De Sims 3

  • Ontwikkelaar EA RS Studio
  • Eerste releasedatum 4 juni 2009
  • Platformen Pc
  • Genre Simulatie
  • Gameliner score

Terugblik: De Sims 3 - Nog heel geliefd

De Sims is één van de bestverkopende en meest populaire gamefranchises ooit. Wat begon met De Sims 1 in 2000, is door de jaren heen geëvolueerd en op dit moment zijn we met de vierde generatie bezig. Alleen waren veel fans niet blij met de release van De Sims 4. De reden? Ze vonden het een grote stap terug van diens voorganger, namelijk De Sims 3. Vandaag de dag wordt het derde deel in de franchise nog superveel gespeeld door de fans, vaak als ze De Sims 4 zat zijn. Ik besloot het geliefde derde deel van De Sims weer eens op te pakken om te zien of deze game echt zo goed is als mensen zeggen.

Lore en open wereld

Het grootste herkenningspunt van De Sims 3 is de open wereld. Na één laadscherm is de wereld geladen en kan je gaan en staan waar je wilt. Dit terwijl De Sims 4 weer terug is gekeerd naar de gevreesde laadschermen, zelfs in de buurt waar je op een moment speelt. Dat viel mij op, toen De Sims 3 bij mij eenmaal geladen was en ik opeens gewoon naar een restaurant kon rijden in een taxi of eigen auto zonder een laadscherm voor mijn neus te krijgen. Nee, ik zag mijn sim gewoon naar het einde van haar straat lopen, in een auto teleporteren en naar het restaurant rijden. Dit zorgde ervoor dat ik veel meer op stap ging met mijn sims en ik mij meer betrokken voelde tijdens het spelen.

Het helpt ook dat de lore van De Sims 3 beter is uitgewerkt dan diens opvolger, waar De Sims 4 veel gaten bevat. Zo is het de bedoeling dat Eliza en Bob Pancakes een bloedhekel aan elkaar hebben, maar als je de familie eenmaal opstart, blijken ze helemaal verliefd op elkaar te zijn. De Sims 3 speelt zich af in het verleden en alle volwassenen en ouderen uit De Sims 2 zijn nu kinderen of moeten nog geboren worden. Elke relatie klopt, dus vijanden kennen en haten elkaar. Exen zijn exen en vrienden zijn vrienden. Dit gaf mij het gevoel dat deze Sims hun leven al echt geleefd hebben op het moment dat ik ze opstart en voor interessante verhaallijnen zorgt waar ik normaal nooit opkom.

Zo heb je in de Bovennatuurlijk uitbreiding bijvoorbeeld een menselijke moeder die net een peuter heeft geadopteerd, dat een Wisselkind blijkt te zijn en dus een fee is. Ook is er in Moonlight Falls een vete tussen de weerwolven en vampiers en die hebben ook echt een hekel aan elkaar in de game en vechten elkaar de pan uit als ze elkaar tegenkomen. Alleen in de achtergrond hebben de twee tieners van de families een geheime relatie, waarvan jij de afloop moet bepalen. Dit terwijl ruzies in De Sims 4 alleen in de bio van de families staan en ze elkaar niet eens kennen als je met ze speelt, wat een beetje raar overkomt.

Passie

Het wekt bij mij het gevoel dat het ontwikkelteam in de tijd van De Sims 3 echt het doel had om het meeste eruit te halen wat er bij De Sims 3 mogelijk was. Voor de leeftijd van de game ziet De Sims 3 er nog best goed uit en met wat custom content of mods kun je de game er zelfs heel modern uit laten zien! De uitbreidingspakketten zijn gigantisch met elk een geheel nieuwe wereld om te ontdekken, nieuwe persoonlijkheidseigenschappen en vooral heel veel nieuwe gameplay mechanieken om mee te stoeien. Al het bovennatuurlijke zat in Bovennatuurlijk, alles qua kinderen en opgroeien in Generaties, actieve banen in Ambities en zo gaat het maar door. Elk huis past bij de families en zijn ingericht naar hun persoonlijkheid en de lore die ze hebben.

Het zit in die kleine details wat De Sims 3 zo leuk maakt. Je kunt echt de levens van je sims uitspelen zonder dat je een laadscherm voor je neus krijgt, omdat je met het gezin even uit eten wilt of naar een festival gaat. Je ziet je sim elke dag naar het werk vertrekken en terwijl je weg bent, hoor je het gevreesde inbreker geluid. Of zorg je er per ongeluk voor dat een Sim bijna verbrandt, omdat je hem macaroni liet maken met een te lage kookvaardigheid. Zo gaat het maar door en weet je nooit wat er kan gebeuren in De Sims 3.

Glitches en crashes galore

Is De Sims 3 dan de perfecte Sims-game? Nee, hij is verre van perfect zelfs. De game is gevuld met glitches en als je niet oppast verlies je uren aan progressie als De Sims 3 zonder reden opeens crasht en je jezelf vervloekt dat je niet tussentijds opgeslagen had. Mijn meest hardnekkige glitch op het moment is dat, in mijn Na Middernacht save, de vloeren van de appartementen opeens onzichtbaar zijn, wat bloedirritant is om foto’s maken. Ook is het lang wachten op de laadschermen die erin zitten. Je kunt bijvoorbeeld nog even snel wat te drinken pakken, voordat het geladen is. Dus ja, De Sims 3 heeft zeker zijn minpunten.

Toch maakt de gameplay en het oog voor detail weer veel goed. Na het weer opgepakt te hebben ben ik zeker van plan om het ook weer vaker te spelen. Vooral omdat De Sims 3 compleet aanvoelt en je niet het gevoel hebt dat er veel gameplayelementen missen. Op de glitches en crashes na draait De Sims 3 best goed op mijn nieuwe Mac en ziet het er nog prima uit. Ik snap dat veel Sim-spelers De Sims 3 boven de huidige generatie kiezen en het nog steeds zo geliefd is onder fans.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?