Mike Ybarra vindt fooi voor goeie devs wel een idee

Geplaatst:
Aangepast: 14 april 2024 20:07

Soms speel je een game uit waarvan je achteraf denkt "jeetje mineetje, wat een absoluut meesterwerk is dit zeg!" Je vergeet zowaar dat je er bijna een meier (of barkie, weet ik veel wat tegenwoordig de term is) voor hebt gelapt, zo goed vond je het. In retrospect vind je die tachtig plus euro crimineel weinig, want allejezus, wat een pracht van een game. Voormalig Activision topman Mike Ybarra heeft daar wel een suggestie voor: fooi.

Want zeg zelf, een ontwikkelaar die zich drie slagen in de rondte heeft gewerkt en hierdoor zijn of haar gezin amper heeft gezien, verdient wel een extraatje. Mike Ybarra stelt dan ook voor dat we als tevreden gamer in staat moeten zijn om die hardwerkende dev fooi te geven. Je weet wel, gewoon een tientje extra voor de moeite. Of nee, maak er gewoon twee tientjes van. En koop er vooral wat leuks van voor je kids die je door al het overwerk amper hebt gesproken, laat staan gezien.

Gelukkig ziet Mike zelf al wel in dat hij weinig bijval zal krijgen. Waar Mike woont (de Verenigde Staten) is fooi inmiddels zo ingebakken dat zelfs zelfscankassa's om fooi vragen voor het niet vastlopen tijdens het verwerken van al die barcodes. Dus de kans dat men daar ook nog eens fooi wil geven voor een absolute beauty van een game is best gering. En dat is waarschijnlijk niet omdat men daar faliekant op tegen is, maar wel omdat men voor die game al dik afgetikt heeft.

Dus, Mike, waar je ook voor kan pleiten is een andere vorm van waardering. Niet ontslagen worden, om maar een voorbeeld te noemen. Dat is tegenwoordig al een hele beloning. En als je dan echt vindt dat iemand meer verdient omdat de game zo verschrikkelijk goed was, dan bestaat er ook nog zoiets als een winstuitkering. Dat kan vast wel uit die miljardenomzet bekostigd worden.

Bron: X
Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Lees meer
Reacties
Avatar ZenigameDirect
ZenigameDirect

14 april 2024 om 21:12

Als spelers fooi kunnen geven, gaat dat alleen maar een restaurantcultuur veroorzaken waarin het personeel onderbetaald wordt en het voornamelijk van de fooienpot moet hebben. Waardeloos idee.

Avatar Juggy
Juggy

15 april 2024 om 13:20

@ZenigameDirect ik denk dat er nog wel iets meer nuance in dit onderwerp aanwezig is, maar wat ik mij vooral afvraag: dit bestaat toch al? Als je een enorme fan bent van een ontwikkelaar, gameserie, etc, dan zijn er toch mogelijkheden om de ontwikkeling van de franchise verder te ondersteunen, door bijvoorbeeld merchandise aan te schaffen, uitbreidingen te kopen, enzovoorts? Hoe dan ook - beetje vreemde suggestie van Mike

Avatar KorstjeDeClown
KorstjeDeClown

15 april 2024 om 19:20

@Juggy en wiens portemonnee wordt daar uiteindelijk dikker van? Niet die van de ontwikkelaar. Grote kans dat die centen regelrecht in de knip van de uitgever of het management fladderen.

Avatar ChillenDerWijs
ChillenDerWijs

15 april 2024 om 21:11

@ZenigameDirect Is het niet zo dat die restaurantcultuur al aanwezig is, maar dat de fooienpot nog ontbreekt?

Avatar ZenigameDirect
ZenigameDirect

15 april 2024 om 22:12

@ChillenDerWijs Hahaha, eigenlijk wel. Je betaalt alleen voor het voorgerecht en kan vervolgens allerlei zijgerechten als DLC kopen. Schoon bestek is een pre-order bonus en de aardige serveerster zit alleen in de Digital Deluxe-versie

Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord