Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Pokémon Unite

 • Ontwikkelaar The Pokémon Company International
 • Eerste releasedatum 21 juli 2021
 • Platformen Mobile , Nintendo Switch
 • Genre MOBA
 • Gameliner score

Guide: Zo win je je matches in Pokémon UNITE

Pokémon UNITE wordt momenteel door veel gamers goed ontvangen. Zoals Delano al aangaf in zijn review van Pokémon UNITE is het een game waar de echte kampioenen strijden. De game mixt Pokémon met het MOBA-genre en is makkelijker om op te pakken dan de meeste andere MOBA-games. Mocht je ondertussen besloten hebben om de game toch uit te proberen, maar heb je geen idee hoe je het beste uit jezelf naar boven kunt halen, dan hoef je niet verder te zoeken. In deze guide geef ik je alle tips en tricks om het merendeel van je matches in Pokémon UNITE te winnen.

onbekend

Het kiezen van de juiste Pokémon

Voordat we het gaan hebben over hoe je efficiënt een match speelt, gaan we eerst kijken naar de verschillende Pokémon. De game kent momenteel 21 Pokémon die verdeeld zijn over vijf rollen. Dit is belangrijk om te weten, want elke rol speelt net wat anders. In de lijst met Pokémon wordt elke rol aangeduid met een andere kleur, waardoor het eenvoudig is om te zien waar elke Pokémon bij hoort.

 • Rood, de Attackers: Gericht op het doen van schade bij de tegenstander vanaf een afstand door hun range attacks. Deze Pokémon hebben een kleine gezondheidsbalk. Pikachu en Cinderace behoren tot deze rol.
 • Blauw, de Speedsters: Deze Pokémon zijn ontzettend snel en zijn voornamelijk gericht op het scoren van punten. Het ligt aan de Pokémon of hun aanvallen van dichtbij of veraf zijn. Onder andere Absol en Gengar zijn onderdeel van de Speedsters.
 • Paars, de All-Rounder: De naam zegt het al, maar deze Pokémon hebben een goede combinatie van snelheid, aanval en gezondheid. En kunnen daarnaast goed scoren. Denk aan Charizard en Lucario.
 • Groen, de Verdediger: Gericht op het verdedigen van hun teamgenoten en de doelen. Hebben een grote gezondheidsbalk en kunnen veel schade incasseren. Zoals de Pokémon Snorlax en Crustle.
 • Oranje, de Support: Deze Pokémon ondersteunen hun teamgenoten met behulp van schilden, barrières en heals. Ze kunnen weinig schade incasseren en moeten dus goed bij het team blijven. Eldegoss en Wigglytuff zijn de bekendste.

Mijn favoriete Pokémon is Pikachu en zoals je hierboven heb kunnen lezen behoort hij tot de Attackers. Pikachu kan ontzettend veel schade toebrengen, maar tegelijkertijd weinig incasseren door zijn kleine gezondheidsbalk. Omdat zijn aanvallen een groot bereik hebben, is het dan ook belangrijk om uit de buurt van vijanden te blijven. Totdat je toegang krijgt tot de ultimate, die juist handig te gebruiken is als je midden in het vijandelijke team staat. Om vervolgens na het gebruiken van de ultimate, weer van een afstand schade toe te richten. Pikachu kan namelijk niet lang in het midden van de belangstelling staan. Snorlax daarentegen vindt dat fantastisch. Hij is een verdediger en het is dus de bedoeling dat hij zoveel mogelijke schade incasseert, zodat de Attackers veilig zijn. Een team in Pokémon Unite bestaat uit vijf spelers en er zijn, niet geheel toevallig, vijf rollen. Het is dan ook belangrijk om een goede verdeling van de rollen in het team te hebben. Het is mogelijk om zonder verdediger en support een game te spelen, maar dit ligt ook aan je tegenstander. Het wordt een stuk lastiger als je met vijf aanvallers tegen een team speelt dat bestaat uit een mengeling van rollen. Het is in ieder geval aan te raden om een aanvaller, Speedster en verdediger in je team te hebben.

In een MOBA is het normaal dat je een voorkeur krijgt voor een bepaalde rol, maar is het ook belangrijk om de andere rollen te kennen en op te kunnen pakken. Om te kijken welke Pokémon en rol je voorkeur hebben, kun je simpelweg wat normale games spelen. De game biedt ook een trainingsruimte aan. Hier kom je door naar het Pokémon-scherm te gaan, op een Pokémon te klikken en vervolgens te kiezen voor practise. Je komt dan op de map terecht met een bot, waardoor je rustig aan de Pokémon kunt wennen. In het Pokémon-menu kun je ook kijken welke abilities een Pokémon heeft en wat ze betekenen. Bij progression kan je dan juist weer zien op welk level je een ability krijgt en wanneer de specifieke Pokémon evolueert. Wanneer je weet hoe de game in elkaar zit, kun je zonder al te veel problemen een onbekende Pokémon spelen in een match. Als je van plan bent om ranked te spelen, is het wel aan te raden om te beginnen met een voorkeur Pokémon. Met eventueel een back-up. Later kun je dit uitbreiden naar een Pokémon per rol.
 
onbekend

Het kiezen van Battle Items en de abilities

Wanneer je een match opstart vallen er direct een aantal dingen op bij de voorbereiding. Je hebt namelijk niet alleen te maken met Held Items, maar ook Battle Items en de voorkeur abilities van je Pokémon. Ik begin met de laatste, omdat dit het meest eenvoudig is. In een match heeft je Pokémon twee abilities en een Ultimate. De Ultimate is de sterkste ability en krijg je pas op een later level. Het heeft tegelijkertijd de langste cooldown. Je begint de match met één ability. Bij Pikachu is dit Electroweb of Thundershock. Degene die je niet kiest, krijg je op level drie alsnog. Beide abilities veranderen op een later level naar een andere kracht. Zo kun je Electroweb veranderen in Thunderbolt of Volt Tackle. Je kunt dit in een match zelf bepalen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit voor de match al te doen. Wanneer je dan te druk bezig bent om op de juiste knop te drukken voor een keuze, gaat de game voor de ability die je van tevoren hebt ingesteld. Super handig, want daar hoef je je dan niet druk over te maken.

Pokémon UNITE kent twee items waar je echt gebruik van moet maken. De eerste zijn de Battle Items. Dit zijn de items die je in een match kunt activeren en die een cooldown hebben. Iedereen begint standaard met de Potion. Deze geeft een klein gedeelte van je gezondheidsbalk terug en heeft een cooldown van veertig seconden. Op level elf krijg je toegang tot de Eject Button. Wanneer je deze activeert springt de Pokémon een richting op die jij wilt. Ontzettend handig dus om een gevecht te ontsnappen, snel een goal te maken of de tegenstander een kopje kleiner te maken. Doordat de Eject Button zowel defensief als aanvallend is te gebruiken is dit het sterkste item. Voor verdedigers en Supporters is de Potion ook een goede keuze, vooral omdat je als verdediger juist op de voorlinie hoort te staan. Hoe langer je de tegenstander bezighoudt, hoe beter het is. Op level veertien speel je ook nog de Full Heal vrij, die ervoor zorgt dat je immuun bent voor vertragingen en alle negatieve effecten worden verwijderd. Dit kan handig zijn voor Attackers of Speedsters. Aan de andere kant kan de X-Attack juist handig zijn voor een Attacker, omdat de snelheid van een aanval dan wordt verbeterd. In het schema hieronder kun je per rol zien welke items handig zijn om te gebruiken. Waarbij de eerste van de rij het beste is. Uiteindelijk kies je wat voor jou het beste werkt per Pokémon. Je kunt dit namelijk voor elke Pokémon anders instellen en dat moet je doen voordat de match begint.

 • Attacker: Eject button, X-Attack of Full Heal.
 • Speedster: Eject button, X-Attack of Full Heal.
 • All-Rounder: Eject Button of Potion.
 • Verdediger: Potion of Eject Button.
 • Support: Potion, Eject Button of White Smoke.

onbekend

Wat zijn Held Items en waarom je ze moet upgraden

Een andere belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het selecteren en upgraden van de Held Items. Dit zijn de items die worden gedragen door de Pokémon en passieve effecten geven. Je hoeft ze dus niet te activeren in een match. In totaal kan een Pokémon drie van deze items dragen, maar slot nummer twee en drie worden pas vrijgespeeld op level zeven en tien. Een aantal van de Held Items zijn te verzamelen door de Beginners Challenges te doen. De rest moet je met Aeos Coins of Aeos Tickets kopen in de winkel. De Wise Glasses, Scope Lens en Shell Bell verdien je door je personage op te levelen. Dit zijn dan ook de items die je gerust direct kan dragen. Elke speler begint automatisch met het item Leftovers.  

 • Leftovers: Wanneer je niet aan het vechten bent, krijg je 1% van je gezondheidsbalk terug per seconde. Daarnaast krijg je nog +16 HP.
 • Shell Bell: Geeft juist 45HP terug als je aan het aanvallen bent. Komt daarnaast ook met een sp. Attack bonus van 1.6.
 • Wise Glasses: Zorgt ervoor dat de sp.Attack met 3% wordt verhoogd. Daarnaast krijg je er nog standaard +10 bij.
 • Scope Lens: Zorgt ervoor dat je een hogere kans hebt op een critical attack en daarbij later nog meer schade kunt doen. Dit geldt alleen voor de basis aanvallen.
 • Float Stone: Wanneer de Pokémon niet aan het vechten is, wordt de movement speed verhoogt met 10%. Je krijgt daarnaast nog een attack bonus van 1.6.
 • Score Shield: Tijdens het scoren krijgt de Pokémon een schild die ervoor zorgt dat het scoren niet onderbroken kan worden. Het schild is gebaseerd op 5% van je totale gezondheid. Geeft daarbij ook nog +15 HP.
 • Rocky Helmet: Geeft +18HP. Wanneer je aangevallen wordt en schade incasseert, zorgt de Rocky Helmet ervoor dat je 3% schade toebrengt aan de tegenstander. De 3% is gebaseerd op de gezondheidsbalk van de tegenstander.
 • Buddy Barrier: Wanneer de Ultimate wordt gebruikt, activeert de buddy Barrier een schild voor de ultimate-gebruiker en de teamgenoot met de laagste gezondheidsbalk. Dit is 20% van de maximale gezondheid. Komt standaard met +20hp.

Hierboven staan een aantal belangrijke Held Items, waarvan je er uiteindelijk drie van mag dragen. De Held Items hebben verschillende levels, die je bereikt door Item Enchancers in te leveren. Hier komt het pay-to-win gedeelte van Pokémon UNITE om de hoek kijken, want je hebt flink wat Item Enchancers nodig om dit te doen. Het is handig om zo snel mogelijk een item naar level tien te upgraden, want dan krijg het item nog een extra bonus. Het bereiken van level tien kost in totaal 82 Item Enchancers. Je kunt dus redelijk eenvoudig vier items naar level tien brengen. Daarna wordt het een stuk lastiger. Het beste is dan ook om een rol te kiezen en op basis daarvan drie Held Items telkens te upgraden. Een aantal Held Items zijn specifiek gericht op een rol, maar er zijn ook items die passen bij meerdere rollen. Zoals de Shell Bell, waar elke Pokémon profijt van kan hebben. Een Speedster heeft over het algemeen meer aan een item dat gericht is op scoren, snelheid en de aanval. Denk bijvoorbeeld aan een Score Shield of een Float Stone. Verdedigers profiteren dan juist weer van items die de verdediging versterken. Zoals de Buddy Barrier en de Rocky Helmet.

onbekend

Het efficiënt spelen van een match

De map van Pokémon UNITE bestaat uit twee lanen en een middengebied, terwijl er vijf spelers aanwezig zijn op de map. Dit betekent dat er twee spelers naar de onderste laan en twee naar de bovenste laan gaan. Het middenstuk is voornamelijk bedoelt voor de Speedsters en hier gaat de overgebleven speler heen. Het is dan ook ontzettend belangrijk om in de voorbereiding van een match aan te geven naar welke laan je gaat. De game geeft advies op basis van je rol, maar dit kun je gerust negeren als daar al twee spelers heen gaan. Waarom is het zo belangrijk om dit aan te geven? Aan het begin van een match staan er een aantal wilde Pokémon op de onderste en bovenste laan. Deze zorgen ervoor dat je al level drie kunt zijn, wanneer je voorbij je tweede doel bent. Wanneer er aan het begin verwarring ontstaat over wie naar welke laan gaat, ontstaan er twee problemen. Je verliest dan niet alleen experience, maar de tegenstander is ook nog sneller in het midden van de laan. De experience heb je nodig om op te levelen wat zorgt voor nieuwe abilities, evoluties en uiteindelijk de ultimate. Wanneer een match goed gaat kun je binnen twee minuten al toegang hebben tot je ultimate. In het ergste geval duurt het vijf minuten en ben je al halverwege de match. Aangezien een match tien minuten duurt, kun je wel inzien dat sneller beter is.

Laat ik de onderste laan als voorbeeld pakken. Het is de bedoeling dat je samen met je teamgenoot zo snel mogelijk naar het midden van de laan rent. Dus voorbij je tweede doel. Dit doe je door elke wilde Pokémon die je tegenkomt aan te vallen, terwijl je blijft lopen. Wanneer jouw Pokémon de laatste hit heeft toegedeeld krijg je meer experience dan wanneer alleen de assist wordt geregistreerd. Probeer dit dus een beetje te balanceren en niet alles van je teamgenoot te stelen. In de onderste laan vind je twee doelen die je moet verdedigen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat je de doelen van je tegenstander vernietigt door punten te scoren. Je wilt dan ook zo snel mogelijk naar het midden van de laan om de wilde Pokémon aan de zijkanten aan te vallen. Dit voorkomt dat de tegenstanders deze wilde Pokémon pakken en daardoor meer experience krijgen. De Pokémon aan de zijkanten van je eigen doel, kun je daarna pakken. Wanneer je de overhand hebt in de laan is het goed om te weten dat om 8:50 een groep bijen spawnen in het midden van de laan. Weet je de tegenstander naar hun eigen doel te pushen voordat de bijen spawnen, dan kun je eenvoudig de bijen aanvallen en zelf alle experience binnenhalen. Wilde Pokémon geven naast experience ook punten. Je kunt dan door pushen, de tegenstanders vermoorden en lekker scoren. Mits je de overhand hebt, anders kun je je beter terugtrekken. Want de punten die je hebt verzameld, wat maximaal dertig is aan het begin, raak je grotendeels kwijt wanneer je wordt vermoord.

Nu de beginfase van de match voorbij is, komen we terecht in de zogenoemde midgame. Op minuut zeven betekent dit dat Drednaw in de onderste laan en Rotom in de bovenste laan spawnen. Wanneer Drednaw verslagen wordt krijgt het gehele team een schild. Terwijl Rotom ervoor zorgt dat je makkelijk kunt scoren en hij tegelijkertijd twintig punten scoort, wanneer hij het doel van de tegenstander bereikt. Beide zijn belangrijk, maar Rotom geeft de tegenstanders een kans om een laan te pushen. Het is dan ook het beste dat de spelers bovenaan en de speler die begon in het midden zich hier op focussen. Weet de tegenstander Rotom wel te pakken, probeer deze dan neer te halen voordat hij het doel bereikt. Denk daarbij niet dat het in de midgame niet meer handig is om de wilde Pokémon aan te vallen. Zolang je geen level vijftien bent, is het niet verkeerd om het mee te pakken. De twee abilities die je hebt gekozen worden namelijk sterker bij een hoger level. Daarnaast krijg je er nog steeds punten voor en haal je het weg van de tegenstander. Als zij flink wat levels achterlopen zorg je er eigenlijk voor dat ze blijven leegbloeden, want ze levelen langzamer.

De endgame begint pas als de klok twee minuten aangeeft. Op dit moment spawned Zapdos in het midden van de map. Zapdos geeft niet alleen twintig punten aan de speler, maar zorgt er ook voor dat alle doelen onbeschermd zijn. Dit betekent dat je direct kunt scoren, terwijl het normaal - afhankelijk van het aantal punten dat je bij je draag - tijd kost om te kunnen scoren. Omdat het de laatste minuten van de game zijn, tellen de punten ook nog eens dubbel mee. Dit maakt Zapdos ontzettend sterk en je moet er dan ook voor gaan. Wanneer de tegenstander deze vogel heeft verslagen, kun je over het algemeen de match wel gedag zeggen. Want er worden gerust driehonderd punten gescoord. De enige manier om dan nog te winnen is om zoveel mogelijk tegenstanders tegen te houden, zelf nog te scoren of door zodanig voor te staan dat de punten niet uitmaken. Het is mogelijk, maar absoluut niet eenvoudig. Zorg er dan ook voor dat je een volledige gezondheidsbalk hebt en toegang tot je ultimate, zodat je optimaal het gevecht om Zapdos ingaat.

onbekend

Met deze guide moet het lukken om merendeel van je matches in Pokémon UNITE te winnen. Vergeet vooral niet elke dag even in te loggen en alle rewards te claimen. Het menu van de game is nogal verwarrend, maar bij Challenges, Battle Pass en Events zijn er altijd spullen te halen. Al moet je hiervoor wel bepaalde missies voltooien. Dit levert wel mooi Aeos Coins op, die je nodig hebt om Pokémon en items te kopen en allerlei tickets voor cosmetische spullen.

Over auteur Anita van Beugen

Anita van Beugen Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?