Alles wat je moet weten over: Battlefield 2042

Geplaatst: 3 oktober 2021 17:00
-

Electronic Arts, er valt veel te zeggen over de uitgever, maar één ding is zeker; EA heeft flink wat toppers in diens portfolio. Van dominerende franchises zoals FIFA en Need for Speed, tot kleinere games zoals It Takes Two en Unravel, er zit voor iedereen wel wat bij. Mocht je op zoek zijn naar het betere schietwerk, dan kunnen we bij EA terecht voor Battlefield. Dit jaar helemaal, want Battlefield 2042 staat voor november op de planning. Jawel, het aftellen is begonnen en we kunnen dan ook alvast vooruitblikken op wat er te komen staat. Wat is Battlefield 2042 nou precies en wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden? Wij hebben je rug, want dit is alles wat je moeten weten over Battlefield 2042!

Ontwikkeling

Begin 2021 begon het al een beetje te rommelen in de wandelgangen. Oorspronkelijk stond er een nieuwe Need for Speed op de planning, maar Need for Speed 2021 werd uitgesteld om de ontwikkeling van Battlefield 2042 te bevorderen. Ontwikkelaar Criterion is namelijk nauw betrokken bij het ontwikkelproces en de studio kon dan eigenlijk ook geen minuut elders aan besteden. Criterion is echter niet de enige studio die aan Battlefield 2042 werkt, DICE zit namelijk aan het roer en wordt bijgestaan door studio's Criterion, Electronic Arts Gotenburg en DICE LA. Dit is dan ook het grootste ontwikkelteam dat ooit aan een Battlefield-game heeft gewerkt! 2020 en 2021 zorgen echter voor onrust in de markt en helaas heeft het DICE team hier ook mee te maken gehad. Waar de game oorspronkelijk een releasedatum van 22 oktober 2021 kent, stelt Electronic Arts de releasedatum van Battlefield 2042 uit naar 19 november 2021.

Van world builden tot squad wipen

Ondanks dat de geruchten over een nieuwe Battlefield lang de ronde deden, duurde het bijzonder lang alvorens de daadwerkelijke onthulling volgde. Op 9 juni was het echter zover en kregen we een lekkere reveal trailer van Battlefield 2042 te zien. Vervolgens begon het balletje te rollen. Zo kwamen we al snel te weten dat Battlefield 2042 zich afspeelt in de nabije toekomst waarin de wereld op het randje van de afgrond balanceert. Spelers vechten niet langer voor een vlag, maar voor een ideaal. Hongersnood heerst en de wereld gaat langzaamaan naar zijn grootje. Iedere factie heeft een idee omtrent hoe de wereld nog te redden valt en ideeen forceer je blijkbaar nou eenmaal met oorlogsvoering. Het uitvechten omtrent wie de grootste heeft doen we in een viertal online modi. Klassiekers Conquest en Breakthrough keren terug en zijn groter dan ooit. Deze vertrouwde modi laten namelijk 128 spelers gelijktijdig met elkaar strijden op grote maps die continu veranderen. De maps worden namelijk geteisterd door natuurrampen en grote spektakelstukken die map constant veranderen. De twee nieuwe modi komen in de vorm van Hazard Zone en Battlefield Portal. Hazard Zone is nog vrij mysterieus. Geruchten doen de ronde dat je hierin in een kleine squad speelt en het op dient te nemen tegen AI patrouilles om mysteries binnen de map te onthullen. Battlefield Portal geeft spelers de optie om zelf scenarios te ontwikkelen en samen te stellen. Deze Battlefield builder geeft toegang tot wapens, voertuigen en maps uit eerdere games en tijdperken om zo een ideale match op te bouwen!

Online only

Fans van singleplayer avonturen kunnen helaas weinig met deze nieuwe shooter. Battlefield 2042 kent namelijk geen singleplayer en is tevens niet voorzien van een Battle Royale. DICE heeft duidelijk laten weten dat de game enkel online speelbaar is en daardoor weinig te bieden heeft voor de lone wolfs onder ons. Tenminste, zo lijkt het in eerste instantie. Want hoewel er geen daadwerkelijk singleplayer avontuur is, is er wel een vorm van verhaal verweven in de game. Daarnaast word je niet direct verplicht om met echte spelers te spelen, Battlefield 2042 maakt het namelijk mogelijk om lege lobby’s – of lobby’s in zijn algemeen – te vullen met bots. De focus ligt dus volledig op online en dat merk je ook aan de manier waarop DICE omgaat met cross play en cross progression systemen in Battlefield 2042. Beiden zijn namelijk beschikbaar tijdens launch wat betekent dat pc, Xbox- en PlayStation-spelers met elkaar kunnen spelen. Daarnaast wordt voortgang bijgehouden op diverse systemen zodat je niet voor ieder device een ander account hebt.

Operators en perk systemen

Battlefield 2042 beschikt dus over een verhaal dat zich in de online modi uit de doeken doet. De grote ster is Michael K. Williams, die helaas op 6 september is komen te overlijden. Williams vervult de rol van Kimble “Irish” Graves, een veteraan die we kennen uit een rol in Battlefield 4. Om de game wat meer body te geven zien we Graves schitteren in zijn eigen korte film binnen het Battlefield 2042-universum. Het personage zal tevens beschikbaar zijn als één van de specialists binnen de online modi. Deze specialists zijn beschikbaar in vier rollen, bestaande uit: Recon, Assault, Engineer en Support. De classes kunnen met ieder wapen en iedere gadget overweg, maar beschikken wel over een eigen perk-systeem. Momenteel zijn er vijf specialists onthuld, maar de officiële Battlefield 2042 laat nog ruimte over voor vijf andere strijders.

Generatieverschillen

Momenteel verkeert de gamingwereld in een tweestrijd. Veel spelers beschikken nog niet over een next-gen console en spelen daarom hedendaagse games op een current-gen device. Dat betekent dat DICE genoodzaakt is om Battlefield 2042 ook voor de Xbox One en PlayStation 4 te ontwikkelen. Verkoopcijfers moeten immers de ontwikkeling van de game terugverdienen. De verschillen tussen next- en current-gen zijn echter groot en veel van de trailers die we zien, zijn dan ook enkel van toepassing op de PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. Ja, Battlefield 2042 stelt 128 spelers op een map beschikbaar, maar dat is enkel het geval voor next gen-devices. PlayStation 4- en Xbox One-spelers moeten het helaas doen met kleinere maps en maximaal 64 spelers.

Vinger aan de pols met een open bèta

De Battlefield 2042 releasedatum van 19 november dendert op hoge snelheid op ons af. We hebben echter bijzonder weinig hands-on ervaring met de game. Daar komt binnenkort verandering in. Op 8 oktober 2021 gaat er namelijk een Battlefield 2042 open bèta van start. Trouwe spelers die een pre-order op de game hebben of die in het bezit zijn van EA Play of Game Pass Ultimate kunnen al eerder van start. Voor dit selecte gezelschap doet de bèta namelijk op 6 oktober zijn aantrede. Mocht je nog niet weten of jouw pc dit trekt, dan is dat nu te checken. De Battlefield 2042-systeemeisen zijn namelijk bekendgemaakt.

De finishlijn is in zicht, maar helaas moeten we dus nog wel even wachten op de release van Battlefield 2042. Nu weet je in ieder geval wel wat je te wachten staat. Zit jij al klaar voor Battlefield 2042? Op 19 november 2021 is het in ieder geval zover. Vanaf dat moment is Battlefield 2042 beschikbaar op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc.

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Battlefield 2042

Ontwikkelaar:

EA DICE

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

19 november 2021

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord