De Sims 4 Revisited - Een hit en misser in 2024

Geplaatst:
Aangepast: 6 mei 2024 13:55

Ah, De Sims 4. Het vierde deel in de geliefde De Sims-franchise. Al tien jaar lang is deze serie bezig en in die jaren zijn er de nodige uitbreidingen, game packs, stuff packs en kits voor de game uitgekomen. Om het jubileum van de game en de release van de Urban Homage en Feestbenodigheden Kit te vieren kijk ik terug op tien jaar De Sims 4.

Hoe werd de De Sims 4 ontvangen in 2014?

Misschien een beetje overdreven, maar als je terugkijkt naar de release van De Sims 4 in 2014. Oef, dat was iets. Fans waren daarvoor gewend aan De Sims 3, compleet met de vrijheid van de open werelden en werden met De Sims 4 weer ‘opgesloten’ op hun woonkavels. Daarnaast moesten ze tegen een laadscherm aankijken om naar de bar aan de overkant van de straat of naar de buren te gaan. Dat was helaas niet alles ook geliefde game mechanieken, zoals zwembaden en de kleuterlevensfase waren niet in de basegame te vinden bij de release. Baby’s sprongen tot 2017 als kinderen rechtstreeks uit de wieg klaar om naar school te gaan. Het was zwaar voor de Sims-fans in die tijd. Ik weigerde zelfs om de game te spelen tot de release van de eerste uitbreiding De Sims 4: Aan het werk. Helaas bleek ook dat een lichte teleurstelling te zijn met niet goed uitgewerkte gameplay, bugs, matige CAS en build en buy-opties. Sommige bugs zijn tot vandaag niet verholpen, waardoor de politiecarrière niet goed speelbaar is. Datzelfde jaar verscheen De Sims 4: Beleef het samen die ondanks het prachtige Windenburg een beetje leeg aanvoelde op het gebied van gameplay.

De Sims 4 Katten en Honden was nogal karig, omdat alleen twee dieren aan de wereld werden toegevoegd, terwijl we in De Sims 3 honden, katten, paarden en vele andere kleine dieren in één pakket aangeboden kregen. Er ontstond ook controverse toen er kort daarna een losse stuff pack verscheen, die prima bij de uitbreiding had gepast. Het duurde tot 2017 voor het met de game weer wat bergopwaarts ging. In 2017 kwamen peuters eindelijk naar de game en dit voegde eindelijk wat nieuwe gameplay toe die niet halfbakken aanvoelde, maar het grote keerpunt kwam in 2018 met de release van De Sims 4: Seizoenen. Dit is in tien jaar tijd nog steeds de beste uitbreiding met de toevoeging van seizoenen, weersomstandigheden en feestdagen die je zelf vorm kunt geven. Daarvoor was het altijd zonnig in De Sims 4 en deze uitbreiding zorgde eindelijk voor wat variatie op het scherm. De Sims 4 leek eindelijk op gang te komen, maar helaas ontstond er een nieuwe cyclus, een mix van goede en slechte uitbreidingen.

Sims 4 Revisited1

Afwisselende kwaliteit in het heden

Meestal als er een goede uitbreiding uitkwam zoals Seizoenen of Samen Groeien, werd het opgevolgd door een tegenvallende. Dit zorgt ervoor dat De Sims 4 een afwisselende ervaring is. Misschien is het de constante stroom van uitbreidingen, game packs, stuff packs en later ook kits, die bij sommige uitbreidingen het gevoel geeft dat ze afgeraffeld zijn en dat als ze iets langer in ontwikkeling waren geweest oprecht leuke, goede toevoegingen aan de game konden zijn. Nu is het een lootje trekken en hopen dat het een goede wordt. De laatste uitbreiding, De Sims 4: Te huur is hier een goed voorbeeld van. De uitbreiding maakte het eindelijk mogelijk om meerdere families op een lot te laten wonen, maar de game zat vol bugs tijdens de release, waarvan eentje zelfs al sinds 2022 in de game zit met City Living.

Als je het vergelijkt met de voorganger Samen Groeien, een uitbreiding die vol details zat en één van mijn grote favorieten is geworden, heeft die een geweldige nieuwe wereld en kleding voor alle levensfases. Hierdoor geeft dit een sterk contrast met Te huur. Samen Groeien maakte ook goed gebruik van de voorgaande update die infants aan de Sims 4 toevoegde en bouwde voort op het nieuwe milestones systeem. De kits zijn over het algemeen goed uitgewerkt, maar bevatten soms zo weinig content dat je twijfelt of het de prijs wel waard is. Het valt me op dat uitbreidingen die de gameplay uitbreiden, zoals seizoenen, ouderschap, opgroeien en universiteitsleven tot mijn favorieten behoren. Dit omdat ze ook de sterke kant van De Sims 4 verbeteren, de vrijheid in het creëren van verhalen.

Sims 4 Revisited

Kits mini review

De laatste toevoegingen aan De Sims 4-franchise zijn die van de Urban Homage en Feestbenodigdheden Kits. Van de twee heeft de Urban Homage kit mijn voorkeur. De kleding is geweldig en die ga ik zeker vaker voor mijn sims gebruiken. De nagels die erbij zitten ga ik ook vaak gebruiken om de outfits compleet te maken. Met name de tops in de Urban Homage kit zijn hoogtepunten. De grafische kwaliteit van de kleding is ook geweldig als je het vergelijkt met de basegame. Het enige jammere is dat er meer aan de vrouwelijke sims is gedacht dan aan de mannelijke. Een punt waar ik het al vaker in over heb gehad in onder andere De Sims 4: Mijn Bruiloft review. In deze kit is er ook niets voor infants, peuters en kinderen te vinden en lijkt zoals vaker voornamelijk op tieners en volwassenen gericht te zijn.

De Feestbenodigdheden Kit is niet mijn ding. Deze kit focust zich op build en buy, en bestaat vooral uit fletse feesten vol met glitters en lichten. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar iets meer variatie in feeststijlen was leuk geweest. Er zitten zeker leuke spullen in, zoals de vinyl speler radio, die voor mij het grote feestvarken van de set is. Deze duo bestaat dus uit een hit en een misser, een thema dat alsmaar terugkeert binnen deze franchise. Nu denk je, wat is dit voor een korte review? De kits zijn alleen zo klein dat het moeilijk is om er een uitgebreide review over te schrijven, zoals bij uitbreidingspakketten en gamepacks wel mogelijk is.

De Sims 4 Revisited Urban Homage

De toekomst van De Sims 4

Met De Sims 4 hebben spelers nog nooit zoveel vrijheid gekend in de franchise. Met de uitbreide create a sim zijn zoveel dingen mogelijk. De galerij staat vol met beroemdheden die bijna exact lijken op de foto’s en andere unieke sims die de community heeft gemaakt. Ik spendeer ook soms uren in create a sim om de perfecte sim te maken om mijn avontuur mee te beginnen. Je kunt de stem, loopstijl en andere details aanpassen zoals de onlangs toegevoegde Vitiligo om je sims te personaliseren.

Hoewel de gameplay niet altijd even goed is uitgewerkt, heeft de community verschillende mods uitgebracht om dat op te vullen. Het helpt ook dat deze game uit de franchise het makkelijkst te modden is. De Sims 4 heeft zijn mindere kanten, maar ook hele goede kanten. De gameplay is in sommige gevallen matig in vergelijking met zijn voorgangers, maar er is nog nooit zoveel vrijheid geweest in de franchise tot nu toe. De Sims 4 is dus een hit or miss, zoals ze in het Engels zeggen. De goede uitbreidingen zijn meteen heel goed, maar degene die tegenvallen vallen dan ook meteen erg tegen. Met de updates in de afgelopen jaren is de basegame veel uitgebreider geworden, maar in vergelijking met De Sims 3 zijn daar nog zeker stappen in te zetten. Of dat nog in De Sims 4 gaat gebeuren of in de aankomende Project Renee, of Sims 5 is nog even afwachten.

Sims 4 Revisited

Wat zijn jullie meningen over De Sims 4? Laat het me weten in de reacties.

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot De Sims 4

Series

De Sims

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One

Releasedatum

4 september 2014

Ontwikkelaar

Maxis

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord