Revisited: Hoe vernieuwend is Planet Zoo nog in 2023?

Geplaatst: 3 april 2023 16:00

Planet Zoo verovert al sinds 2019 de harten van dierliefhebbers en de gamers die opgegroeid zijn met Zoo Tycoon. Met de moderne technologieën kregen we de vrijheid en eindeloze mogelijkheden om onze eigen dierentuin te bouwen. In de game valt er genoeg te regelen om alles in goede banen te leiden en je krijgt te maken met verschillende diersoorten. In de afgelopen jaren heeft Planet Zoo meerdere gratis updates en betaalde DLC's gekregen. Nu de Planet Zoo: Tropical Pack zich bij die lijst voegt, is het tijd om te kijken naar de staat van de game in 2023. Want hoe vernieuwend is Planet Zoo nog in 2023 en is het Tropical Pack de reden om de game weer op te starten? Hoewel we niet weten wat de toekomst gaat brengen, kijken we in ieder geval naar de uitbreidingen die veel fans in de toekomst willen zien.

Planet Zoo Revisited

De eerste jaren van Planet Zoo

In onze review van Planet Zoo kreeg de game een uitmuntende score. Het is niet gek dat deze game zo goed is ontvangen door het publiek. Hoewel de hedendaagse versie van Planet Zoo stukken beter is dan die van 2019, kreeg je wel een complete ervaring voorgeschoteld. Daarnaast vulde het een gapend gat op. Al jaren wilde een grote groep gamers een dierentuinsimulatie, maar moesten ze het doen met het verouderde Zoo Tycoon. Toen Planet Zoo verscheen, kwam er opeens een moderne dierentuinsimulatie op de markt. De dieren en hun animaties zagen er prachtig uit. Het management gedeelte was ontzettend uitgebreid, waardoor je veel moest regelen. Daarnaast kreeg je alle vrijheid om creatief aan de slag te gaan. Met alle individuele bouwstukken kun je volledige gebouwen maken en decoreren. Voor de spelers die hier het geduld niet voor hebben, waren er altijd nog de blauwdrukken die de ontwikkelaars voor je hadden gemaakt. Op een gegeven moment wil je natuurlijk wel wat meer en daarvoor is de Steam Workshop een paradijs. Hier plaatsen de spelers, die wel degelijk creatief zijn, hun creaties. Dit kunnen dierenverblijven, gebouwen en standbeelden zijn. Je hoeft dus helemaal niet aan de slag met alle individuele stukken en je dierentuin hoeft ook niet mooi te zijn. Met behulp van de twaalf campagne levels kreeg je steeds meer kennis over de belangrijkste gameplay elementen. In elk level worden bepaalde onderdelen uitgelegd, zodat je stapje voor stapje zelf aan de slag kunt. Daarna kun je duiken in de ongelimiteerde sandbox modus of de franchised modus. Aan content was er dus geen gebrek.

Al gauw na het verschijnen van Planet Zoo kwam de eerste uitbreiding uit. Het was te merken dat de ontwikkelaars nog aan het zoeken waren naar een specifieke stijl voor de uitbreidingen. Het Arctic Pack is gebaseerd op de Scandinavische geschiedenis, namelijk de bouwstijl van de Noormannen. Met daarbij een vleugje kerstmis. Een stijl die niet iedereen aanspreekt, maar het waren vooral de dieren die niet goed werden ontvangen. Je kreeg namelijk de ijsbeer, het rendier, de poolwolf en het Dalls schaap. De ijsbeer heeft een gigantisch verblijf nodig, wat hem niet alleen duur maakt, maar ook onhandig. Het is namelijk lastig voor de bezoekers om hem te zien. In de latere uitbreidingen zien we dat deze packs vijf dieren toevoegen en de Animal Packs zelfs acht. Hierdoor wordt het Arctic Pack gezien als een probeersel en een van de slechtere uitbreidingen van de game. Ik moet echter bekennen dat ik het Arctic Pack een van de betere vind. De dieren zijn namelijk verschillend en voegen iets toe aan je dierentuin. Daarnaast is het Scandinavische hout inzetbaar op andere plekken. De latere uitgebrachte South America Pack en Africa Pack zijn nog specifieker, waardoor je de dierentuin in verschillende thema’s moet opdelen. Tot de verschijning van het Twilight Pack in 2022 was dit de enige DLC die twee extra levels naar de campagne bracht.

Planet Zoo Aquatic Pack

Het heden van Planet Zoo

Als je naar de Steam-pagina van Planet Zoo navigeert kan het een beetje overweldigend aanvoelen. Na al die jaren en de vele uitbreidingen is het lastig om te bepalen of je in de game moet duiken. Toch bevindt Planet Zoo zich momenteel in een zeer goede staat en is het alleen maar gunstig dat je nu pas de game speelt. Het blijft namelijk de enige en beste dierentuin simulatiegame die er is. Daarnaast hebben we een aantal updates gekregen die ondertussen niet meer weg te denken zijn. Met elke DLC kwam er namelijk ook een uitgebreide gratis update naar Planet Zoo. De dieren kunnen nu onderwater zwemmen, badderen en hebben meer ruikanimaties. Daarnaast lopen er dierenvoorlichters rond die tours en demonstraties geven. De kinderen kunnen dan weer hun handen vergelijken met de klauwen van een dier. Door de meerdere ingangen, verkoopautomaten en restaurants kun je de bezoekers nu beter tevreden houden. We kregen zelfs toonbanken, waardoor je naast winkels ook kramen kunt maken. Dit zijn enkele grote toevoegingen die in de afgelopen jaren zijn toegevoegd. Je krijgt dus een veel betere ervaring voorgeschoteld dan de spelers die de game al in 2019 hebben gekocht.

Met de komst van het Planet Zoo: Tropical Pack krijgen we ook update 1.13 voorgeschoteld. Blijkbaar brengt de update een aantal veranderingen die door de fans zijn aangevraagd. De sociale interactie tussen de dieren wordt nu een stukje realistischer. Dieren zijn niet altijd sociaal en zien nieuwkomers in hun verblijf niet direct zitten. Hierdoor worden ze gezien als buitenstaanders. Dit betekent dat ze niet met een ander beest kunnen paren, spelen of communiceren. Met daarbij ook veranderingen rondom de alfa. Daarnaast kun je nu paden maken die onzichtbaar zijn, zodat je ze zelf kunt stijlen met decoratieve stukken. Spelers krijgen dus wat meer vrijheid rondom het bouwen en dat wordt ook eenvoudiger gemaakt. Het maakt de game weer een stukje realistischer en toegankelijker, maar het blaast je niet direct van de stoel af. Als het gaat om de uitbreidingen dan is er momenteel genoeg keuze, maar niet alles is direct je geld waard als je naar het totale plaatje kijkt. Uiteindelijk zijn het vooral het Aquatic Pack en het Europa Pack een must-have om te hebben. De rest van de uitbreidingen moeten het vooral hebben van wat jij echt belangrijk vindt. Bij de ene uitbreiding springen de decoratiestukken er echt uit, terwijl een andere uitbreiding juist specifieke dieren heeft. Zo kent het Planet Zoo: Grasslands Animal Pack acht verschillende en kleine dieren en biedt het Planet Zoo: Conservation Pack juist ecologische verantwoordelijke gebouwen.

Planet Zoo Europe Pack

Terugkeren voor het nieuwe Planet Zoo: Tropical Pack?

Het Planet Zoo: Tropical Pack heeft de eer om het jaar 2023 af te trappen. Het is de eerste uitbreiding van dit jaar, maar er zullen er nog wel meer volgen. Zoals de naam al doet vermoeden focust de DLC zich op een aantal dieren uit het tropische regenwoud. Terwijl de tweehonderd decoratie-en bouwstukken focussen op de Indonesische cultuur. Voor de spelers die minder goed zijn in het bouwen, zijn er ook prachtige blauwdrukken voor de winkels en andere faciliteiten. Dat er geluisterd is naar de fans is duidelijk bij deze uitbreiding en dat belooft wat voor de toekomst. De fossa, withandgibbon, penseelzwijn en de Indische varaan kunnen nu door de bezoekers worden bewonderd. Vooral de fossa blijkt erg populair te zijn bij de fans. Met de Planet Zoo: Twilight Pack werden de inloop vivariums geïntroduceerd. Mocht je nog geen enkele uitbreiding hebben dan is er goed nieuws, want met het Tropical Pack kun je een Indonesische variant neerzetten. Dit wordt vervolgens het verblijf van de kapucijnluiaard. Hoewel ik ontzettend enthousiast was over de toevoeging van een luiaard, is het in de game eigenlijk geen interessant dier om te zien. De gehele DLC heeft hier last van, want de dieren voegen weinig toe. Het penseelzwijn steekt er bovenuit, omdat dit nu eenmaal elegante zwijnen zijn. De Indische varaan is dan ook het beste onderdeel, want de game kent weinig grote hagedisachtige reptielen.

De bouwstukken hebben hetzelfde probleem. Je kunt er tempels en inheemse hutten meebouwen, maar er zijn weinig kleine decoratiestukken. Ik heb het dan over muurdecoraties, lampen en bijvoorbeeld aardewerken potten. Hiermee kun je de dierentuin verder opleuken of lege plekken mee opvullen. Met behulp van de standaard selectie uit Planet Zoo en de andere uitbreidingen kun je er vast wat moois van maken, maar het is wel zonde. Vooral omdat de DLC ook nog eens met maar vijf nieuwe planten komt, die erg klein zijn. Er zijn geen nieuwe struiken of bomen, je moet het doen met de tropische fauna die al in Planet Zoo zit. Het nieuwe campagne level brengt dan weer wat pit naar de uitbreiding, want door de beperkte ruimte en de chaotische inrichting is het een lastig scenario. Tegelijkertijd kun je er veel inspiratie uit halen. De uitbreiding weet echter niet te meten met de hoge kwaliteit die de Planet Zoo: Europe Pack en de Planet Zoo: Aquatic pack hebben. Het lijkt met de uitbreidingen dan ook langzaamaan de verkeerde richting op te gaan.

Planet Zoo Tropical Pack 1Planet Zoo Tropical Pack 1Planet Zoo Tropical Pack 1Planet Zoo Tropical Pack 1Planet Zoo Tropical Pack 1

De toekomst van Planet Zoo

Met de komst van allerlei nieuwe DLC’s en toevoegingen via gratis updates is het te merken dat de ontwikkelaars luisteren naar de fans. Aan de andere kant zit er ook een groot verschil in kwaliteit tussen de uitbreidingen. Niemand verplicht je om alle DLC’s aan te schaffen, maar het is een menselijke neiging om een volle dierentuin te willen met je favorieten dieren. Wat de toekomst precies gaat brengen voor Planet Zoo is niet bekend, maar ik kan wel speculeren en de wensen van de fans op tafel leggen. In een eerder artikel werden de drie wensen voor toekomstige Planet Zoo DLC al aangehaald en dat is nog steeds relevant. Een groot deel van de community wil namelijk al sinds het begin een aquarium en volière uitbreiding. En dan niet in de vorm van de huidige DLC’s waar je vijf tot acht dieren krijgt. Hoewel het Aquatic Pack de honger naar een aquarium eventjes wist te stillen, wordt het nu wel tijd om dit naar de game te brengen. Als je bedenkt hoeveel Nederlandse dierentuinen al een aquarium bieden met haaien, vissen, kwallen, zeesterren en roggen voelt een dierentuin niet compleet zonder deze diersoorten. Het is in ieder geval altijd mijn favoriete onderdeel geweest. Hetzelfde geldt voor de vogels, want ook die ontbreken. Natuurlijk zijn uilen, gieren en ander gevogelte niet iedereens favoriet, maar het past wel bij een dierentuin.

Wat deze twee wensen en mogelijke uitbreidingen, als ze groots worden aangepakt, vooral brengen is nieuwe gameplay. Laat dat nu net hetgeen zijn wat momenteel mist in Planet Zoo. Veel van de dieren die worden toegevoegd borduren voort op het gedrag van voorgaande dieren. De meeste DLC’s hebben niet eens nieuw speelgoed voor de dieren. Een aquarium en volière geven de verfrissende ervaring die nodig is op het gebied van gameplay en het inrichten van je dierentuin. Planet Zoo heeft een aantal gratis updates gekregen waarin het gedrag van de bezoeker al is aangepast, maar ook daar missen nog steeds onderdelen. Wat dacht je van gebouwen waar ze meer kunnen leren over bacteriën, het kweken van vissen, het bekijken van fossielen en uitwerpselen. Of het opleuken van je dierentuin met speeltuinen en klimtoestellen voor de kleinere bezoekers. Het zou de dierentuin net wat meer tot leven brengen. Het zou ook niet misstaan om in een gratis update nieuwe en verbeterde opties te krijgen voor het vervoeren van bezoekers. De huidige voertuigen kennen we nu wel en zijn soms lastig te gebruiken. Dit vereist natuurlijk veel meer ontwikkelingstijd en daardoor zullen de fans meer geld moeten neerleggen. De toekomst gaat ons leren of we alleen nieuwe dieren blijven krijgen of dat de uitbreidingen vernieuwende gameplay gaan brengen.

Planet Zoo Revisited

Planet Zoo vult in 2023 nog steeds een gapend gat op en biedt een uitgebreide ervaring. Het is nog steeds de beste dierentuinsimulatie en je kunt er gerust nu pas in duiken. Door alle updates is de game verbetert en een stuk gebruikersvriendelijk. Met het verdienmodel heeft Planet Zoo wel ontzettend veel uitbreidingen gekregen. Ze spelen in op de behoeftes van de spelers en daardoor moet je zelf het belang van elke uitbreiding bepalen. Aan de andere kant wordt het na al die jaren steeds duidelijker dat de kwaliteit per DLC verschilt. De dieren zien er altijd prachtig uit, maar je moet echt geen vernieuwende gameplay verwachten. In de toekomst is er dus genoeg ruimte voor verbetering en vooral vernieuwing. Misschien komt het door het gebrek aan concurrentie dat Planet Zoo stilstaat op dit gebied. Met het doorzetten van de gratis updates kunnen ze in ieder geval de mist niet ingaan.

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Planet Zoo

Series

-

Uitgever

Frontier

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

5 november 2019

Ontwikkelaar

Frontier Developments

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord