FIFA 20

 • Ontwikkelaar EA Vancouver
 • Eerste releasedatum 27 september 2019
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: FIFA 20 - PlayStation 4

Wat hebben we een prachtig voetbalseizoen achter de rug. Natuurlijk was daar het succes van Ajax in de Champions League wat ervoor heeft gezorgd dat het Nederlands voetbal weer op de kaart staat. Ook de mooie transfers van Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt, en de goede prestaties van Nederlandse voetballers in het buitenland laten ons weer trots zijn op ons voetballandje. Daar komt nog bij dat het Nederlands elftal weer op oorlogssterkte begint te raken waardoor de toekomst er weer zonnig uitziet. Nu is het tijd om ook op de digitale grasmat aan de slag te gaan en FIFA 20 lijkt er helemaal klaar voor te zijn om zijn skills te tonen.

onbekend

Snelheid is een wapen

In de review van de concurrent van FIFA vertelde Patrick al dat de beide voetbalgames jaarlijks niet voor enorm veel vernieuwing zorgen. Hier ben ik het absoluut mee eens en dat is bij FIFA 20 ook het geval. Grafisch ziet het er weer prima uit alhoewel je geen grote verbeteringen hoeft te verwachten, maar dat komt mede doordat de rek er deze generatie wel een beetje uit is. Het is eigenlijk wachten op een nieuwe generatie hardware en misschien ook een nieuwe engine. Het veld en de stadions zien er fraai uit, maar de gezichten van de niet ingescande spelers blijft een jaarlijks terugkomende ergernis. Met name spelers van Eredivisieclubs zien er matig uit, maar ook bij grotere buitenlandse clubs als Borussia Dortmund of AS Roma lopen spelers met generieke gezichten rond. Zelfs Frenkie de Jong, wiens transfer al lange tijd was afgerond en die een geweldig seizoen achter de rug heeft, lijkt in de game helaas niet op zijn echte versie. De gameplay is uiteraard het belangrijkste element en ondanks dat het weer lekker speelt, voelt het toch een beetje meer van hetzelfde. Dit jaar kun je zijwaarts dribbelen wat vooral in de zestien een handige move is. Verder zijn er wat nieuwe animaties voor tackles en nieuwe balphysics.

De grootste verandering in gameplay zijn de tweaks aan de verdedigers en aanvallers. Waar de laatste jaren de verdedigers de snelle aanvallers veel te makkelijk bij konden houden, is dit nu aangepakt. Counters zijn hierdoor veel dodelijker en komen vaker voor. Extreem snelle spelers hebben hierdoor wel een groot voordeel en zijn daardoor overpowered. Daarbij komt dat verdedigers niet heel sterk overkomen in het afpakken van een bal en ook computergestuurde verdedigers vaak naar een situatie staan te kijken zonder in te grijpen. Nu moet ik zeggen dat het aanvallen hierdoor wel vermakelijker is geworden, maar de aanvallende partij heeft in FIFA echt alle troeven in handen. Naast de substantiële veranderingen in de gameplay zijn de dode spelsituaties voor de zoveelste keer op de schop gegaan. Ik denk dat veel mensen hier niet op zitten te wachten en liever grotere gameplay aanpassingen hadden willen zien. Begrijp me niet verkeerd, het is weer typisch FIFA en vond je dat voorgaande jaren heerlijk spelen dan is dat nu ook weer het geval. Toch mag de gameplay wel wat meer op de schop in het volgende deel. Zo miste ik bijvoorbeeld nieuwe spelregels zoals wisselspelers die het veld bij de dichtstbijzijnde lijn moeten verlaten of de mogelijkheid om een verdediger in de eigen zestien te hebben bij een doeltrap.

onbekend

Volta

Fans roepen al jaren om een nieuwe FIFA Street en die krijgen ze dit jaar min of meer. In FIFA 20 kunnen we namelijk aan de slag met Volta en geloof me dat is goed nieuws. Waar de gameplay van het gewone voetbal weinig vernieuwend is, voelt Volta fris aan. Het speelt een stuk sneller, trucjes hebben meer effect en een tegenstander passeren door de bal via het hekwerk of de boarding te spelen voelt gewoon goed. Je kunt in Volta kiezen uit 3v3 zonder keeper, 4v4, 4v4 zonder keeper, 5v5 of het echte Futsal. Het straatvoetbal is zowel offline als online te spelen, waarbij je online een eigen team kunt maken die beter wordt door overwinningen. Er zijn honderden customization-opties voor de spelers en diverse veldjes, waaronder één in Parijs, Tokyo en Amsterdam. Naast een simpel potje spelen bevat Volta ook een verhaallijn, vergelijkbaar met de Alex Hunter-trilogy. Mocht dit dus je ding zijn geweest in voorgaande FIFA's dan ga je dit ook hier weer leuk vinden.

Career-modus

De Career-modus van FIFA is lange tijd een beetje weggeschoven, doordat alle focus op Ultimate Team lag. De vorige twee edities brachten ons wel realtime onderhandelingen, en de Champions League en Europa League. Echt grotere vernieuwingen in deze toch wel populaire modus bleven uit. Dit jaar zou dat dan eindelijk moeten gebeuren, maar het is toch een teleurstelling gebleken. Je hebt dit keer meer mogelijkheden om het uiterlijk van de manager aan te passen en daarnaast zijn er persconferenties. De keuzes die je hierbij maakt, hebben invloed op de relatie met de spelers samen met de speeltijd die je geeft en de manier waarop je reageert op persoonlijke berichtjes. Een goede relatie zorgt voor een betere voetballer in de volgende wedstrijden dus dit is zeker een leuke toevoeging. De grootste vernieuwing is Player’s Potential. Heeft een speler een goed seizoen achter de rug en veel gespeeld dan zal hij het nieuwe seizoen een stuk beter zijn. Al met al zijn dit kleine toevoegingen en niet iets waar de fans van de Career-modus echt op zaten te wachten. Daarbij komt dat de modus ook de nodige fouten bevat. Teams die niet in hun sterkste opstelling spelen, vreemde transfers of topteams die verliezen van kleine clubs en heel laag staan in de competitie. Career-modus was ooit het paradepaardje van FIFA, maar dat is het echt allang niet meer. Er moet echt meer moeite in de modus worden gestopt of misschien is het een idee om deze van de grond af op te bouwen.

onbekend

Koekoek

Het klinkt misschien raar, maar naast Volta is de beste vernieuwing alleen interessant voor de Nederlandse gamer. Dan heb ik het natuurlijk over het vernieuwde commentaar. Evert ten Napel en Youri Mulder hebben na meer dan een dozijn games trouwe dienst plaats moeten maken voor Siert ‘Koekoek’ de Vos en Jeroen Grueter. Ik moet zeggen dat ik wel zat te wachten op nieuw commentaar, want ondanks dat Evert ten Napel en Youri Mulder het prima hebben gedaan, werd hun commentaar door de jaren heen wel wat eentonig. Ook miste ik altijd de passie, maar geloof me dat zit nu wel goed. Jeroen Grueter vind ik persoonlijk de prettigste voetbalcommentator om naar te luisteren en van Sierd de Vos weten we dat hij niet alleen gepassioneerd is, maar dat hij ook strooit met oneliners en andere grappen. Zo hoor je teksten voorbij komen als ‘Heeft hij de dozen nog om zijn schoenen zitten?’, ‘Er ligt zoveel ruimte op de flank, het lijkt wel een heelal’ en ‘Deze had mijn oma nog wel gemaakt’. Niet alleen de humor is welkom, maar ook het acteerwerk van beide heren. Zowel Jeroen Grueter als Sierd de Vos lezen de tekst niet klakkeloos op, maar het voelt net of er echt een wedstrijd aan de gang is.

Piemonte Calcio

Wist je dat Cristiano Ronaldo tegenwoordig voor Piemonte Calcio speelt? Natuurlijk klopt dit niet; hij speelt gewoon voor Juventus, maar de licentie voor de Oude Dame is ditmaal volledig eigendom van Konami. Een beetje pijnlijk is dit wel aangezien Electronic Arts altijd de gene was met alle licenties. Alhoewel de naam en de tenues niet kloppen, is dat wel het geval met de spelersnamen en hun uiterlijk. Voor de rest is FIFA 20 weer de game met de meeste competities en modi. Ultimate Team is zoals gebruikelijk zeer verslavend en heeft nu dagelijkse en wekelijkse challenges voor mooie beloningen. Verder zijn de House Rules terug en speelt het online gedeelte zoals gebruikelijk als een zonnetje. Met FIFA 20 haal je dus weer een enorm compleet voetbalpakket in huis.

onbekend

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de PlayStation 4.

Het eindoordeel van Kees Wijnhorst

FIFA 20 is net als voorgaande jaren een zeer complete voetbalgame boordevol modi en met de typische FIFA-gameplay. Het speelt dit jaar iets lekkerder dan vorig jaar, maar desondanks is de gameplay weinig vernieuwend. Op het moment zijn vooral de snelle aanvallers overpowered en hoewel dit vermakelijke potjes en leuke scores oplevert, is dit iets wat getweaked moet worden. De twee grootste vernieuwingen komen in de vorm van Volta, en het verbeterde en vaak ook hilarische commentaar van Sierd de Vos en Jeroen Grueter. Van alle modi is Ultimate Team weer het meest verslavend en Career is ondanks wat veranderingen toch weer de ondersneeuwde modus. Al met al is FIFA 20 een zeer vermakelijk en uitgebreide voetbalgame, die echter wel te weinig vernieuwing brengt.

 • Pluspunten
 • Speelt lekker weg...
 • Sierd de Vos en Jeroen Grueter
 • Volta
 • Ultimate Team blijft verslavend
 • Complete voetbalgame
 • Minpunten
 • ...maar weinig vernieuwend
 • Aanvallers overpowered
 • Career-modus
 • Helaas weer niet ingescande gezichten
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?