Preview: Anno 1800

Geplaatst: 24 januari 2019 18:00
Aangepast: 27 januari 2019 11:18
-

De opwarming van onze aarde staat in de wereld bovenaan ieders agenda en dat is misschien maar goed ook willen we er nog lang en gelukkig blijven wonen met z’n allen. De vervuiling van onze aardkloot is een feit en die vervuiling begon tijdens de industriële revolutie rond de negentiende eeuw. Op velen verzoek van fans komt de Duitse-ontwikkelaar Bluebyte in samenwerking met Ubisoft met een nieuwe deel in de Anno-reeks dat ons terugbrengt naar Anno 1800. Ik heb een vroege versie van de game afgelopen week uitvoerig kunnen checken. Dit kan wel eens de beste Anno-game sinds tijden worden.

De geschiedenis herhaald zichzelf

Tijdens de industriële revolutie is er een heleboel gebeurd. Naast dat er fabrieken als paddenstoelen uit de grond werden gestampt en dat er in heel veel steden bijna niet meer te wonen was vanwege de extreme vervuiling, werden er ook heel veel uitvindingen gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de gloeilamp en de stoommachine. Het is niet verwonderlijk dat je al deze technologische ontwikkelingen in de game kunt beleven. Je moet op een gegeven moment zelf iets doen aan de enorme vervuiling, die destijds misschien nog wel heftiger was dan vandaag de dag.

Anno 1800 is in grote lijnen nog steeds de Anno die we kennen. Je begint met een Europese mini nederzetting en je bouwt jezelf uit tot een grote stad. Op een gegeven moment raken de bronnen op en moet je de wereld verkennen om aan nieuwe resources te komen. Dit is het moment dat er ook een stukje handel en diplomatie om de hoek komt kijken. Zo is het mogelijk om aan te meren in Zuid-Amerika, waar alles net een beetje anders is. Het landschap bijvoorbeeld totaal anders en de gebruikswijzen en diplomatiek van de bevolking is niet te vergelijken met die van Europa. Je kunt er minder makkelijk een industrie opzetten, maar landbouw juist wel weer mogelijk.

Wat doet de olifant op het dek?

Een nieuwe toevoeging aan Anno 1800 zijn de expedities. Dit zijn een soort zijmissies in de game. Het start vrij simpel, wat stouw je bijvoorbeeld allemaal op het schip? Wie neem je mee? Ga je voor de priester of ga je voor de wetenschapper? Je moet goed van te voren nadenken over hoe je missie eruit gaat zien, want er is beperkt plaats op het schip. Neem je de juiste beslissingen, dan kan je zomaar eens in de prijzen vallen. De expedities leveren namelijk interessante bonussen op zoals dieren en artefacten.

De dieren en artefacten die je hebt verzameld tijdens je expeditie kun je meenemen naar je stad en bijvoorbeeld in een dierentuin of museum plaatsen. Deze dingen zijn weer nodig om je inwoners tevreden te houden. Het geluk van jouw mensen staan inherent aan het succes van je nederzetting. Het is zelfs nog belangrijker dan in de vorige games. Een dierentuin plaatsen in je stad is één, maar bijzondere dieren toevoegen aan je dierentuin is een ander verhaal. Dus niet raar opkijken als je met een olifant op het schip terug moet naar je nederzetting.

Voorlopig oordeel van Alex Zweers

Anno 1404 vond ik tot nu toe het leukste Anno-deel uit de reeks, maar dat kan wel eens gaan veranderen met de komst van Anno 1800. Tijdens mijn langdurige speelsessies besijpelde al snel dat ouwe vertrouwde Anno-gevoel. Het is weer een Anno dat zich in het verleden afspeelt. De Anno-delen die zich in de toekomst afspelen kunnen mij niet bekoren. Ik vind de industriële revolutie sowieso een mooie tijd, een tijd waaraan we veel te denken hebben. Daarbij voegen de nieuwe expedities weer eens wat nieuwe gameplay elementen toe, iets wat de sitebuilder kan gebruiken.

Anno 1800 moet op 16 april 2019 verschijnen voor de pc.

Alex Zweers Eigenaar & Founder

Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Anno 1800

Ontwikkelaar:

Blue Byte

Uitgever:

Ubisoft

Release:

16 april 2019

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord