Review: The Great Ace Attorney Chronicles - Maakt de advocatuur interessant PlayStation 4

Geplaatst: 26 juli 2021 14:00
-

In mijn preview van The Great Ace Attorney Chronicles vertelde ik over mijn eerste kennismaking met de Ace-games. Zoals je misschien gelezen hebt, had ik weinig Objections in te brengen. Nu ik toegang tot de gehele game heb, kun je in de review lezen of dat ook voor de rest van de game geldt.

onbekend

Even een recap

In de preview kon je lezen dat je de avonturen van Ryunosuke Naruhodo, een voorvader van Phoenix Wright, volgt. De gameplay in deze point and click game is in de volledige game niet veranderd. Je komt in een steeds situatie waar iemand van een misdaad wordt beschuldigd. Door de omstandigheden ben jij de aangewezen persoon om de zaak op je te nemen. Zelf als je eigenlijk nog helemaal geen ervaring hebt. Naruhodo heeft een natuurlijk gevoel voor rechtvaardigheid en herkent snel inconsistenties waardoor hij van amateur uitgroeit tot een echte advocaat. Tijdens een zaak kun je op het plaats delict en ander locaties bewijs verzamelen en getuigen ondervragen. In de rechtszaal verdedig je de cliënt door de getuigen te onderwerpen aan een kruisverhoor of probeer je de jury te overtuigen om niet te snel schuldig te stemmen.

Alleen luisteren naar de verdachten is niet genoeg, want hun verklaringen zijn niet altijd volledig. Met L1 (press) kun je om meer informatie vragen. Dit is zeer belangrijk, want hierdoor wordt soms de verklaring iets aangepast en verandert de beschrijving van een bewijs in de court record, zodat het beter overeenkomt met de realiteit. Je kunt altijd om meer informatie vragen zonder hiervoor bestraft te worden en een leven te verliezen. Je verliest pas een leven als je iemand met een bewijs uit de court record beschuldigt en dit naar niets leidt. Gelukkig kun je tussen elke verklaring door saven en hoef je je hier niet heel druk over te maken. Soms moet je de jury of de rechter zien te overtuigen om de zaak te vervolgen, want de juryleden of rechter zijn door één bewijs of argument al overtuigd van de schuld van jouw cliënt. Als dit lukt, kun je verder met je pleidooi om uiteindelijk je cliënt vrij te spreken.

onbekend

Een gouden formule …

Alle zaken gaan op dezelfde voet verder en hebben vergelijkbare gameplay. In tien afleveringen wordt verteld hoe de voorouder van Phoenix Wright, Ryunosuke Naruhodo, van amateur advocaat naar beroepsadvocaat transformeert. Hij krijgt tijdens zijn avontuur de meest vreemde zaken naar zijn hoofd geslingerd. Naruhodo moet altijd de meest verdachte persoon verdedigen, moet luisteren naar de getuigenissen van de meest vreemde personen en moet het opnemen tegen een doorgewinterde openbaar aanklager die ook zijn eigenaardigheden heeft. Gelukkig krijg je de hulp van zijn juridisch assistent Susato die vanuit Japan mee is gekomen en altijd haar best doet om Naruhodo zo goed mogelijk probeert bij te staan. Daarnaast krijg je ook nog hulp, als je dat zo wilt noemen, van Herlock Sholmes en zijn assistente Iris Wilson. Zij is de dochter van Sholmes’ beste vriend en zij woont bij hem in, omdat haar vader in een land ver weg verblijft.

Herlock Sholmes zie je dus in meerdere zaken verschijnen. Hij zorgt altijd voor een komische noot door zijn vreemde deducties. Gelukkig ben jij aanwezig en kun je met Course Correction hem op zijn fouten te wijzen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de werkelijke situatie in plaats van wat Sholmes hiervan gebrouwen heeft. Zo kom je uiteindelijk samen met Sholmes tot de juiste conclusie. Het gebeurt redelijk vaak en het blijft vermakelijk, want de grootste detective aller tijden maakt connecties tussen dingen die niets met elkaar te maken hebben. Toch geeft het enig inzicht, want de persoon in kwestie reageert hier wel op, maar die kan het zo ontkrachten, omdat het nergens op slaat. Jij kunt dit gebruiken om erachter te komen wat de juiste conclusie moet zijn en de echte reden achterhalen waarom de verdachte of getuige hier zo op reageerde.

onbekend

… moet je niet veranderen

De reacties van de verdachten, juryleden, openbaar aanklager en Naruhodo zelf blijven grappig ondanks de serieuze aard van de situatie. Als je een nieuwe zaak begint, is het altijd een verrassing om te zien wat voor figuren er nu weer bij de zaken betrokken zijn. De getuigen en de juryleden zitten goed in hun rol en als er een Oscar voor over acteren zou bestaan dan zouden zij zeker genomineerd zijn. Het is ook erg leuk om de personages waar je in een andere zaak over gelezen hebt of een voormalige getuige terug te zien als jurylid en ze er nog een schepje bovenop zien doen. Zelfs de openbare aanklagers zien er intimiderend uit en hebben een goede reputatie, omdat ze nog nooit een zaak verloren hebben. Ook zij hebben hun eigenaardigheden waardoor ze snel heel grappig worden. Zo is er een openbaar aanklager die tijdens de rechtszaak steeds zijn wijnglas bijvult en deze soms tegen een kandelaar aangooit om vervolgens hiervoor zijn excuses aan te bieden. Maar als de gemoederen hoog oplopen valt hij weer in hetzelfde patroon en biedt hij vervolgens weer zijn lege excuses aan. Het is stompzinnig, maar zorgt voor een komische noot tijdens de serieuze rechtszaken.

Zoals eerder vermeldt kunnen de juryleden altijd hun mening tijdens het proces bijstellen en dit gewoon door de rechtszaal roepen. Als er zes keer schuldig wordt gestemd dan is het lot van je cliënt bijna bezegeld, maar je krijgt dan nog een kans tijdens de Jury Examination om de juryleden te overtuigen. Dat doe je niet door op ze in te praten, maar door de jury tegen elkaar uit te spelen. Het jurylid geeft aan waarom hij of zij de verdachte schuldig vindt en jij kunt om meer informatie vragen. Door hun redenen te analyseren en met elkaar te vergelijken kun je een tegenstelling vinden. Hierdoor is het mogelijk om de verklaring van het ene jurylid ontkrachten met de verklaring van een ander jurylid waardoor er gerede twijfel is en het proces verder kan gaan. Denk alleen dus niet te snel dat je al gewonnen hebt, want op dat moment kunt er meestal een Objection. Soms komt de openbaar aanklager met een nieuw bewijs waar de hele rechtszaal nog nooit van gehoord heeft of de nieuwe verdachte geeft wel bepaalde dingen toe, maar niet het gene waar jouw cliënt van beschuldigd wordt. Soms weet je aan het begin van de zaak al wat de waarschijnlijke reden of het moordwapen is, maar je moet het wel aan de juiste persoon weten te koppelen en dit ook nog weten te bewijzen.

onbekend

Gebruikersvriendelijk en extra content

Je kunt de snelheid van de teksten aanpassen en dat is prettig, want zo hoef je niet te wachten als je de tekst al gelezen hebt. Als je een foutje maakt of per ongeluk het verkeerde bewijs indient dan krijg je weer dezelfde lap tekst te zien en het helpt dat je dit snel kunt doordrukken, want negentig procent van de game bestaat uit teksten lezen. De auto-play optie zorgt ervoor dat je niet steeds iets hoeft in te drukken om verder te gaan. Ik vond dit alleen wel langzaam gaan, maar ondertussen kun je even iets anders doen zoals een broodje eten zonder dat je de hele tijd je controller vast moet blijven houden. Je hoeft dan alleen op de belangrijke momenten de juiste keuzes maken om verder te geraken. Mocht je het onderzoeken en ondervragen te lastig vinden of gewoon een leuk verhaal op de PlayStation 4 willen zien dan kun je in de opties de auto-play modus veranderen in story modus waar het verhaal gewoon verteld wordt zonder dat je een keuze hoeft te maken. Let wel op dat je hierdoor geen Trophies en Accolades (speciale in-game achievements) ontvangt in dat bepaalde hoofdstuk. Niet mijn ding, maar wel prettig dat je de mogelijkheid hebt om dit te kiezen.

Als je de tien episodes van The Great Ace Attorney Chronicles hebt voltooid, ben je nog niet klaar, want er zijn acht mini escapades beschikbaar. Dit zijn korte verhalen waar je je geleerde skills kunt toepassen. Deze korte verhalen zijn gerelateerd aan de zaken uit de main game, maar maken hier geen deel van uit. Het is alleen wel aan te raden om deze escapades pas te spelen na het voltooien van de main game in verband met kleine spoilers. Voor de fans is er ook een Art Gallery, Auditorium en Tailor toegevoegd. Hier kun je alle extra afbeeldingen zien van de personages uit de game. Je kunt ook alle soundbites van de personages beluisteren en Naruhodo, Susato en Sholmes alternatieve outfits geven die je ook terugziet als je de game speelt.

onbekend

Alles komt samen tot een geheel

Het mooie aan The Great Ace Attorney Chronicles is de rode draad door het verhaal. In het begin kun je het idee hebben dat je gewoon een paar simpele zaakjes aan het oplossen bent en dat is het. Soms kom je echter dingen tegen die je in een vorige zaak behandeld hebt of krijg je meer informatie over het slachtoffer of situatie uit een vorige zaak waardoor je sommige conclusies moet herzien. Ook zie je connecties die voorheen niet duidelijk waren. Zo heeft het slachtoffer uit het eerste hoofdstuk een connectie met een personage uit een later hoofdstuk. Dit soort verbanden kom je meerdere malen tegen en dit heeft betrekking op de getuigen, de slachtoffers en personages. Soms is het slachtoffer een getuige of verdachte uit een vorige zaak en dat geeft zeker te denken. Hierdoor komen uiteindelijk verschillende lijnen samen en dat maakt het verhaal van de game veel interessanter. Naast het spelen als een advocaat en een soort privédetective was dit de reden om verder te willen spelen. Want wat is er nou echt allemaal aan de hand?

 1
 2
 3
 4
 5
 6

Het eindoordeel van Philip Zeldenthuis

The Great Ace Attorney Chronicles is een perfecte game om na een drukke dag te spelen. Zeker door de auto-play optie, zodat je bijvoorbeeld ondertussen wat kunt eten. Je kunt ook op elk moment saven dus het altijd mogelijk om even te onderbreken zonder iets te verliezen. Het spelen van een advocaat is een leuke bezigheid, want de zaken zijn bizar. De getuige, de juryleden en de openbaar aanklager zijn interessante persoonlijkheden en door het speuren naar aanwijzingen voel je je ook een beetje een detective. De rode draad die je op den duur ontdekt, zorgt er voor dat je wilt blijven spelen en maakt het geheel een veel sterker verhaal dan verwacht. Hierdoor ben ik zeker blij dat ik de Phoenix Wright Trilogy nog nooit gespeeld heb, want nu kan ik deze ervaring nog drie keer meemaken.

    Uitmuntend
  • Tien leuke episodes
  • Interessant overkoepelend verhaal
  • Acht mini escapades
  • Typische Japanse humor
  • Alle vreemde personages, getuigen en juryleden
  • Veel tekst (voor sommigen)
Philip Zeldenthuis Eindredacteur

Philip gaat niet van huis zonder zijn rode pen op zak. Ondanks het gebrek aan tijd, heeft hij altijd wel wat tijd over om wat d-tjes en t-tjes te corrigeren of beter nog, voor een groots avontuur in de meest uitgebreide RPG’s. In zijn lange leven heeft Philip al flink wat consoles versleten. Hij is echter nog lang niet klaar!

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot The Great Ace Attorney Chronicles

Ontwikkelaar:

Capcom

Uitgever:

Capcom

Release:

27 juli 2021

Pc, PlayStation 4, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord