Opinion: Eerste indruk Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Pass

Geplaatst: 21 maart 2022 12:00

Tijdens de laatste Nintendo Direct-presentatie verraste Nintendo vriend en vijand met de aankondiging van de Mario Kart 8 Deluxe - Booster Course Pass. Het nieuws kwam vijf jaar na de release van Mario Kart 8 Deluxe en maar liefst acht jaar na de release van de oorspronkelijke Mario Kart 8 op de Wii U. Met wel 48 nieuwe circuits die gedurende de komende twee jaar in golven uitgebracht gaan worden, kan de Circuit-uitbreidingspas bijna kwalificeren als een gloednieuwe Mario Kart-game. Als groot liefhebber van de knotsgekke raceserie, kon ik niet wachten om de kersverse banen aan de tand te voelen. Nieuwsgierig naar wat deze uitbreiding te bieden heeft? Lees dan nu de eerste indruk van de Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas!

onbekend

Mario Kart 8 Deluxe: Deluxe

Laten we beginnen door de DLC eens goed onder de loep te nemen. Met de Mario Kart 8 Deluxe - Booster Course Pass wordt het aantal circuits in de game verdubbeld. Dat brengt het totale aantal banen in Mario Kart 8 Deluxe naar maar liefst 96, wat het in mijn ogen de ultieme Mario Kart-game maakt. Ter vergelijking: de gemiddelde Mario Kart-game voor Deluxe beschikte over circa 36 circuits. Alhoewel de circuits in de uitbreidingspas nieuw zijn voor Mario Kart 8 Deluxe, zullen Mario Kart-veteranen ze wellicht herkennen. Alle banen die worden toegevoegd, zijn namelijk afkomstig uit eerdere Mario Kart-games. Iedere game passeert de revue - van Super Mario Kart op de SNES tot Mario Kart Tour op mobiele apparaten.

De eerste golf aan banen in de Circuit-uitbreidingspas vist de circuits uit zes verschillende Mario Kart-games. Daarbij ligt de focus vooralsnog op circuits uit de Mario Kart-game op smartphones. Laten we even alle banen op een rijtje zetten. De Golden Dash Cup neemt Paris Promenade uit Mario Kart Tour, Toad Circuit uit Mario Kart 7, Choco Mountain uit Mario Kart 64 en Coconut Mall uit Mario Kart Wii met zich mee. De tweede beker, de Lucky Cat Cup, bestaat uit Tokyo Blur uit Mario Kart Tour, Shroom Ridge uit Mario Kart DS, Sky Garden uit Mario Kart: Super Circuit en Ninja Hideaway uit Mario Kart Tour. Daarmee is er voor ieder wat wils in de eerste golf. Met nog veertig nieuwe circuits in het vizier, voelt de Circuit-uitbreidingspas bijna aan als Mario Kart 8 Deluxe: Deluxe.

Toch niet zo deluxe?

Ja, daar had ik je bijna te pakken. Alhoewel ik over het algemeen erg tevreden ben met de nieuwe content in Mario Kart 8 Deluxe, zijn er een aantal puntjes die de Circuit-uitbreidingspas ervan weerhouden om écht te shinen als één van Nintendo's beste uitbreidingen. Zoals je eerder kon lezen, lijkt de nadruk van de DLC voornamelijk op de mobiele game Mario Kart Tour te liggen. Dat hoeft niet per definitie slecht te zijn. Tour nam een aantal fantastische nieuwe circuits met zich mee. Vancouver Velocity, Ninja Hideaway en Merry Mountain zijn slechts drie voorbeelden van de geweldige nieuwe banen die in de game zaten. Maar Tour bevat niet alleen toffe nieuwe banen. Ook tientallen van de beste klassieke circuits maakten in die game hun terugkeer. De Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas lijkt deze circuits als basis te gebruiken. Maar liefst zes van de circuits in de eerste golf van de pas zaten hiervoor al in Mario Kart Tour. En dat kun je helaas terugzien in de game.

Niet alleen komen de circuits in de uitbreidingspas namelijk voor een groot deel overeen met Mario Kart Tour, maar ook de grafische stijl lijkt rechtstreeks uit de mobiele game te komen. Mario Kart Tour maakte gebruik van een erg simpele stijl, waardoor de game ook op minder krachtige telefoons kon draaien. Dat staat lijnrecht tegenover de gedetailleerde en grafisch superieure stijl van Mario Kart 8 Deluxe. Het eindresultaat is twee verschillende grafische stijlen in dezelfde game. En dat is, zoals je je kunt voorstellen, vervelend. Vooral wanneer je van de circuits in de base game naar de DLC-circuits gaat, merk je het verschil. Tevens ontbreekt de anti-gravity, de grote gimmick van Mario Kart 8, volledig in de nieuwe circuits. Dat betekent echter niet dat Nintendo helemaal geen moeite heeft gedaan om deze DLC-banen naar de game te brengen. Ieder circuit ziet er vele malen beter uit dan de banen in Mario Kart Tour. Textures zijn opgepoetst en er zijn zelfs nieuwe details toegevoegd. Zeker in combinatie met de lichteffecten in Mario Kart 8 Deluxe, zijn de nieuwe circuits beslist niet lelijk te noemen. Deze banen hebben er namelijk nog nooit zo goed uitgezien. Toch knaagt het ergens dat de nieuwe circuits er niet zo mooi uitzien als de oude circuits uit 2014.

onbekend

Betaalbare banen

Maar goed, genoeg over de graphics. Uiteindelijk speel je Mario Kart natuurlijk voor de chaotische lol die je van de serie verwacht. En leuk, dat zijn de nieuwe circuits zeker. Alhoewel niet ieder circuit even sterk is (kuch, Toad Circuit, kuch), zijn alle banen erg leuk om te spelen. Met de toevoeging van Coconut Mall zit één van mijn favoriete banen aller tijden nu in mijn favoriete Mario Kart-game aller tijden. Ook de rest van de circuits is erg vermakelijk. Choco Mountain en Sky Garden gebruiken de Tour-versie als basis, waardoor die circuits nu veel leuker en interessanter zijn om te spelen. Shroom Ridge keert met de DLC voor het eerst terug en is beter dan ooit. Maar waar ik voornamelijk over te spreken ben, zijn de originele Mario Kart Tour-circuits.

De mobiele game deed namelijk een hoop dingen anders dan de rest van de serie. Een voorbeeld hiervan is het feit dat de meeste originele circuits meerdere varianten hebben ontvangen. Daarin kon je een alternatieve route pakken en zo het circuit op een geheel andere wijze beleven. Voorafgaand aan de release van de Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas, vroegen mensen zich af hoe dit zich zou uiten in de DLC. Zou Nintendo de makkelijke weg kiezen en slechts één versie naar de game brengen, of misschien middels een cheatcode alle varianten in de game stoppen? Het antwoord? Geen van beide. De circuits bevatten namelijk meerdere routes. Zo verandert in Paris Promenade de route die je aflegt in de laatste ronde. Plotseling vlieg je niet richting de Eiffeltoren, maar ga je er onderdoor. Zo komen de verschillende varianten van de circuits toch nog terug in de Circuit-uitbreidingspas. Deze wijziging zorgt ervoor dat de Tour-banen enorm speciaal aanvoelen. Dit zijn de hoogtepunten van de DLC. En omdat de Circuit-uitbreidingspas voor slechts 25 euro over de toonbank gaat, zijn de banen redelijk betaalbaar.

onbekend

Banger na banger

Een ander vlak waarop de Circuit-uitbreidingspas niet teleurstelt, is de muziek. Omdat de basis van de DLC in de mobiele game is gelegd, was ik bang dat de muziek ook rechtstreeks uit Mario Kart Tour zou komen. Dat is gelukkig niet het geval. Voor de soundtrack is opnieuw gekozen voor hetzelfde 'big band'-gevoel als de originele 48 circuits in Mario Kart 8 Deluxe. Ieder nummer in de DLC is volledig geremasterd en klinkt beter dan ooit tevoren. Ik draai de soundtrack nu al een aantal dagen achter elkaar, en hij verveelt nog niet. Hopelijk zet deze lijn zich voort naarmate er meer golven verschijnen.

Wat ook erg fijn is aan de DLC, is hoe toegankelijk de nieuwe circuits zijn. Zelfs als je zelf de Circuit-uitbreidingspas niet hebt gedownload, kun je de banen gratis online spelen. Momenteel heb je daarvoor nog een vriend of vriendin nodig die de circuits heeft, maar later deze maand komen de nieuwe banen in de wereldwijde poule terecht. Als je alleen maar online Mario Kart 8 Deluxe speelt, hoef je de Circuit-uitbreidingspas dus niet eens te kopen om van de nieuwe circuits te genieten. En nog beter, de DLC is geheel gratis voor mensen met een Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket-abonnement. Tel uit je winst.

onbekend

Voorlopige conclusie van Nils Hoogervorst

Ik ben tot nu toe erg te spreken over de Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas. De nieuwe banen zijn enorm leuk om te spelen en ik kan niet wachten om te zien welke circuits nog meer worden toegevoegd. Wel hoop ik dat de nadruk van de uitbreidingspas wat minder op Mario Kart Tour komt te liggen. Het zou fijn zijn als Nintendo in de toekomst iets meer moeite in de graphics stopt en de grote gimmick van Mario Kart 8 niet vergeet. Maar goed, ik vermaak me zeer. Laat die nieuwe golven maar komen!

De eerste golf van de Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas is nu beschikbaar op de Nintendo Switch. Houd Gameliner in de gaten voor nog veel meer content rondom deze fonkelnieuwe DLC!

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Mario Kart 8 Deluxe - Circuit-uitbreidingspas

Series

Mario Kart

Uitgever

Nintendo

Reviewscore

Platforms

Nintendo Switch

Releasedatum

18 februari 2022

Ontwikkelaar

Nintendo

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord