Opinion: De terugblik van Bram op 2019

Een nieuw tijdperk gaat van start. Het nieuwe decennium gaat beginnen en 2019 heeft daarmee de 2010's afgesloten. Maar wat voor een jaar was het nou? Ik kan mij pieken herinneren, maar ook flinke dalen. Vandaag ga ik met jullie eens kijken wat het gamejaar voor mij betekent heeft, mijn persoonlijke favorieten en de afgangen van dit jaar. De wederopstand van Xbox en de vieze fratsen van de grootste uitgevers. Kortom, er is weer genoeg gebeurd. Let's get started.

onbekend

The good...

Elk jaar heeft zijn hoogtepunten. In 2019 hebben we een aantal geweldige games mogen ontvangen. Er steekt er echter geen één met kop en schouders bovenuit. Laat ik je vertellen over mijn persoonlijke favorieten van dit jaar. De eerste zien de trouwe lezers van onze site vast wel aankomen. Mortal Kombat 11 verbeterde de franchise in bijna elk opzicht. Een beter verhaal, gevechten gingen meer om het denken dan doen en grafisch zag de game er geweldig uit. De beste Mortal Kombat tot nu toe? Ik denk het haast wel en ik kan niet wachten op de volgende DLC personages! FromSoftware kwam dit jaar met Sekiro: Shadows Die Twice en mijn god. Mijn fucking god. Wat een geweldige ervaring was dat. De geweldige wereld, sublieme muziek en de verschrikkelijke eindbazen. Verschrikkelijk als in een extreme haat/liefde relatie. Ik genoot elke seconde van de gevechten tegen de bizarre monsters.

Ik moet dit jaar Respawn Entertainment toch ook een dikke duim geven. Een duimtrofee zelfs. Zij brachten niet alleen een uitstekende singeplayer Star Wars-game op de markt genaamd Star Wars Jedi: Fallen Order, maar ook innoveerde zij het Battle Royale-genre met Apex Legends. Ik was nooit een fan van het concept Battle Royale, zeker niet hoe games zoals Fortnite ermee omgingen. Maar Apex Legends zorgden ervoor dat het één van mijn favoriete shooters werd in 2019 en misschien wel dit decennium. Met teamwork centraal, geweldige communicatiemiddelen en uitzonderlijke karakters vernietigde het mijn lage verwachtingen en zorgde voor maandenlang speelplezier. Inmiddels is de koning der sci-fi FPS Halo: Reach weer gearriveerd op de pc en Xbox One via The Master Chief Collection, dus je weet dat ik daar weer helemaal mee bezig ben. En dan nog maar te zwijgen over de ongelofelijk creatieve Void Bastards, de grauwe Metro Exodus en de brute Gears 5. Yup, shooters hebben een geweldig jaar gehad!

onbekend

The bad...

Maar 2019 is natuurlijk niet alleen maar dikke pret. Was het maar zo'n feest! Laten we het even hebben over de teleurstelling van dit jaar. Ik heb een aantal games mogen reviewen dit jaar in dienst van Gameliner. Het is je misschien al opgevallen, maar ik heb weinig dikke scores mogen uitdelen. Weinig van deze games waren ook daadwerkelijk slecht, maar schoten net wat tekort om echt een goede indruk achter te laten. Blacksad: Under the Skin moet tot nu toe toch wel de grootste teleurstelling zijn die ik heb mogen reviewen, wat een verloren potentie!

Maar voordat ik bij Gameliner aanschoof zijn er genoeg dingen fout gegaan in gameland. Sommige games waren gewoon niet zo goed als ik in eerste instantie hoopte. Borderlands 3 is zeer degelijk, maar toch net niet zo goed als zijn voorganger Borderlands 2. Far Cry New Dawn was inspiratieloos en misschien wel een voorbode dat Ubisoft de verkeerde kant op ging. Wolfenstein Youngblood vergat even waarom de fans van deze nazikiller franchise hielden en leverde een aparte ervaring aan. Echter deze games hebben allen nog genoeg verlossende kwaliteiten om hun bestaan te verantwoorden. Weet je wie dat niet hadden? Anthem en Fallout 76. Timo heeft in zijn terugblik Anthem al onder de loep genomen, dus laat mij Fallout 76 nog even op zijn plaats zetten. Deze game kwam eind 2018 al uit, maar was gedurende het afgelopen jaar nog een aantal keer in opspraak. De game die ervoor zorgde dat Bethesda van geliefd als onbetrouwbaar gezien werd. Een game gebroken tot in zijn kern en die tot deze dag nog steeds voor de onnodige controversie zorgt. Bethesda heeft heel wat goed te maken willen ze het vertrouwen van het publiek terugwinnen.

onbekend

The future

Over niet al te lang komen er meerdere artikelen online met onze verwachtingen van 2020, maar dat weerhoud mij niet om het even over het fundament te hebben die al klaargelegd is. Microsoft heeft hele mooie stappen gemaakt sinds het aanstellen van Phil Spencer als de topman van Xbox. Geweldige studio's, de juiste prioriteiten en Xbox Game Pass. Ik denk dat de volgende generatie heel mooi wordt voor degene die bij de groene gamegigant is blijven hangen. Nintendo en PlayStation zullen ongetwijfeld met hun eigen antwoorden komen en ik ben in ieder geval heel blij met de stappen die de industrie maakt. Terwijl lootboxen en ongewenste hebberigheid steeds wat minder worden, denk ik dat we een nieuwe gouden eeuw tegemoet gaan. Waarom ik dat denk zul je snel te weten komen. Voor nu zeg ik bedankt voor alles 2019.

Over auteur Bram Noteboom

Bram Noteboom Ons Brammeke is van alle markten thuis. Is hij niet nieuws aan het pennen, dan staat hij wel voor de camera of hangt hij achter de microfoon voor de Game Over-podcast. Een ding is in ieder geval wel zeker, Bram heeft altijd zijn hart op de tong en schuwt niet weg van een pittige discussie. We noemen Bram dan ook niet voor niets "het wonderkind" hier op de redactie.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?