Opinion: De terugblik van Timo op 2019

Geplaatst: 31 december 2019 12:00

Terwijl ik dit typ, zit ik eigenlijk de laatste woorden te tikken van dit jaar. Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om even terug te blikken op alles wat er in dat jaar gebeurd is. Het zal wel iets menselijks zijn om oude koeien uit de sloot te halen, maar hé, zo zijn wij nu eenmaal. Zo ook bij Gameliner, want met ons team ploegen wij ons door een hoop games heen. Van blockbusters tot indie's, goede en slechte games, mooi en lelijk, soft- en hardware. Het wordt allemaal door ons team van enthousiastelingen onder handen genomen. Dus laat ik dit artikel aftrappen met een compliment dat ik met jullie wil delen. Collega's, het was dankzij jullie een geslaagd en mooi jaar door jullie tomeloze inzet. Ik ben blij om met jullie deel uit te maken van deze groep gamers die hun enthousiasme wegtikt, inspreekt of filmt voor deze site!

Het afgelopen jaar is voor menig gamer inclusief mijzelf eigenlijk een heel goed jaar geweest. Persoonlijk ben ik overgestapt naar een Xbox One X, wat echt een grote stap vooruit was ten opzichte van mijn gewone eerste generatie Xbox One. Qua games zijn er een aantal pareltjes voorbij gekomen zoals Gears 5, Star Wars Jedi: Fallen Order en GRID. Gears 5 is een erg lekker compleet pakket geworden en gewoon een musthave voor de Xbox One. Fallen Order is een terugkeer naar een fantastisch sterk staaltje singleplayer Star Wars (lang leve de alliteratie) en GRID is een heerlijk pure racegame.

Verrassingen qua games zijn er voor mij twee, namelijk het ontzettend leuke Tiny Metal: Full Metal Rumble. Deze Advance Wars-kloon is net zo briljant en perfect op de Switch, en als je ook maar een klein beetje liefde hebt voor strategische games, een musthave. Bovendien is mijn oude liefde weer terug: Call of Duty Modern Warfare. Deze Call of Duty pakt alle elementen uit de vorige games en stopt ze in deze game plus nog veel meer. De Battle Pass is een systeem waar ik eigenlijk goed mee kan leven. En zoals het er nu naar uitziet, je maar één keer een tientje hoeft neer te leggen voor alle toekomstige content. Qua films en series hebben The Mandalorian en The Witcher mij weten te vermaken

Teleurstellingen zijn er ook, maar niet per se slechte games. De uitvoering viel alleen wat tegen, hoewel je je nog prima met deze games kunt vermaken. De grootste teleurstelling is misschien Anthem. Ik heb mij er prima mee vermaakt, maar de praktijk is gewoon dat een onvolledige game is afgeleverd ten opzichte van wat er beloofd is. De gameplay is ijzersterk, maar helaas voor deze game niet sterk genoeg. Fade to Silence was er ook zo één. Zo gigantisch veel sfeer en gaaf thema, uiteindelijk erg gematigd door middelmatig afgewerkte controls en grafische oneffenheden. Eveneens een teleurstelling, maar wel goed dat ze het gedaan hebben, is het uitstellen van Metroid Prime 4. Helaas nóg langer wachten op een killer IP van Nintendo. Waar blijft tenslotte de rest?

Ronduit matig tot zelfs slechte games zijn er ook helaas, zoals Selma and the Wisp, Pumped BMX Pro of Tour de France 2019 en Fitness Boxing. Dit soort games maken het voor ons als reviewers niet leuker op. Het zijn games die gewoon je geld niet waard zijn. Ik ga er echt niet vanuit dat men slechte games op de markt wil brengen, maar sommige games zijn gewoon niet doordacht, een marketing aftreksel of gewoon afgeraffeld. Deze games vallen in deze categorie. Wat hier ook eigenlijk bij hoort, is Mario Kart Tour. Hoewel ik stiekem toch nog steeds hier en daar een cuppie mee pak, is het gewoon pure pay to win gebleken. Met de komst van de multiplayer gaat de fear of missing out nog harder gelden en zal, zo naar ik verwacht, de geldkraan op volle toeren gaan draaien voor Nintendo.

Tot slot heeft de koers die Gameliner is gaan varen met het grotendeels nieuwe team met hun frisse blik en energie, al hun vruchten afgeworpen. Nieuwe rubrieken zoals de Nachtbrakers en de podcast Game Over zijn gewoon ontzettend tof. Deze rubrieken zijn oprecht, onafhankelijk en worden met enorm veel enthousiasme gemaakt. En dat is waar we voor staan: plezier in games hebben en objectief onze mening geven.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord