Preview: FIFA 14

Geplaatst: 9 augustus 2013 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Vorig weekend is de Eredivisie eindelijk weer van start gegaan. Een nieuw voetbalseizoen betekent uiteraard ook een nieuw FIFA-deel. Over anderhalve maand zal FIFA 14 verschijnen. Hoog tijd om even vooruit te blikken naar de vernieuwingen in deze game.

Nóg realistischer
De meeste vernieuwingen hebben met het realisme van de game te maken. Zo is er nu Zuiver schieten geïntroduceerd. Wanneer je gaat schieten, kan je de hoek waarmee je de bal nadert aanpassen. Hiervoor zijn ook nieuwe animaties aangemaakt, zodat alles er vloeiender uitziet. Als je heel goed naar de herhalingen kijkt in FIFA 13, zal je af en toe zien dat je spelers naar de bal toe glijden wanneer je gaat schieten. Dat moet nu dus verleden tijd zijn.

Ook de balfysica is volledig vernieuwd en moet nu veel realistischer zijn. Wanneer je in FIFA 13 op het doel schoot, leek de baan van de bal bijna altijd hetzelfde te gaan, maar dan in een andere richting. Nu zijn er veel meer manieren waarop de bal door de lucht kan gaan. Zo kan je bijvoorbeeld een zwabberende bal hebben of een bal die heel snel daalt.

Verbeterde AI
Vorig jaar werd de intelligentie van je aanvallende medespelers al aangepakt. FIFA 14 zal die intelligentie nog wat verbeteren, maar zal ook de intelligentie van je verdedigers verbeteren. Je verdedigers zullen niet altijd meer de dichtstbijzijnde speler dekken, maar kijken zoeken voortdurend de slimste plek om te staan, zodat iemand niet helemaal vrij komt te staan. Ook zal er veel strakker worden verdedigt, zodat de tegenstander moeilijker door je defensie heen kan passen.

Op zoek naar talent
Over de nieuwe dingen in de carrière-modus is nog niet heel veel bekend. Wel hebben we al het nieuwe interface kunnen zien. Dit nieuwe interface moet alles veel overzichtelijker maken. Ook heeft Electronic Arts nu duidelijk gemaakt dat je minder zal worden gestoord met meldingen en updates.

Het scoutnetwerksysteem van de game is ook helemaal veranderd. Deze keer kan je aan de scouts doorgeven wat voor type spelers je zoekt. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar productieve spelers. Je kunt nu het hele jaar scouten, dus niet alleen tijdens de transferperiode. Scouten is nu dus veel belangrijker geworden, en waarschijnlijk heeft het daarom een prominente plaats gekregen in het menu.

Spelen met kaartjes
In FIFA 13 was Ultimate Team altijd mijn favoriete modus. Ik vond het tof om zelf een team in elkaar te zetten en goede spelers te vinden. Tijdens de pauzes op de universiteit was ik dan ook regelmatig met de web app aan het onderhandelen om zo meer munten te verdienen. Het grootste nadeel van het onderhandelen vond ik altijd dat je niet op naam van de speler kon zoeken. Je moest echt de club van de speler weten, uit welk land hij vandaan komt en op welke positie hij speelt om de juiste speler te vinden. Met FIFA 14 kan je nu gewoon zoeken op naam, wat natuurlijk veel makkelijker is.

Daarnaast is het teamgeestsysteem van de game aangepast. Spelers die je via een pakket hebt bemachtigd, zullen je teamgeest een extra boost geven. Spelers die je via de transfermarkt hebt aangeschaft moeten eerst tien wedstrijden in jouw team hebben gespeeld voordat je deze boost krijgt. Ook kan je nu per speler zijn teamgeeststijl aanpassen. Zo heb je een stijl die ervoor zorgt dat je speler beter kan verdedigen en passen. Het is nu ook mogelijk om de rugnummers van je spelers aan te passen en de trapspecialisten selecteren.

Verder keren de online wedstrijden voor één speler weer terug en bevat het speltype Seizoenen nu tien divisies in plaats van vijf. Mensen die FIFA 14 Ultimate Team zowel op de huidige generatie consoles als op de next-gen gaan spelen, hoeven zich geen zorgen te maken over hun voortgang. Dit wordt namelijk gedeeld tussen de platformen.

Verwachting
FIFA 14 belooft nog realistischer te worden dan zijn voorganger. De animaties zien er vloeiender uit en het vreemd glijden naar de bal tijdens het schieten is verleden tijd. De nieuwe balfysica klinkt ook veelbelovend en is misschien wel de belangrijkste vernieuwing van de game. Maar ik hoop niet dat FIFA 14 té realistisch gaat worden. Realisme is goed, maar het moet de gameplay niet benadelen. Als ik door de nieuwe toevoegingen geen bal meer in het net krijg, dan is er natuurlijk niks meer aan. Of het allemaal goed gaat uitpakken, kan ik pas merken als ik de game zelf speel. Dit zal waarschijnlijk over een paar weken gebeuren in Keulen tijdens de gamescom.

FIFA 14 verschijnt op 26 september voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de pc. Later dit jaar zal de game ook voor de Xbox One en de PlayStation 4 verschijnen.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot FIFA 14

Ontwikkelaar:

EA Sports

Uitgever:

Electronic Arts

Release:

26 september 2013

Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Mobile

Lees meer