Review: F1 Manager 2022 - Kampioen worden in management PlayStation 5

Geplaatst:

Je verwacht het misschien niet, maar een van mijn favoriete bezigheden in het weekend is kijken naar 20 auto’s die rondjes rijden en vechten om een beker. Jazeker, ik ben Formule 1-fan. Helaas is het talent van racen mij niet gegund, dus een game als F1 2022 is niet iets dat ik regelmatig opstart. Veel verder dan een paar multiplayer races met vrienden waarbij ik standaard laatste word en het mijn missie maak het anderen zo lastig mogelijk te maken, komt het vaak niet. Maar toen kwam F1 Manager 2022. Nog steeds Formule 1, maar dan zonder het lastige race-gedeelte. Aangezien ik ook groot fan ben fan managementgames, zou je denken dat deze game de perfecte oplossing is. Met goede moed ben ik dus aan de slag gegaan om erachter te komen of deze game een trofee mee naar huis mag nemen.

F1 Manager Review 1

Welkom bij het team!

Je begint de game aan de start van het seizoen van 2022. Vol goede moet staan alle coureurs en teamleden klaar om er weer wat moois van te maken. Jij bent de nieuwe teamleider van een van de tien teams op de grid. Welk team dat is, mag je zelf bepalen. Je hebt aan het begin keuze uit alle teams, elk met z’n eigen voordelen, maar ook uitdagingen. Ga je voor een team uit het middenveld, ga je voor het kampioenschap of maak je het jouw missie om het achterste team naar voren te brengen?

Voor deze review heb ik verschillende opties uitgeprobeerd. Ik begon bij McLaren, waarbij de verwachtingen rond P5 in het kampioenschap liggen. Maar het is zeker niet makkelijk om daar te komen. P10 of hoger in de race is zeker geen makkelijk doel en dat begint natuurlijk al bij de kwalificatie. Als je daar de mist in gaat, is het al een stuk lastiger om in de punten te eindigen. Dat ging een stuk makkelijk toen ik Red Bull als team koos, maar daar liggen de uitdagingen weer op een andere plek. Je begint vooraan, maar daar moet je natuurlijk ook wel blijven. Wat je keuze ook is, aan het begin word je meegenomen in de wereld van F1 Management en krijg je de belangrijkste onderdelen uitgelegd. Ondanks dat heeft deze game een steile leercurve en moet je erop rekenen dat je eerste paar weekenden niet soepel zullen gaan. Een coureur naar buiten sturen in de kwalificatie midden in het verkeer? Jup, been there, done that!

F1 Manager Review 2

Beslissingen, beslissingen

Natuurlijk is niet alleen de race zelf belangrijk. Ook het werk dat in de fabriek verricht wordt, is van groot belang. Je moet zorgen dat je de auto continu blijft ontwikkelen. Jij moet de beslissingen maken over welke onderdelen ontwikkeld moeten worden, hoeveel tijd en mankracht je daaraan besteedt en hoeveel geld. Hoe meer mankracht je erop zet, hoe sneller het klaar is. Maar het kost ook meer. En meer testen geeft een grotere kans op succes, maar je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd beschikbaar. Dit alles moet je dus goed in balans houden om de auto het hele jaar door snel te kunnen houden.

Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer waar je beslissingen over moet maken. Dit begint al in de vrije trainingen. Wanneer stuur je een coureur naar buiten? Op welke banden stuur je ze naar buiten? Met hoeveel benzine? Dit alles heeft effect op hoe goed een coureur zich voelt in de auto. En dat heeft weer effect op de kwalificatie, waar je opnieuw moet beslissen wanneer je een coureur naar buiten stuurt. Het verkeerde moment en je zit midden in het verkeer en start achteraan. Gelukkig hoef je al deze moeilijke beslissingen niet zelf te maken als je daar geen zin in hebt. Je kunt de drie vrije trainingen en de drie kwalificatierondes aan het team overlaten en simpelweg simuleren. Dit is best prettig als je niet zoveel tijd hebt, alles in de game is namelijk in real-time. Een uur vrije training is dus daadwerkelijk een uur in de game. Gelukkig kun je de tijd versnellen, want ook de races zijn net zo lang als de echte variant.

F1 Manager Review 3

It’s race day!

Dan is het tijd voor waar alles om draait: de race. Je begint met het kiezen van een strategie voor beide coureurs. Deze kan natuurlijk tijdens de race nog worden aangepast. En dan is het tijd om naar de grid te gaan. Vijf lichten aan en weer uit en we zijn op weg. De hele race heb je controle over drie belangrijke dingen, namelijk banden, benzine en ERS, of terwijl Energy Recovery System. Je kunt kiezen hoe intensief deze drie gebruikt worden, maar hier moet je wel slim me om gaan. Continu ERS op aanvallen zetten zorgt er namelijk voor dat je geen extra energie hebt als je wordt ingehaald. En als je teveel benzine gebruikt, zit je aan het eind van de race zonder. Maar je wilt ook niet te voorzichtig met deze drie dingen omgaan, want je wilt niet achteraan eindigen. Omdat er tijdens de race zoveel is om in de gaten te houden, staat je scherm soms best vol. Iets te vol als je het mij vraagt. Ik had verschillende momenten waarin ik de weg kwijt was in de verschillende informatieschermen, knoppen en pop-ups.

Hoewel de lengte van de races realistisch is, is de race zelf dat niet helemaal. Ik zou willen dat er in het echt net zoveel inhaalacties waren als in deze game. Toen ik als Red Bull speelde, wisselden Max Verstappen en Charles Leclerc zo ongeveer elke DRS-zone van positie. En ik kwam er ook al snel achter dat je de ERS niet gewoon op één stand kunt zetten voor een paar rondjes, want dan is die gewoon leeg. Dus met 16x snelheid door het ‘saaie’ deel gaan, is niet altijd een optie. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik dit wel veel heb gedaan. Formule 1 fan of niet, je hebt gewoon niet altijd de tijd om naar 78 rondjes Monaco te kijken. En als je eenmaal aan een race begint, moet je hem afmaken voordat je weer kunt opslaan. En ik kan niet zeggen dat ik met plezier naar de races heb gekeken. De animaties zijn erg abrupt en de auto’s vliegen dus ineens naar links of rechts als ze gaan inhalen of verdedigen. Prettig is anders als je onboard zit kan ik je zeggen. En laat ik het niet hebben over de AI-teams. Reactie op de strategie van andere teams komt vrijwel niet voor en ook als er een safetycar verschijnt, wordt de strategie van de teams vrijwel niet aangepast. Dat maakt de race winnen dan wel weer wat makkelijker, wat ook zeker niet erg is.

F1 Manager Review 4

Het eindoordeel van Evelien de Geus

F1 Manager 2022 is een super gedetailleerde game waarin je makkelijk uren kunt verliezen. Er zijn nog zoveel elementen waarin ik niet eens aan toe ben gekomen, van sponsoren tot het board van het team. Het zou te veel zijn om alles te beschrijven. Het is niet gek dat deze game zo uitgebreid en gedetailleerd is. In het echt is Formule 1 ook een ingewikkelde sport waar van alles bij komt kijken. Hoewel ik aan de ene kant blij ben dat ze dicht bij de realiteit zijn gebleven, voelt het soms ook wat overweldigend. Hoewel je aan het begin aan de hand wordt meegenomen, miste ik hier en daar nog wel informatie die mij belangrijk leek. Deze game is niet voor beginners in management-games weggelegd en vereist wel een stukje doorzettingsvermogen voordat je de game echt doorhebt. Als dat eenmaal het geval is, ligt de weg naar het kampioenschap wijd open.

    Prima
  • F1-game voor de niet-racers
  • Erg gedetailleerd
  • Alles ligt in jouw handen
  • Realistische weergave van race-weekenden
  • Optie om alleen de race te spelen
  • Soms te veel op je scherm
  • Te gedetailleerd
  • Animaties een beetje abrupt
  • AI is niet top
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot F1 Manager 2022

Series

Formula 1

Uitgever

Frontier

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

30 augustus 2022

Ontwikkelaar

Frontier Developments

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord