Tech: Philips Evnia 25M2N5200P - (Te) snel voor weinig?

-

Superhoge refresh rates tegen een zacht prijsje, bestaat zoiets? Het antwoord is ja. Met de Evnia 25M2N5200P zet Philips een betaalbare 24,5" gaming monitor op de markt die menig andere monitor qua frames per seconde mijlenver achter zich laat. De vraag is alleen of Philips met deze bloedsnelle monitor het zichzelf niet een tikkeltje te moeilijk heeft gemaakt.

Evnia 25M2N5200P1
Gameliner.nl

Wat is Philips Evnia?

Allereerst is het wel zo handig dat we weten waar we exact mee te maken hebben. Zoals eerder aangestipt in de Philips Evnia 34M2C8600 review en de Philips Evnia 34M2C7600MV review weet ook het van origine oerhollandse Philips tegenwoordig de gamer te vinden wanneer het om beeldschermen gaat. In veel gevallen weet men ook direct de gamers met diepe zakken te vinden. Met de Evnia 25M2N5200P ligt dat een keertje anders. Deze monitor is namelijk meer gericht op de gamers met een budget.

Voor de Evnia 25M2N5200P hoef je namelijk niet een tweede hypotheek af te sluiten of in gesprek te gaan met die bloedzuigers van Santander. Voor nog geen driehonderd piek levert Philips je namelijk een beeldscherm waar je prima mee uit de voeten kunt, mits een ultrawide schermratio geen prioriteit heeft en een Ultra HD beeldresolutie ook geen toegevoegde waarde voor je heeft. Ook moet je genoegen nemen met een bescheiden formaat van 24,5 inch, wat wel in schril contrast staat met de bovengenoemde Evnia-monitoren. Deze premium monitoren onderscheiden zich overigens ook in het gebruikte materiaal, waarbij soliditeit en de gamerige witte behuizing met RGB-elementen toch wel uitstralen dat het geen kattenpis is. In het geval van de 25M2N5200P wordt dit alles ingewisseld voor matzwart zonder al te veel poespas, al valt over het gebruik van gerecycled plastic voor de ietwat wiebelige voet nog te debatteren gezien het in het oog springende spikkels met zich meebrengt, wat we dan weer niet in de omlijsting van het scherm zelf terugzien.

Evnia 25M2N5200P6
Gameliner.nl

De Evnia 25M2N5200P in een notendop

Afijn, we weten nu dus wat de Evnia 25M2N5200P vooral niet is, maar wat is het dan wel? De Philips Evnia 25M2N5200P is - voor zover dat nog niet duidelijk was - één van de instapmodellen binnen de Evnia-serie en het grotere broertje van de goedkopere Evnia 25M2N3200W. In tegenstelling tot diens kleinere broertje komt de Evnia 25M2N5200P met een zogeheten IPS (in-plane switching) paneel, wat in de praktijk beter uit de bus komt op het gebied van kleurafstelling (welke best prima is) wanneer het wordt vergeleken met het goedkopere VA (vertical alignment) paneel van de 25M2N3200W. Daar levert het dan wel weer wat contrast op in 1000:1 in tegenstelling tot 3000:1, maar voor de gemiddelde gamer is dat niet direct een hele grote dealbreaker, vooral wanneer die met een budget te maken heeft.

Met een beeldschermdiagonaal van 24,5 inch is de Evnia 25M2N5200P ook niet echt een whopper van een monitor en ook met diens 1920x1080 Full HD resolutie kunnen we niet echt spreken van een top-of-the-bill scherm, maar toch lijkt Philips met deze monitor een zeer specifieke gamende doelgroep voor ogen te hebben: de competitieve gamer op budget. De Evnia 25M2N5200P mag op papier dan niet echt imponeren in een maatschappij die alleen nog maar denkt in 4K en groter dan groot, maar met een beeldverversing van 280Hz is dit paneel wel retesnel. Zo snel dat de gemiddelde gamer zal denken:

Evnia 25M2N5200P5
Gameliner.nl

Wat heb ik eraan?

Eerlijk is braaf, de doorsnee huis-, tuin en keukengamer zal er ook niet al te veel aan hebben. Tweehonderdtachtig beeldjes per seconde ziet er op papier heel leuk uit, maar de meeste van ons mogen al blij zijn wanneer we een steady framerate van boven de honderd frames per seconde halen, vooral wanneer we dus op een budget leven. Voor deze groep gamers is een monitor met een bescheiden 144Hz al meer dan voldoende en daar zijn er in het prijssegment van de Evnia 25M2N5200P genoeg van te vinden. Het is dus echt die competitieve gamer die frames over resolutie verkiest die wel de meerwaarde van die poepiesnelle refreshrate inzien. Voor hen is het verschil tussen 144Hz en 280Hz waarschijnlijk net zo significant als het verschil tussen dertig en zestig frames per seconde voor de 'casuals'.

Maar goed, de €149 kostende Evnia 25M2N3200W zit daar met zijn 240Hz eigenlijk maar krap onder, terwijl deze wel echt een smak goedkoper is dan de €259 kostende 25M2N5200P. Betaal je dan echt bijna honderd flappen meer voor die extra veertig hertz? Niet helemaal. Naast het bovengenoemde voordeel van het gekozen IPS paneel tref je aan de achterzijde van de 25M2N5200P wat USB-poorten aan die de 25M2N3200W dus niet heeft. Om precies te zijn vier USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) downstream USB-A poorten en één USB-B upstream aansluiting. Ook zuipt de 25M2N5200P met 18,7W ietsjes minder stroom en ondersteunt de monitor Freesync Premium, wat voor sommigen best belangrijk kan zijn. Officieel zijn beide monitoren overigens niet G-sync compatible, al wil dat niet direct zeggen dat G-sync meteen nutteloos is. Het videosignaal kan in beide gevallen overigens worden overgedragen via één van de twee HDMI 2.0 poorten, of via DisplayPort 1.4 wanneer je profijt wilt hebben van de hoogst haalbare refreshrate.

Evnia 25M2N5200P7
Gameliner.nl

Eindoordeel van Patrick Meurs

De Evnia 25M2N5200P is voor mij eerlijk gezegd dan ook een beetje een raadsel en ik vraag me dan ook sterk af of Philips zich niet een beetje in de kannibalistische voet schiet met deze monitor. Ja, qua kleur is het beter dan diens directe tegenhanger en ook op het gebied van kijkhoek komt het vanwege het gebruikte IPS paneel beter uit de verf, maar het is de vraag of de competitieve gamer - waar deze monitor toch echt voor in de markt wordt gezet - daar honderd euro meer voor wil uitgeven. En die extra connectiviteitsopties, ik weet ook niet of dat de doorslag geeft bij die demografie.

Wat ik wel weet is dat de gemiddelde gamer andere afwegingen gaat maken. Die zal de Evnia 25M2N3200W misschien nog overwegen vanwege diens aantrekkelijke prijs van €149, maar wie dan toch al van plan is om honderd euro meer uit te geven kan uit een legio aan monitoren met een hogere resolutie en/of groter scherm kiezen waar met een beetje mazzel ook nog G-sync compatibiliteit in zit, zij het wel met een lagere refreshrate. Ook op het gebied van 240Hz zijn er goedkopere IPS-schermen met USB-connectiviteit te vinden. Dus ja, breng voor jezelf even in beeld in hoeverre 280Hz echt belangrijk voor je is.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord