NBA 2K25 review - Prima game met bittere nasmaak

-

Onderhand is het geen geheim dat ik met veel liefde ieder jaar weer in de nieuwste NBA 2K-game duik. Dit jaar is het wederom aan mij om de NBA 2K25 recensie te schrijven en wederom zit ik een beetje op de wip. Gameplay technisch steekt NBA 2K25 weer waanzinnig in elkaar, maar fouten uit het verleden blijven de kop opduiken. Kan je al raden waar ik het over heb? Check dan nu deze NBA 2K25 PlayStation 5 Review!

NBA 2K25 Review

Door de modi het bos niet meer zien

De samenwerking tussen Visual Concepts, 2K en de NBA zijn inmiddels dermate bekend dat een uitgebreide introductie niet langer nodig is. Dit is simpelweg dé (enige) basketbalsim die de echte liefhebber op jaarlijkse basis in huis haalt. Een jaarlijkse release staat echter synoniem aan weinig verandering en dus moeten we het hebben in de kleine dingen die zo’n release dan weet te introduceren. Zoals gewoonlijk bevat NBA 2K25 weer een buslading aan modi die ieder een ander type gamer aanspreekt. NBA 2K25 gooit daar echter een schepje bij op. Dit bijvoorbeeld middels de introductie van de Steph Era MyNBA-modus , de diverse online courts, een vernieuwde MyGM, een uitgebreide MyCareer en natuurlijk de MyTeam, de cashcow van de NBA 2K-franchise.

2K is flink zoekende geweest met de MyCareer-modus, want na talloze iteraties, was de jus er wel een beetje uit. Dit jaar is de modus aanzienlijk beter en daarnaast ook nog eens een stuk meer gestroomlijnd. MP is (net zoals in NBA 2K23 en NBA 2K24) de hoofdpersoon, maar we gaan gelijk met een knaller van start. MP doet namelijk aan visualiseren en we starten dan ook in een ultiem scenario. Het is game 7 voor de championship en we verkeren in overtime. Het is aan jou om in die laatste minuten de overwinning binnen te halen. Het schetst een beetje een toekomstperspectief en een doel om naartoe te werken. Hoe we daar komen is aan ons. Naast de reguliere wedstrijden kunnen we namelijk in een nieuwe “The City” los op allerhande courts, kunnen we quests voltooien en dienen we te werken aan MP’s brand. Vermakelijke kost, maar wel met een keerzijde. Op die keerzijde komen we later terug, want dit heeft impact op de complete game.

NBA 2k25 Review1

Prima start, matige afwerking

Veel van de modi kennen eigenlijk een één-op-één kopie van de voorganger uit 2023. Toch zijn er wat nieuwe ideetjes die Visual Concepts probeert door te voeren. De meest opvallende zien we terug in de MyGM-modus, waarin we een General Manager in het zadel helpen. Deze modus krijgt bijna RPG-achtige vormen waarin we een achtergrondverhaal dienen te kiezen om zo bepaalde specs te ontgrendelen. In het MyGM huis kunnen we vervolgens met een aantal staffleden praten om zo progressie in het team te doen plaatsvinden. Lang niet altijd even succesvol, want net zoals in het echte leven zorgen dwazen voor roet in het eten waardoor je zomaar eens een sterspeler kunt verliezen of dat je overruled kan worden. Afijn, het is een prima start, maar wat betreft afwerking laat Visual Concepts het afweten. Het GM huis is een dooie boel en na een korte periode ben je er flink op uitgekeken, jammer want de potentie is er!

Hetzelfde is een beetje van toepassing op de nieuwe Steph Era-functie in de MyNBA modus. In deze alternatieve aankleding beleven we de hoogtepunten van ieders favoriete GS Warrior en is het aan jou om De Warriors te vereeuwigen als het beste team ooit of juist als het team die het net niet wisten te redden. Het is echter niets nieuws onder de zon, daarnaast beginnen we al op het moment dat Steph Curry een ring om zijn vinger heeft hangen. Hierdoor maak je het nooit vanaf moment één mee, wat een ietwat aparte keuze is.

NBA 2k25 Review2

De donkere wolk

NBA 2K25 doet veel goed. Het is simpelweg de beste basketbalgame op de markt. Niet gek zonder concurrentie, maar ook toen NBA Live nog kwam te verschijnen was dit simpelweg de game om in huis te halen. De gameplay gaat er eigenlijk alleen maar op vooruit. De ProPlay technologie is verder uitgebreid wat zorgt voor een flink aantal nieuwe dribbles, shots en iconische spelmomenten. Daarnaast is de Pro Stick Rhythm Shooting mechaniek een waardevolle toevoeging die iets vergevingsgezinder is wat betreft shot release. Hiermee dien je hoofdzakelijk met de rechterstick de armbeweging te simuleren waardoor je controle krijgt over bijvoorbeeld de snelheid en richting van de bal. Het is niet verplicht om te gebruiken, maar ik zou iedereen adviseren om het eens te proberen. Zeker omdat je de Pro Stick kunt aanpassen om zo meer risico in ruil voor betere beloningen te nemen.

Er is echter een donkere wolk die de uitstekende gameplay en innovaties van NBA 2K25 overschaduwt. Je kunt het al raden, we hebben het wederom over microtransacties. Ik weet niet of het komt omdat ik de game jaarlijks speel, of omdat het daadwerkelijk toeneemt, maar de opdringerigheid om VC aan te schaffen begint de spuigaten uit te lopen. Bij het opstarten van de game krijg je direct een scherm te zien met kortingen op Virtual Currency. Daarnaast voelt de grind in MyCareer vanaf 60 eindeloos. Zonde, want in de player creation zijn er juist opties bijgekomen voor het neerzetten van een toffe build. Zo bleef ik maar spelen met de pro builds, maar de eindeloze grind verziekt de spelervaring en zorgt er eigenlijk voor dat het spelen van wedstrijden vrijwel nutteloos aanvoelt. Spelers die namelijk wel de VC aanschaffen, zijn zwaar OP wanneer je het tegen ze dient op te nemen op een van de vele online courts.

NBA 2k25 Review3

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

NBA 2K25 is wederom een uitstekende game wanneer we enkel kijken naar performance, grafische pracht en praal, presentatie en gameplay. De jaarlijkse release zorgt er echter voor dat er nooit echt ruimte is voor grote veranderingen. Zo zie je dat duidelijk in een modus als MyGM, die leuke dingen doet, maar net niet ver genoeg gaat. Dat zal volgend jaar wel beter zijn, maar in deze versie is het het dus net niet. MyCareer gaat lekker van start, maar zakt na een tijdje ook ietwat in. De game bevat echter ook flink wat vermakelijke updates. De introductie van Pro Builds maakt het maken van een personage bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger, de ProPlay technologie komt beter tot zijn recht en de Pro Stick Rhythm Shooting controls werken lekker. Het is echter een doodzonde dat de game je praktisch dwingt om VC aan te schaffen. Ieder jaar lijkt het erger te worden en dat doet zonder twijfel afbreuk aan een verder uitstekende game.

  • Prima
  • Pro Builds
  • Pro Stick Rhythm Shooting
  • ProPlay
  • Probeert dingen met MyCareer en MyGM
  • Speelt fijner dan ooit
  • Microtransacties verzieken letterlijk alles
  • MyGM komt niet uit goed uit de verf
Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot NBA 2K25

Ontwikkelaar:

Visual Concepts

Uitgever:

2K Games

Release:

6 september 2024

Reviewscore:

Platforms:

PC
PS4
XONE
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord