MultiVersus review - De mashup die niemand zag aankomen

Geplaatst: 5 juni 2024 14:00
-

Eerder noemden we MultiVersus een potentiële Smash Bros.-killer. Ruim een jaar later is het dan eindelijk zover. MultiVersus is uit de bèta-fase en is verkrijgbaar op vrijwel ieder platform. Hoog tijd dus om een conclusie te trekken op die eerdere uitspraak. Is MultiVersus echt die free-to-play Smash Bros.-killer of valt de game ten prooi aan de gebruikelijke monetisation praktijken? We zoeken het uit in deze MultiVersus (2024) review!

Multiversus Review 2024

MultiVersus – de mashup die niemand zag aankomen

De verwachtingen waren hooggespannen. MultiVersus verdween uit de stores en moest sterker terugkomen dan ooit tevoren. De free-to-play game van Warner Bros. is reeds uitvoerig besproken in onze MultiVersus bèta review en Alles wat je moet weten over MultiVersus, maar een korte refresher is denk ik niet overbodig. MultiVersus is een mashup van diverse IP’s binnen het Warner Bros.-portfolio. Het roster is uniek, divers en behoorlijk van formaat. Nooit hadden we gedacht dat we Batman zouden zien inslaan op Gizmo van de Gremlins, maar toch is dat in MultiVersus gewoon mogelijk. De game is volledig gratis om binnen te halen en leunt – zoals vrijwel alle free-to-play games dat doen - op microtransacties. Qua gameplay doet de game sterk denken aan bijvoorbeeld een Super Smash Bros. Ultimate. Kortom, MultiVersus is een multiplayer brawler met een eenvoudige moveset, maar met meer diepgang dan op het eerste oog lijkt.

Het roster, de maps en de individuele skills van de personages zijn bijzonder divers. Er is geen personage dat een één-op-één kloon is van een ander. Bugs Bunny kan met zijn tunnels vijanden verrassen en tijdelijk onkwetsbaar zijn, Adventure Time’s Finn kan met zijn unieke muntjes buffs kopen uit zijn rugzak en Superman kan tegenstanders bevriezen met zijn adem. De persoonlijkheid en karakteristieken zijn overduidelijk herkenbaar en dat is waanzinnig om te zien. Normaliter spelen we in teams tegen andere fysieke spelers, maar de huidige release van MultiVersus heeft meer in huis dan diens tijdelijke voorganger. Zo is er veel meer aandacht besteedt aan het singleplayer aspect door de introductie van Rifts, kunnen we het met anderen tegen bots opnemen en zijn er minigames geïntroduceerd om even de aandacht van de reguliere combat weg te trekken.

Multiversus Review 20241

Get ready to grind

MultiVersus bevat content, heel veel content. Variërend van bannerframes, personages, icons en Variants (oftewel skins). Redelijk bekende materie, maar dit dien je allemaal vrij te spelen. Content speel je vrij door goals te behalen die je weer belonen met valuta en experience. Dat begint redelijk, maar kost je bakken met tijd. Om het wat sneller te laten gaan kan je deelnemen aan de Rifts, wat een ander woord is voor episodische singleplayer content. Deze nieuwe toevoeging dient als methode om toe te werken naar een doel voor het vrijspelen van unieke content gebonden aan dat bepaalde rift. Klinkt allemaal redelijk, maar vergis je niet, de grind in Mutiversus is namelijk real. Bij het opstarten van de game beschik je over zo’n vijf beschikbare personages, de rest dien je te ontgrendelen met een unieke valuta. Duh, maar het vergaren van deze valuta gaat bijzonder traag. Er is echter een andere oplossing voor dat probleem en dat is het schuiven van daadwerkelijk real-life geld. Microtransacties zijn aanwezig en micro mogen we ze eigenlijk niet noemen. Een personage aanschaffen kost je namelijk makkelijk een tientje…

En dat is eigenlijk iets dat in de hele game verwerkt zit. MultiVersus bevat oprecht vermakelijke gameplay. Het vechten voelt lekker aan, de online rollback netcode doet zijn werk en matches zijn zo goed als lagvrij. Het is dan o zo jammer dat je continu gepusht wordt om geld te schuiven. Ja, we kunnen alles gratis vrijspelen en de Battle Pass (die je aanschaft middels de premium valuta; Gleamium) beloont je bij voltooiing met voldoende Gleamium om de volgende te kunnen kopen. Maar ook in het geval van de Battle Pass duurt het veel te lang eer je een level stijgt. Deze hebzucht vernietigt het plezier om door te spelen, want er komt een moment dat je denkt “fuck het, ik kap ermee”. Zonde, want de kern van de game is oprecht leuk in al zijn facetten.

Multiversus Review 20242

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

MultiVersus is nog altijd bijzonder vermakelijk om te spelen. Het vechten klopt gewoon, de mashup van personages werkt verbazingwekkend goed en er zit dermate veel variatie in het roster van MultiVersus dat je er nooit op uitgekeken raakt. Het is daarom juist zo jammer dat de extreme druk om maar gewoon wat geld over te maken zo overduidelijk naar voren komt. Tien euro om een personage (dat overigens speelbaar was in de bèta) te ontgrendelen is extreem veel en de grind is te groot om er echt van te kunnen genieten. Dit is overigens geen trend die we voor het eerst constateren bij games afkomstig van Warner Bros.. Mortal Kombat 1 en Suicide Squad: Kill the Justice League hadden er immers ook last van. Mocht je door de oneindige grind heen kunnen kijken, dan heb je aan MultiVersus een waanzinnige free-to-play game, maar dat is wel een unieke skill.

    Prima
  • Geweldige gameplay
  • Divers roster
  • Breed scala aan content
  • Toevoeging van singleplayer content
  • Pusht je naar microtransacties
  • Achterlijk lange grind
Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot MultiVersus

Ontwikkelaar:

Player First Games

Uitgever:

Warner Bros. Games

Release:

28 mei 2024

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord