Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

King Arthur: Knight's Tale

  • Ontwikkelaar NeocoreGames
  • Eerste releasedatum 26 januari 2021
  • Platformen Pc , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre RPG , Strategie
  • Gameliner score -

Preview: King Arthur: Knight's Tale - Een donkere kijk op de legende

Aan tactische RPG-games geen gebrek, maar zeker geen genoeg. Althans, dat moet de opvatting geweest zijn van ontwikkelaar NeocoreGames. Een studio die je wellicht al kent van Warhammer 40,000: Inquisitor Martyr. Deze dames en heren kwamen op 26 januari met een gloednieuwe game van dit genre op de proppen, met de legende van Koning Arthur als basis. Maar anders dan de titel doet vermoeden, draait het verhaal van deze game helemaal niet om de sprookjeskoning die velen kennen. Natuurlijk is hij wel aanwezig, maar het verhaal is gecentreerd rondom het personage Mordred. Samen met de Orde van de Ronde Tafel is het zijn doel om Avalon, de wereld waarin het verhaal van King Arthur: Knight's Tale zich afspeelt, te beschermen.

Een donkere wereld

Sir Mordred, dat is het personage waar je mee aan de slag mag. De gezworen vijand van koning Arthur. De game trapt af met een donkere cinematic die de toon zet wat betreft de atmosfeer in deze game. Donker en grauw, dat zijn wellicht de meest passende woorden die recht doen. In de cinematic is te zien hoe Sir Morderd, jij dus, en King Arthur beiden om het leven komen tijdens een chaotische strijd. Een mythisch figuur, genaamd the Lady of the Lake, verschijnt en wekt jou weer tot leven. Waarom de Lady of the Lake jou heeft gekozen en niet Arthur, is een van de mysteries van King Arthur: Knight's Tale.

Na ongeveer zestien uur Early Access te hebben gespeeld, kan ik je vertellen dat de game heel sterk begint, vanuit verhaalperspectief althans. De Early Access duurt ongeveer vijftien uur en de cinematic zet, zoals ik eerder schreef, een duidelijke toon over wat je te wachten staat. De eerste paar missies zuigen je al vrij snel de wereld van Avalon in en dat is natuurlijk alleen maar bevorderlijk voor de speelervaring. Na het voltooien van alle beschikbare 'hoofdmissies' viel het verhaal wel vrij snel stil en kreeg ik nog de vrijheid om met een aantal 'nevenmissies' aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd wat NeocoreGames nog uit de hoge hoed gaat toveren om in ieder geval het einde van de game nog een laatste impuls te geven.

onbekend

Mordred aan zet

King Arthur: Knight's Tale is, zoals je al had gelezen, een turn-based RPG waarbij de speler missies selecteert op de bovenwereldkaart van Avalon. Er komen meer missies beschikbaar naarmate je verder komt in de game en het doel is om een team te bouwen van maximaal vier helden. Uiteraard heb je de mogelijkheid als speler om die geselecteerde helden helemaal te personaliseren. En met personaliseren doel ik op het feit dat je zelf mag bepalen waar de helden in excelleren. Elke held heeft een klasse die zijn of haar vaardigheden bepaalt en welke soorten uitrusting ze kunnen gebruiken, maar veel helden hebben ook hun eigen unieke vaardigheden. Tot nu toe lijken er zes klassen te zijn: Defender, Champion, Marksman, Arcanist, Sage en Vanguard. Defenders zijn, zoals je al had kunnen raden, je tankachtige zwaard- en bordridders die tegen een stootje kunnen. Champions gebruiken tweehandige wapens om veel schade aan te richten. De Marksman gebruikt een boog om vijanden van veraf op te pikken. Arcanisten spreken spreuken uit en richten schade aan op afstand.

Het principe van 'classes' is niet heel anders dan andere populaire games uit dit genre en lijkt bijvoorbeeld sterk op wat de ontwikkelaars van Fire Emblem ook al jarenlang implementeren. Anders dan in die game kun je ook nieuwe speelbare personages tegenkomen in missies, die zich na het voltooien bij je willen aansluiten. In King Arthur: Knight's Tale gaat het eigenlijk maar om één ding: het opnieuw opbouwen van Camelot. Dat doe je terwijl je missies uitvoert, want hierdoor doen helden ervaring op, maar verzamelen ze ook essentiële materialen waarmee het koninkrijk opnieuw opgebouwd kan worden. Tevens is het verzamelen van materialen ook bevorderlijk voor de ridders, omdat hiermee de uitrusting verbeterd kan worden. Ook dit principe is op zich zelf niet heel erg innoverend, maar biedt ook in deze game weer een variatie aan tactische en strategische speelmogelijkheden.

onbekend

Leuk, helden!?

Een van de leukste en meest lonende aspecten van King Arthur: Knight's Tale zijn de helden die je verkrijgt tijdens het voltooien van missies. Tot dusver heb ik maar een handjevol helden kunnen verzamelen, maar bij de lancering zijn er waarschijnlijk ongeveer dertig die je kunt 'verdienen'. Reken er dus ook maar op dat het het samenstellen van de juiste uitrusting voor al die helden een behoorlijke grind wordt. En dat geldt zeer waarschijnlijk ook voor het door ontwikkelen van je personages. Naarmate helden ervaring opdoen, verdienen zij ervaringspunten, die besteed kunnen worden aan een groot scala actieve en passieve vaardigheden. Het 'juist' besteden van die punten bevordert natuurlijk alleen maar de kracht van je team. Maar ook de manier waarop je de helden 'aankleedt' is van essentieel belang voor je slagen. Iedere held kan worden uitgerust met een wapenrune, pantserrune, twee sierraden en twee potions. Wapen- en pantserrunen zijn in wezen onzichtbare wapens en pantsers.

Ook in deze game geldt dat niet alle pantsers en wapens door hetzelfde type class gedragen kunnen worden. Waar je al die spullen vindt? Nou, die vind je dus door het plunderen van lijken en kisten tijdens missies. In King Arthur: Knight's Tale is ook een zeldzaamheidssysteem aanwezig. Zo zijn witgekleurde items veelvoorkomend, groengekleurde ongebruikelijk, blauwgekleurde zeldzaam en representeert de kleur geel het zeldzaamheidsniveau episch. Naast het verdienen van nieuwe pantsers en wapens uit missies, is het eveneens mogelijk om die te kopen in Camelot. De mogelijkheid om gericht iets te kopen in de legendarische stad is er helaas niet, aangezien de voorradige materialen altijd willekeurig zijn. Soms zit het tegen, soms zit het opnieuw tegen.

onbekend

Voorlopig oordeel van Delano

King Arthur: Knight's Tale is tot dusver een zeer vermakelijke ervaring geweest en ik ben benieuwd wat NeocoreGames nog meer voor ons in petto heeft. De creatieve twist die wordt gegeven aan het verhaal van Koning Arthur maakt de game meteen al interessant. Visueel ziet King Arthur: Knight's Tale er relatief goed uit voor het genre. Hier en daar oogt de game vervaagd, maar dat ervaar ik niet als storend. Wel ben ik van mening dat de game meer levendige kleuren had mogen bevatten. Qua geluid is de voice-acting van de personages net zo goed, of misschien zelfs beter, dan je zou verwachten van een game die geen AAA is. De muziek is niet slecht, maar ook niet per se memorabel. Na uren van spelen heb ik een eigen Spotify playlist opgezet, omdat ik de muziek simpelweg zat was. Als ik kritisch kijk naar de opzet van King Arthur: Knight's Tale, dan moet ik concluderen dat de game per se niet innoverend is voor het genre. Ondanks deze punten geloof ik dat er nog veel potentie aanwezig is.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?