Tech: Razer Tartarus Chroma

Geplaatst: 19 oktober 2015 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Razer is aanwezig, en dit keer met de Tartarus Chroma. Een volledig customisable keypad voor gamers die een simpel toetsenbord zat zijn of net iets ergonomischer willen gamen met het minste ruimteverbruik. Vergeet alleen niet dat de Tartarus Chroma niet zonder concurrentie kan rondvaren in de zeeën van gaminggear. En met deze melding ga ik kijken, vergelijken en aanvoelen of Razer een goed schip heeft gebouwd, of dat het als een Titanic de geschiedenisboeken in gaat.

De Tartarus Chroma

Toegegeven, Razer kent de wegen in de benaming van gaminggear erg goed en klinkt de Tartarus Chroma mij erg goed in de oren. Al gaat het niet om een goede benaming om een goed product neer te kunnen zetten. De Chroma biedt een ergonomisch design, 25 programmeerbare knoppen en achtergrondverlichting die volledig instelbaar is. Razer gaat daarmee de concurrentie aan met Logitech, die op zijn beurt met de G13 dezelfde markt bespeeld. Razer is dus een lastige strijd aangegaan.

Ergonomisch voor klein en groot

Gelukkig heb ik ervaring met keypads en weet ik dat het lastig is een keypad te maken die voor iedereen even ergonomisch is. Nu heeft Razer daar wel wat mee gedaan, namelijk het verplaatsen van de palmrest. Deze kan in twee standen geplaatst worden, zodat mensen met kleine handen bij de knoppen kunnen en die met grote handen. Maar wat nou als je middelmatige handen hebt? Maatje medium om het zo maar te zeggen. Medium is een compromismaat, waarin je moet schipperen tussen kromme of gestrekte vingers. Daarin was het gemis van een middelste stand goed merkbaar. Het zou de gamepad een stuk ergonomischer kunnen maken voor de meeste mensen met middelmatige handen.

Volledig programmeerbaar

De Tartarus Chroma komt geleverd met Razer Synapse. Het is een programma waarin je de keypad kan instellen naar jouw smaak. Elke knop is te programmeren en in te stellen om te fungeren als toetsaanslag, een reeks toetsaanslagen, muisknop, Windows-specifieke toetsen, macro's enzovoorts, enzovoorts. Daarbij levert het programma ook de mogelijkheid om acht verschillende keymaps in te stellen voor acht verschillende games, zodat je bij elke game jouw favoriete toetsen op de juiste plek hebt staan. Daarnaast is de achtergrondverlichting in elke gewenste kleur te zetten die je wilt. Verwacht alleen niet dat er daadwerkelijk 16,8 miljoen kleuren in zitten, want de verlichting zelf is niet in staat om lichtroze en lichter roze te kunnen scheiden. Geen ramp hoor, maar de volledige 16,8 miljoen is gewoonweg niet haalbaar.

RTS, FPS of MOBA?

Hoewel ik jaren geleden weleens met een keypad heb mogen spelen, begon ik mij nu weer af te vragen waar het grootste voordeel uit te halen is. In een RTS kan het handig zijn om meerdere knoppen in te kunnen stellen en deze op volgorde te kunnen programmeren. Daarbij is het gebruik van de directionele knoppen bij de duim erg handig om te kunnen manoeuvreren over de map. RTS: geslaagd. Daarna vond ik het een noodzaak om een FPS uit te proberen. Er volgde weer een sessie met het instellen van de knoppen en kleuren (omdat het kan). En zo begon de strijd tegen de functies. Hierbij hadden de directionele knoppen weinig nut en werden ze in mijn geval gebruikt om te kunnen switchen tussen wapens. Uiteindelijk had het wel zijn nut gevonden, maar niet zoals het bedoeld was, denk ik. Om de knoppen juist te kunnen instellen zodat ik een sessie normaal kon spelen, was niet erg makkelijk. Ik merkte dat ik op plaatsen knoppen tekort kwam of dat ik rare posities moest gaan verzinnen. Daarbij had de duimknop wel weer zin om een jump te wagen en de knop boven de directionele knoppen om te sprinten. FPS: half geslaagd. Toen vond ik de heilige graal. In mijn favoriet Heroes of the Storm heeft de Chroma zijn kunsten getoond. Uiteindelijk kwam het neer op het goed instellen van de knoppen en een eigen keymap aanmaken in Heroes of the Storm zelf. Daarna liep alles gesmeerd. Het heel snel kunnen vinden van spells, attacks en special abilities was een gunst. Hierbij hadden de directionele knoppen echt zijn nut gevonden. Vliegend over de map, aanvallen, plannen en heerlijk gamen. MOBA: zeer geslaagd.

De concurrentie

Na dit alles gezegd te hebben, loopt de Chroma een beetje achter op de concurrentie. De G13 van Logitech, waar de Chroma tegen moet strijden, heeft net iets meer te bieden. Ze hebben beide 25 programmeerbare knoppen, achtergrondverlichting en software om dit te ondersteunen. Maar de G13 heeft ook een GamePanel-scherm, welke natuurlijk informatie laat tonen op het scherm die vitaal kan zijn voor een succesvolle sessie. Daarbij heeft de G13 niet simpele directionele toetsen, maar een heuse joystick die aanvoelt als een controller. Daarmee heeft Logitech een voorsprong. De Chroma is daarentegen, op het moment van schrijven, een stukje goedkoper en vraagt minder ruimte op een bureau. De Chroma heeft dan ook de verstelbare palmrest, welke de G13 niet heeft. De Chroma voelt wel meer solide aan dan de G13 en heb ik het gevoel dat de Chroma langer mee zal gaan door het gebruik van degelijke componenten. Het is waar je voor kiest.

Eindoordeel

De Razer Tartarus Chroma heeft zijn strepen verdient bij mij. Hij is erg ergonomisch en heerlijk instelbaar. Als je uiteindelijk de juiste instellingen weet te vinden en deze kan combineren met het juiste soort game, dan kan de Chroma een echte indruk achterlaten. Helaas merkte ik wel dat de palmrest maar in twee standen te zetten was en kon ik met mijn middelmaat handen soms niet echt lekker achter de toetsen zitten. Je kan er mee leren leven, maar had een simpele toevoeging van één extra afstelpunt een groot verschil kunnen maken. Razer gaat concurreren met Logitech en hun G13. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen, welke duidelijk worden als je ermee gaat gamen. Uiteindelijk zal het erop neerkomen of je voor een basic en solide ervaring wilt gaan en de instelbaarheid van de Razer wilt hebben, of dat je voor meer technologie gaat en Logitech kiest als optie, daarbij meegenomen dat de palmrest in één stand staat. Het gemis van een GamePanel was voor mij niet aan de orde, de Razer voelde daarvoor te degelijk aan en vloog ik door de games heen. Al met al ben ik blij met de Razer Tartarus Chroma en zal hij goed gebruikt gaan worden.

Lees meer