijken QLED en QD OLED panelen een gekleurde rand rondom zwarte letters te projecteren, en dat is ook iets waar de 49M2C8900 lichtelijk last van heeft. Dit alles valt gelukkig middels instellingen in Windows en het OSD te minimaliseren, maar het kan voor sommigen wel een dealbreaker zijn, vooral wanneer het gaat om een monitor van ver over de duizend piek.

En dat OSD pookje aan de achterzijde, daar heb ik in andere Evnia monitor-reviews al voldoende over geklaagd. Gelukkig compenseert Philips dat door een afstandsbediening mee te leveren die een stuk gebruiksvriendelijker is, vooral wanneer de monitor aan de muur wordt bevestigd. Het maakt het switchen naar een ander invoerapparaat - zoals een console waar de Evnia 49M2C8900 zelfs een dedicated gebruiksprofiel voor heeft - een stuk eenvoudiger. Had men maar net zo goed nagedacht over het cable management gedeelte.

Evnia 49M2C8900 review4
Gameliner.nl

Eindconclusie van Patrick Meurs

De Philips Evnia 49M2C8900 is een beest van een monitor voor de gamer die het heel erg breed heeft. Goedkoop is de 49M2C8900 met zijn officiële prijskaartje van €1599 namelijk niet, maar voor dat enorme bedrag krijg je dan ook een enorme monitor met enorme prestaties terug. Met diens 49 inch aan super ultrawide QD OLED power, DisplayHDR True Black 400 certificering, VESA ClearMR 13000 certificering en dat allemaal draaiende op 240Hz, kun je niet ontkennen dat de Evnia 49M2C8900 een absolute winnaar is, mits je bereid bent om ook de nadelen van OLED en Quantum Dot technologie te aanvaarden.

Ik baal er stiekem van dat ik mijn Samsung Odyssey G9 weer terug op mijn bureau heb moeten plaatsen. Ergens vond ik het niet erg dat de Evnia 49M2C8900 iets meer ruimte vroeg en dat het scherm niet zo krom was als dat van mijn G9. Het gebrek aan backlight bleeding en het niet tikken van de 'koude' behuizing (wat dus een ding is bij de Odyssey G9) is wel iets wat ik ga missen. Die zwartwaarden overigens ook. Afijn, nu maar weer een palletwagen fiksen.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord