Top 10: gamescom indiegames om in de gaten te houden

Geplaatst: 31 augustus 2023 12:00
-

Tijdens gamescom 2023 hebben we van enorm veel titels genoten. Van de grootste triple A klappers tot de meest innovatieve indiegames - we hebben het allemaal gezien. Dit artikel staan in het teken van de kleinere spelers, omdat wij vinden dat die zeker de spotlight verdienen. Bereid je voor om je wishlist uit te breiden met deze aankomende indiegames die je zeker in de gaten moet houden! Dit is de top 10 gamescom indiegames om in de gaten te houden.

top10 gamescom indiegames 20231

10. Passing By - A Tailwind Journey van Studio Windsocke, gespeeld door Bram

Het is geen geheim dat Spiritfarer één van mijn favoriete indiegames is. Tijdens mijn bezoek aan Dear Villagers kreeg ik te maken met Passing By - A Tailwind Journey. Hoewel ik eerst wat moeite had om het concept te begrijpen, begonnen al snel de puzzelstukjes op z'n plek te vallen. De origamistijl van de titel geeft het een verfijnde look, terwijl ik al snel dezelfde gevoelens kreeg die Spiritfarer ooit opriep bij mij. Je gebruikt namelijk een groot luchtschip om diverse eilanden te bezoeken. Op deze eilanden vind je verhalen, personages, verzamelitems en nog veel meer. Het was een aangename en ontspannende ervaring in de hectische hallen van de Koelnmesse. Het is wellicht niet de meest indrukwekkende game die ik gezien heb in Keulen, maar het warme en vriendelijke karakter van de titel zorgt ervoor dat het mij genoeg is bijgebleven en dat het kan blijven rekenen op onze coverage.

top10 gamescom indiegames 20232

9. SpellRogue van Ghost Ship Publishing en Guidelight Games, gespeeld door Bram

Mijn ervaring met kaartspelletjes is redelijk gevarieerd en dat geldt zeker als we het hebben over de Brabantse varianten. Ja, al mijn hele leven speel ik spelletjes, zoals matsen, Zweeds pesten, eenendertigen, enzovoorts. Als we het hebben over videogames, dan is mijn ervaring met kaartspellen wat minder groots. Uitgezonderd dat Inscryption één van mijn favoriete indiegames is, heb ik nog niet de tijd genomen om dit genre wat verder te onderzoeken. Dit gaat wellicht binnenkort veranderen, wanneer SpellRogue wordt uitgebracht. Tijdens gamescom speelde ik met de ontwikkelaars door de eerste wereld heen en ik zie meteen de charme. Het weet andere populaire titels - zoals Slay the Spire en Dicey Dungeons - goed te emuleren en te combineren, waardoor het zelf triomfantelijk uit de bus stapt als eigenwaardig product. Het heeft interessante visuals, maar het weet ook het deckbuilding te combineren met het dobbelen zonder het compleet te laten draaien om geluk. Kortom: SpellRogue kan zomaar een nieuwe hit worden in dit niche subgenre!

top10 gamescom indiegames 20233

8. Warcana van Team17 en 1000 Orks, gespeeld door Claudia

Warcana is een bijzondere game en één van de verrassingen die ik op gamescom in de Indie Arena heb mogen spelen. Warcana is een combinatie van een RTS, deckbuilding game en base defense game. Met een mooi zachtroze toetsenbord en muis ging ik aan de slag met de tutorial. Een van de ontwikkelaars zat naast me en legde me de fijne kneepjes van het Warcana-vak uit. Je begint met een deck met een paar kaarten erin. Deze kaarten bevatten gebouwen die je in je basis kunt plaatsen, speciale vaardigheden of troepen die je naar het eiland van je tegenstander kunt sturen. De gebouwen die je plaatst, kunnen de troepen van je tegenstander aanvallen of andere, betere kaarten aan je deck toevoegen. Elke beurt trek je een aantal kaarten uit je deck die je kunt gebruiken om de verdedigingen van je basis verder uit te bouwen. Daarnaast kun je tegelijkertijd troepen naar je tegenstander sturen om zijn basis aan te vallen. De troepen die je stuurt, rennen met honderden of zelfs duizenden tegelijk de basis in en dat ziet er best spectaculair uit. Wat Warcana zo bijzonder maakt, is dat alles gelijktijdig gebeurt. Terwijl jij de verdedigingslinie van je basis aan het opbouwen bent, kun je tussendoor de basis van je tegenstander aanvallen en je tegenstander doet gelijktijdig precies hetzelfde. Na de tutorial met vlag en wimpel te hebben voltooid, kreeg ik ook nog twee challenges voor m'n kiezen. Ik heb in een klein uurtje de twee facties goed uit kunnen proberen en ik moet zeggen dat de game lekker wegspeelt. Mij werd verteld dat er nog plannen zijn om meerdere facties toe te voegen die allemaal verschillende kaarten hebben. Ook wordt het straks mogelijk om in een soort Battle Royale-modus te spelen waarbij je met zo'n 30 spelers tegelijk in een grote cirkel speelt en de spelers direct naast je kunt aanvallen, totdat er nog maar eentje overblijft. Grootse plannen, dus. Ik kan niet wachten tot de game straks uit is en ik mijn strategische vaardigheden kan gaan testen.

top10 gamescom indiegames 20234

7. Mandragora van Marvelous en Primal Game Studio, gespeeld door Meurs

Ontwikkelaar Primal Game Studio beschrijft diens Mandragora als een kruising tussen een Metroidvania en een soulslike, en ergens kan ik wel snappen waar deze beschrijving vandaan komt. In het kwartier dat men mij tijdens gamescom gunde verliet ik de stand namelijk net zo verslagen als na elke poging tot het spelen van een soulslike. Ben ik nou echt zo verschrikkelijk slecht in deze game dat ik al het loodje leg, voordat ik ook maar binnen schootsafstand van een boss kom of is dit gewoon hoe moeilijk de game hoort te zijn? Na talloze gefaalde acties om verder te komen kon ik alleen maar concluderen dat Mandragora er prima uitziet en dat het best oké speelt. Maar als je van me wilt weten hoe lastig een gemiddelde bossfight is, dan moet ik je het antwoord helaas verschuldigd blijven.

top10 gamescom indiegames 20235

6. Cuisineer van XSEED Games en BattleBrew Productions, gespeeld door Claudia

Cuisineer is een game die niet eens op mijn lijstje met afspraken stond. Ik leerde de ontwikkelaar van deze game kennen toen ik in de Business Lounge een hapje aan het eten was en ik met hem een goed gesprek had over eten. Toen hij mij vertelde dat hij een game had gemaakt waarbij koken centraal stond, moest ik natuurlijk even langs zijn stand in de Indie Arena om Cuisineer te checken en daar heb ik absoluut geen spijt van gehad. Cuisineer is een super schattige roguelite dungeon crawler waarin je het schattige meisje Pom speelt dat een restaurant heeft geopend. Om de ingrediënten voor je gerechten te verzamelen, moet je de bossen in gaan en schattige op voedsel gebaseerde vijanden verslaan met je spatel. De ingrediënten die je na je tripje in het bos hebt verzameld, neem je vervolgens mee terug en kun je gebruiken om de gerechten te maken die je in het restaurant kunt serveren. Je kunt allerlei heerlijke recepten bedenken en met een soort Diner Dash-achtige gameplay serveren aan je gasten. De gameplay loop van Cuisineer is zo ontzettend eenvoudig en rechttoe rechtaan, dat je altijd weet wat je te doen staat. De grafische stijl is enorm schattig en als je van lekker eten en Kawaii-dingetjes houdt, dan is Cuisineer zeker een game die je niet aan je voorbij moet laten gaan.

top10 gamescom indiegames 20236

5. Helskate van Phantom Coast, gespeeld door Rudy

Wat krijg je als je Tony Hawk in een blender gooit met Hades? Nou, het is een aparte hellspawn, maar we hebben het over Helskate. Tijdens ons bezoek aan de Helskate developers op gamescom hebben we de game uitvoerig aan de tand kunnen voelen en de eerste good vibes komen al opborrelen. Helskate is een typische arcade skategame, maar dan met een twist. Het is namelijk ook een roguelite. Oftewel, iedere run verzamel je skills en valuta waardoor je de volgende run weer iets beter bestand bent tegen de helse wezens die je opwachten. Tijdens de één-op-één met de developer werd al snel duidelijk dat dit een protest is tegen de helse social media. Skaters belanden in een soort Limbo, omdat ze continu streven om de meest gevaarlijke stunts op social media te plaatsen. Jij bent echter de reddende demon en dient het plezier voor skaten terug te brengen in een twisted versie van Los Angeles. De game is voorlopig niet af, maar Helskate begint zeker vorm te krijgen. Voor nu in ieder geval een game om in de gaten te houden. De passie spat ervan af!

top10 gamescom indiegames 20237

4. Pizza Possum van Raw Fury en Cosy Computer, gespeeld door Bram

Ik was net klaar bij mijn eerste afspraak in de booth van Raw Fury. Ja, ik was bezig met Post Trauma en heb weer even beelden mogen aanschouwen die tekenend zijn voor de rest van mijn bestaan. Je kunt je dus voorstellen dat het even schakelen was, toen ik aan de slag mocht met Pizza Possum. De aanwezige soundtrack - die bestond uit luide drums en trompetten - zorgde ervoor dat ik opgepept werd. Wat ging ik hier doen? Nou, je bent een buidelrat met één doel: steel de grootste pizza ooit. Klinkt simpel, toch? De diverse levels worden echter bewaakt door een roedel honden die jou graag te pakken nemen. Het is dus aan jou om heel sneaky door de bosjes te kruipen en onderweg genoeg eten te verzamelen, zodat je de volgende levels kan betreden. Pizza Possum is samen met een co-op partner te spelen, waardoor de chaos compleet is. Ja, je zou denken dat je met een wasbeer partner net wat verder komt, maar wanneer de splitscreen alle kanten op begint te scheuren en je tegen elkaar begint te gillen, omdat er drie labradors je achterna aan het hollen zijn, dan valt het kwartje. Pizza Possum is onschuldig plezier, waarin je samen met een vriend of vriendin een avondje goed mee kan vullen en tegelijkertijd lollige herinneringen maakt voor het leven. Eind september kan je de beest uithangen!

top10 gamescom indiegames 20238

3. Born of Bread van Dear Villagers en WildArts Studio, gespeeld door Meurs

Brood doet leven in Born of Bread, een guitige avonturengame, waarin je als de meest onwaarschijnlijke protagonist - namelijk een vloerkadet - de keiharde realiteit onder ogen moet komen. Bijgestaan door een club markante figuren, hak, mep en verken je erop los in een wereld waarin een turn-based gevecht om elke hoek loert. Geheel onder begeleiding van super aandoenlijke muziek stuurt het Frans-Canadese WildArts de een na de andere uitdaging op je af, waarbij het aan je tactische vaardigheden ligt of je avontuur smaakt naar een brioche of naar een hand vol zuurdesem. Wie zich daar amper een voorstelling bij kan maken, kan op Steam een demo downloaden. Wees je er alleen wel van bewust dat je na het spelen van Born of Bread nooit meer hetzelfde naar je boterhammetjes kijkt.

top10 gamescom indiegames 20239

2. Parcel Corps van Secret Mode en Billy Goat Entertainment, gespeeld door Rudy

Het lijkt haast alsof de minst sportieve gast (Rudy dus) naar de meest sportieve games is gestuurd. Naast Hellskate mocht ik namelijk ook op bezoek bij Parcel Corps. In Parcel Corps kruipen we in de spandex broek van een hippe fietskoerier. Deze koerier is onderdeel van een drietal dat strijd tegen twee andere opkomende fietskoeriersquads. Het verhaal loopt echter uit de klauwen, want al snel duikt Rich Villainé (ja, dit is de humor) op die de poolkappen wil smelten met broeikasgassen. Fietskoeriers zijn dus stom en moeten dood, want dat is een groene manier van vervoeren. Afijn, zo ludiek als het plot is, is de gameplay dat ook. Zie het als een mix tussen Crazy Taxi en een game op een fiets ofzo. Levels verkennen is essentieel, want tijdens het pakketjes wegbrengen, dien je shortcuts te gebruiken om zo weer meer seconden te verdienen. Ik zou niet weten hoe ik het beter zou kunnen uitleggen. Het is gewoon een nieuwe, leuke versie van Crazy Taxi op een fiets, oké?!

top10 gamescom indiegames 202310

1. Roboquest van Starbreeze en RyseUp Studios, gespeeld door Bram

Er kan natuurlijk maar één nummer uno zijn in zo'n top 10 en dat is altijd lastig te bepalen. Elke game die we hier opgenoemd hebben is de moeite waard en presenteert iets bijzonders. De nummer één gaat echter net iets verder dan dat; het heeft zichzelf al bewezen. Roboquest is een first-person shooter die ik nu al een aantal jaren speel. In het begin checkte ik de Early Access via Steam, maar tegenwoordig speel ik het voornamelijk via het Xbox Game Preview programma. Deze shooter draait om snelheid, stijl en substantie. Maar waarom staat de titel van RyseUp Studios bovenaan de lijst? Omdat de 1.0 releasedatum zich aandient! In november kun je aan de slag met de definitieve versie van Roboquest. In de Indie Arena Booth heb ik samen met de ontwikkelaars al kunnen aanschouwen wat er wordt toegevoegd - en het is een hoop. Zo wordt het verhaal verrijkt met prachtige stripboekachtige cutscenes, mogen we nieuwe toevoegingen verwachten aan het wapenarsenaal en krijgt de game een definitief einde. Ja, een eindbaas gaat de gehele ervaring aan elkaar knopen en ik ben heel benieuwd wat voor uitdaging dat wordt. De 1.0 releasedatum is een enorme onderneming voor RyseUp. Kom vooral in november terug om onze review te lezen van Roboquest! Als het de stijgende lijn van de Early Access-periode weet door te zetten, dan kan het wel eens een heel positief artikeltje worden.

top10 gamescom indiegames 202311

Zo, dat is weer een hele waslijst. Wil je nou deze kleinere ontwikkelaars steunen? Zorg dan dat je deze games even bekijkt op Steam en zet ze in je wishlist! Dit kan veel betekenen voor deze gamemakers. Zijn er specifieke indiegames die jij graag een shout-out geeft? Laat het ons weten in de comments. Deze industrie is zo bijzonder en ik ben elk jaar weer enorm geïnspireerd door de mensen die zich bezighouden met hun passie - en dat is het maken van memorabele en bijzondere ervaringen in de vorm van games. Ik dank mijn collega's voor de bijdrages aan dit artikel en voor meer gamescom content - blijft vooral onze website in de gaten houden, want we zijn nog lang niet klaar!

Bron: gamescom
Bram Noteboom Head of Content

Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Roboquest

Ontwikkelaar:

RyseUp Studios

Uitgever:

Starbreeze Studios

Release:

20 augustus 2020

Pc, Xbox One, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord