Ikai

  • Ontwikkelaar Endflame
  • Eerste releasedatum 29 maart 2022
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , Nintendo Switch , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Indie , Horror
  • Gameliner score

Preview: Ikai - Mooie vertoning van de Japanse cultuur

Japanse horrorverhalen zijn waarschijnlijk wel zo’n beetje de engste die er zijn. Dit zijn dus goede onderwerpen voor een horrorfilm of een horrorgame. Of je er blij van wordt, is een tweede, maar dat is natuurlijk ook niet echt het doel van een horrorgame. Ikai is een nieuwe game die gebaseerd is op spookverhalen uit Japan. In deze preview van Ikai ga ik jullie vertellen wat ik van de demo vond en wat ik van het eindresultaat verwacht.

onbekend

Ja, dat klinkt nogal vervloekt

De game begint bij de ingang van een tempel, met de mededeling dat er een boze geest aanwezig is. De boze geest is verbonden aan een vervloekt object en dat vervloekte object moeten we uiteraard vinden. Een prettig begin voor een horrorgame. Wanneer je de tempel binnenloopt, weet je eigenlijk al redelijk snel waar het object zich bevindt. Uit de kast bij de ingang komt namelijk wel een heel luid gefluister. Maar uiteraard zit hij op slot, dus ga je op zoek naar de sleutel.

De besturing in de game is erg simpel en werkt soepel. Je kunt lades en kasten openen, voorwerpen oppakken en bekijken, maar ook rennen en sluipen. Meer kun je en hoef je ook niet te doen in de demo. Je bent vooral voortdurend op zoek naar bepaalde voorwerpen, van een sleutel tot een munt tot een kwast waarmee je een seal moet opschrijven om de boze geest in het vervloekte object op te sluiten. Klinkt allemaal heel simpel, maar dat valt helaas toch wel tegen. Dat komt vooral door de boze geest die constant op je hielen zit en je laat schrikken wanneer hij er zin in heeft, zelfs als je gewoon rustig aan het tekenen bent.

onbekend

Blijkbaar kan ik echt niet tekenen

Tegen de tijd dat je alle objecten gevonden hebt, wat gelukkig niet enorm moeilijk is aangezien de omgeving niet erg groot is, moet je de seal gaan tekenen. Toch is dit nog best een uitdaging, aangezien je ervoor moet zorgen dat je ergens gaat tekenen waar de geest niet in de buurt is. Anders overleef je het namelijk niet. Je moet een Japans symbool overtrekken. Dat klinkt niet moeilijk, ik weet het, maar dat is het helaas wel. Of ik kan gewoon echt niet tekenen, daar kan het ook aan liggen. Als je namelijk ook maar één streepje buiten de lijntjes zit, kun je opnieuw beginnen. Of je maakt de geest boos en dan ben je dood.

Wanneer het je uiteindelijk – in mijn geval na zo’n tien pogingen – lukt om het teken over te trekken, moet je snel terug naar het vervloekte object. Maar net als je er bijna bent, word je weer overvallen door de geest en is de demo afgelopen. Hierna volgt nog een korte teaser waar je een aantal plekken uit de game te zien krijgt, zoals een spooky bos en de tempel waar de demo zich afspeelt. We weten eigenlijk dus nog redelijk weinig van de game, behalve dat de hoofdpersonage de nicht is van een priester en dat er een boze geest door de tempel loopt.

onbekend

Voorlopig oordeel van Eilish Janssen

De demo van Ikai heeft een goede sfeer. Het is niet doodeng, maar zeker wel spannend. Dat is in ieder geval al een goed begin. Wat ik ook erg leuk vind, is dat ze een hoop Japanse legendes in de demo hebben verwerkt, waar subtiel naar verwezen wordt. Als je bekend bent met Japanse legendes en mythes dan is dit een leuke toevoeging. Visueel gezien is de game geen meesterwerk, maar dat vind ik in horrorgames niet superbelangrijk, zolang het verhaal en de sfeer maar goed is. De demo is erg trouw aan de Japanse cultuur, ook dat vind ik mooi. De hoofdpersonage weigert bijvoorbeeld een specifieke kast open te maken, die niet eens op slot is, omdat alleen de hoofdpriester dit mag doen. Een mooi voorbeeld van hoe belangrijk respect is in de Japanse cultuur. Al met al ben ik erg positief over de demo van Ikai en kijk ik zeker uit naar het eindresultaat.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?