OlliOlli World

 • Ontwikkelaar Roll7
 • Eerste releasedatum 8 februari 2022
 • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
 • Genre Sport , Platform
 • Gameliner score

Review: OlliOlli World - Een geslaagde stunt - Nintendo Switch

Skateboardgames komen in allerlei vormen en maten. Toch is er qua uitstraling geen game zoals OlliOlli World. Toen deze zomerse titel werd aangekondigd, werd mijn aandacht direct getrokken. De chille vibe, het rustige kleurenpalet en de toffe grafische stijl zorgden ervoor dat deze game van Roll7 direct op mijn verlanglijstje terechtkwam. Bijna een jaar later ligt de game dan eindelijk in de digitale winkelschappen. Is het uitstel van OlliOlli World het waard geweest, of maakt de game een kickflip recht in de budgetbak? Je leest het in deze review van OlliOlli World.

onbekend

Nieuwe identiteit

Wie al bekend is met de OlliOlli-serie, weet dat World het derde deel in de franchise is. De eerste twee OlliOlli-games waren, net zoals dit derde deel, sidescrolling skateboardgames. Dat houdt in dat je je van links naar rechts verplaatst op je trouwe skateboard. Onderweg voer je de tofste stunts uit en probeer je een zo hoog mogelijke score te bij elkaar te sprokkelen met pittige trucjes, vette combo's en een flinke dosis skill. Daar houden echter de vergelijkingen met OlliOlli World wel op. De serie heeft een ware identiteitswissel doorgemaakt.

Waar de eerste twee OlliOlli-titels een realistisch toneel voor de game kozen, gaat OlliOlli World voor een cartoony stijl. De hele game ziet eruit alsof hij op zaterdagochtend op Nickelodeon uitgezonden zou kunnen worden. Het totaalpakket komt vooral enorm chill over. Er wordt gebruikgemaakt van een bijna neon-achtig kleurenpalet, er spelen IDM en Electronica-tracks op de achtergrond en de menu's ogen strak en modern. Ook de omgevingen waar je doorheen skatet, hebben een hele andere vibe dan de werelden uit de vorige games. De inwisselbare achtergronden zijn verruild voor daadwerkelijk interessante, kleurrijke omgevingen. Ook de gameplay heeft een lichte revisie gekregen. Het perspectief van de game is veranderd van 2D naar 2,5D. Op meerdere momenten in een level kun je ervoor kiezen om een ander pad in te slaan. Er liggen een hoop andere, lastigere routes op de loer. Dit leidt niet alleen tot meer afwisseling in de gameplay en extra herspeelbaarheid, maar het zorgt er ook voor dat de omgevingen realistischer en levendiger aanvoelen. Ook de HD Rumble-functionaliteit van de Nintendo Switch draagt hieraan bij. Alhoewel de achtergrondmuziek zorgt voor een hele chille sfeer, had ik wel regelmatig het gevoel dat de game gewoon een Spotify-afspeellijstje op Shuffle had gezet. Verwacht lekkere beats, maar geen muziek die zich aanpast aan de situatie.

onbekend

Tony Hawk doet het in zijn broek

Je avontuur begint met het samenstellen van je eigen personage. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt uit de vele kledingkeuzes, haarstijlen en skateboards, word je meegenomen naar het zonnige Radlandia. Hier begint jouw avontuur om een ware skateboardlegende te worden. Tijdens je queeste naar Gnarvana kom je oog in oog te staan met de mystieke skategoden. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Gedurende je avonturen word je vergezeld door een diverse cast aan personages. Samen met hen trek je door de vijf verschillende omgevingen die Radlandia te bieden heeft. Iedere omgeving bestaat uit meerdere levels. In een level laat je je van je beste kant zien terwijl je je weg langs alle obstakels baant.

OlliOlli World maakt gebruik van een ander soort besturing dan je van de meeste games gewend bent. Het gros van de acties wordt uitgevoerd met de control sticks van de controller. Dat kan in het begin flink wennen zijn voor sommige spelers. Ik merkte zelf dat ik na een aantal uur spelen nog steeds de verkeerde knoppen indrukte. Gelukkig is OlliOlli World er niet op uit om spelers die moeite hebben met de besturing te bestraffen. In de verhaalmodus kun je rustig je tijd nemen om alle acties te leren. Zelfs in de laatste wereld zijn er nog steeds tutorials te vinden. Tevens bevatten de levels checkpoints, waardoor je niet het hele level opnieuw hoeft te spelen als je het loodje legt. In mijn ervaring stonden alle checkpoints op de goede plek. Ik heb nooit het gevoel gehad dat een checkpoint pas veel te laat kwam. Ook vond ik het nooit vervelend om dood te gaan. Met één druk op de knop respawn je weer bij het vorige checkpoint. Door de eerlijke, maar zeker niet makkelijke gameplay merkte ik dat ik steeds beter werd. Toen de besturing eenmaal klikte, begon ik me ook echt als een skateboardlegende te voelen. Voor je het weet, spring je middels een 540 Flip op een grindrail, waarna je met een stunt waar Tony Hawk u tegen zegt met een perfecte landing op een platform belandt.

onbekend

Niet voor de poes

OlliOlli World is dus een stuk vriendelijker naar nieuwkomers dan de eerdere delen. Laat dat je er als OlliOlli-veteraan echter niet van weerhouden om dit derde deel in de serie te spelen. Hoewel nieuwe spelers pas in latere werelden nieuwe trucjes leren, kun je deze acties al vanaf het eerste level uitvoeren. Je kunt dus al direct je beste beentje voorzetten. Tevens bevat ieder level een aantal uitdagingen. Enkele daarvan zijn alleen weggelegd voor de meest ervaren spelers, vooral in de latere werelden. In de kern is dit dus nog steeds een OlliOlli-game zoals je gewend bent.

Wie geen genoeg van de gameplay in OlliOlli World kan krijgen, kan terecht bij de extra modi in de game. In de sandbox-modus kun je je skills op de proef stellen aan de hand van miljoenen unieke levels. Tevens kun je het online opnemen tegen mensen over de hele wereld in competities. Alhoewel voor mij de meeste waarde bij de verhaalmodus en diens uitdagingen lag, kun je ook hier vele uurtjes zoet mee zijn. Dat leidt tot een skateboardpakket met een hoop flair, stijl en herspeelbaarheid.

onbekend

Het eindoordeel van Nils Hoogervorst

OlliOlli World is een feestje om te spelen, zowel voor oudgedienden van de serie als voor nieuwkomers. 'Chill' is hier het toverwoord. De toffe grafische stijl, de lekkere (hoewel inwisselbare) beats op de achtergrond en unieke sfeer maken dit een heerlijke game om lekker achterover gezakt op de bank te spelen. Verwacht niet hersenloos je weg door deze skateboardgame te kunnen banen, maar ook geen game die je constant afstraft. Gewoon lekkere vibes: dat is OlliOlli World.

 • Pluspunten
 • Toffe grafische stijl
 • Chille vibes
 • HD Rumble voelt goed
 • Uitgebreide customization
 • Goede instap voor nieuwe spelers
 • Genoeg te doen voor veteranen
 • Minpunten
 • Muziek is nogal inwisselbaar
 • Besturing is even wennen
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Nils Hoogervorst

Nils Hoogervorst Als het mogelijk was, had onze Nils zich dagelijks gehuld in een Nintendo kloffie. Boze tongen beweren dat Nils zichzelf in slaap neuriet op het deuntje van Super Mario Bros. nadat hij zich in zijn Splatoon-pyjama heeft gestoken en in bed is gaan liggen. Lekker onderuitgezakt zitten gamen voor een groot scherm is er voor Nils echter niet bij, hij prefereert handheld gaming. Wel zo makkelijk, want dan kun je rustig naar de wc zonder dat je je game op pauze hoeft te zetten. Zijn grootste guilty pleasure? Nintendogs + cats!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?