F1 Manager 2024 review - Management pur sang

-

Het Formule 1 seizoen van 2024 is in volle gang en dat betekent natuurlijk ook dat daar de nodige games bij komen kijken. Waar we eerder dit jaar nog dolblij waren in onze F1 24 review, is het nu de beurt aan F1 Manager 2024. Heel andere koek, want dit keer ben je niet de coureur, maar juist de teambaas. Is het groene lichten all the way? Of staan we met de rode vlag te wapperen? We zoeken het uit in de F1 Manager 2024 review!

F1 Manager 2024 Review

F1 Manager 2024 review - Management pur sang

Managementgames zijn natuurlijk mateloos populair en als er één ontwikkelaar goed is in managementgames, dan is het wel Frontier. Het is inmiddels de derde keer dat er een F1 Manager-game komt te verschijnen en in onze ]F1 Manager 2023 review waren we zonder twijfel enthousiast over de release. Het is echter een kunst om een jaarlijkse game uit te brengen die voldoende elementen introduceert of verbetert om wederom een full priced game te verantwoorden. Zeker wanneer er binnen een bepaalde tak van sport vrij weinig speelruimte is. De basis van de game is bekend, we nemen de rol aan van teammanager. Dat betekent dat je twee coureurs tevreden dient te houden, maar ook de complete crew en afdelingshoofden dient te pleasen. Een lastige klus, want er is altijd wel iets om over te zeiken. Daarnaast bepaal je de strategie, dien je de auto door te ontwikkelen en moet je ook nog iets met sponsoren doen.

Wat dat betreft eigenlijk wel bekende kost, en dat is eigenlijk iets wat we over de complete game kunnen zeggen. De fundering staat als een huis en mensen die van menu’s houden kunnen helemaal loos met F1 Manager 2024. Gelukkig is er ook ruimte voor toevoegingen. Zo is het in deze versie mogelijk om een compleet eigen team samen te stellen en is de drivers mentality mechanic geïntroduceerd. Een vloek en een zegen tegelijkertijd. Je kunt nu nog veel meer sturen en invloed uitoefenen op een team. Het probleem is echter ook dat dit compleet kan doorslaan om vervolgens te resulteren in een negatieve spiraal.

F1 Manager 2024 Review1

Mindgames

Laten we in deze F1 Manager 2024 review vooral even focussen op de nieuwe toevoegingen. Create-A-Team is een toffe additie tot een al uitstekende fundering. In de modus krijg je de mogelijkheid om een team vanaf niets op te zetten. Hierbij heb je invloed op bijvoorbeeld het jaarbudget, de achtergrond van het team, de livery en natuurlijk de line-up. Zo kan je ervoor kiezen om als startend privé team te beginnen. Hierdoor eindig je logischerwijs achteraan het veld, maar kan je een mooie road to glory neerzetten. Dat doe je door langzaamaan updates aan de wagen te introduceren, maar ook door te investeren in het team. Zo neem je nieuw personeel aan voor een meer efficiënte R&D, verbeterde pitstoptijden of voor een betere samenwerking tussen de engineer en coureur. Daarnaast dien je ook te scouten en door te investeren in de toekomst. Deze ‘Affiliate’ feature zorgt ervoor dat jong talent in de F2 en F3 kunnen doorstromen naar jouw team in de F1.

F1 Manager 2024 is echter meer dan enkel mindgames op papier. Tijdens het rijden zijn er ook meer dan genoeg aspecten die impact hebben op het team en vooral op de race. Zoals gewoonlijk zijn raceweekenden opgeknipt in vrije training 1, vrije training 2, vrije training 3, Q1, Q2, Q3 en natuurlijk de race. In de vrije trainingen stel je de auto af tot deze precies goed is voor de coureur. Hoe beter deze op de wensen is afgestemd, hoe meer zelfvertrouwen de coureur heeft en hoe beter deze dus racet of kwalificeert. Dat zelfvertrouwen kan echter ook een knauw krijgen. Dit door bijvoorbeeld een verkeerd afgestelde auto, een teleurstellende bonus of doordat de coureur ingehaald wordt. Dit heeft een flinke impact, want de prestaties lijden onder een slechte mindset. Nu is dat natuurlijk logisch, maar wanneer je eenmaal een dalende trend ziet, zie je eigenlijk al vrij snel dat deze trend zich ontwikkelt tot een negatieve spiraal waar vrijwel geen ontkomen aan is. Jammer, want hierin lijkt Frontier iets door te slaan.

En dan rest ons nog de on-track actie, want ook daar valt wel wat over te vertellen. De game ziet er nog altijd erg goed uit. Wagens en coureurs zijn direct herkenbaar en ook de voicelines zijn erg welkom. Nu moet ik zeggen dat ik bepaalde voicelines wel erg vaak hoorde langskomen, maar dat ze er zijn vind ik erg fijn. Het managen van de banden, brandstof en ERS is nog altijd uitdagend en de introductie van mechanische issues creëert een extra laag van spanning. Een oude motor kan bijvoorbeeld zomaar de brui geven waardoor je tussen de weekenden door ook zeker even op de staat van de onderdelen moet letten. Het is echter jammer dat botsingen niet altijd intreden ondanks dat je twee wagens elkaar overduidelijk ziet raken. Vooral in de bochten clippen de wagens regelmatig door elkaar heen en dat doet afbreuk aan de algehele presentatie. Dat gezegd hebbende, vaak kan je de on-track actie niet eens volgen. Je bent immers met alles bezig, behalve met kijken naar de daadwerkelijk race.

F1 Manager 2024 Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

F1 Manager 2024 introduceert een aantal leuke nieuwe dingen die de game net wat meer diepgang geeft ten opzichte van F1 Manager 23. De Build-A-Team-modus is daarin de meest prominente additie, maar vergis je niet, onder de motorkap is er ook veel gaande. Mechanische issues zorgen voor nieuwe kopzorgen en ook het monitoren van de gemoedstoestanden geven net wat meer managementverschil. Is dat reden genoeg om de nieuwe versie te kopen wanneer je content bent met de voorganger? Dat ligt natuurlijk aan jouw voorkeur. Compleet nieuw voelt deze editie niet aan, maar hij is gewoon net wat beter dan het vorige deel. F1 Manager 2024 is in ieder geval een must-have voor iedereen die roeptoetert dat ze het beter kunnen dan Horner, Wolff of Vasseur!

    Goed
  • Management op en top
  • Mentality systeem
  • Build-A-Team
  • Mechnicanische issues
  • Mentality kan doorslaan
  • Clipping op de baan
Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot F1 Manager 2024

Ontwikkelaar:

Frontier Developments

Uitgever:

Frontier

Release:

23 juli 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
XONE
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord