Review: F1 22 - Gaat weer vol gas PlayStation 5

Geplaatst:

Nog een paar dagen voordat de lichten uit gaan en we van start kunnen gaan met F1 22. Ik stond op pole position om alvast aan de slag te gaan met de game en heb dus al wat rondes verreden om te zien of F1 22 de moeite waard is. In de Formule 1 hebben dit jaar veel veranderingen plaatsgevonden en dat heeft ook zeker zijn invloed op de game. Wat te denken van nieuwe circuits zoals Miami, maar nog belangrijker: de nieuwe auto's. Het design van een Formule 1-bolide is dit jaar namelijk veranderd. Ik zette mijn helm op om alvast te kijken of deze veranderingen aan de verwachtingen voldoen.

F1 22 Review1

No Braking Point, geen punt

Meestal zitten de grote veranderingen bij games als F1 22 in het toevoegen van nieuwe modi. Dit jaar is dat toch wel anders. Misschien wel de grootste verandering zit hem namelijk in het feit dat de gamemodus Braking Point na het debuut van vorig jaar nu alweer ontbreekt. Jep, je leest het goed. In F1 22 zit geen Braking Point. Het ontwikkelen van de Drive to Survive-achtige gamemodus nam gewoonweg teveel tijd in beslag en laten we eerlijk zijn, het voegde ook niet zo heel veel toe. Al kan ik mij best voorstellen dat het door sommigen gemist gaat worden. Het was best leuk om even te spelen, maar het feit dat je eigenlijk geen enkele invloed had in het verloop zorgde ervoor dat de spanning ver te zoeken was. Codemasters heeft er dus goed aan gedaan om hun tijd en energie in andere dingen te steken, maar wat is er dan verder nog allemaal veranderd?

Nou, vrij veel eigenlijk. In grote lijnen is F1 22 niet anders dan diens voorganger. Je kunt dus evenals voorgaande jaren aan de slag met My Team, een carrière als beginnend coureur starten of gewoon lekker online duiken om tegen andere mensen te racen. Toch zijn er wel een aantal belangrijke veranderingen te bespeuren. De meest in het oog springende veranderdering is het design van de F1-bolides. Als je Formule 1 volgt, dan weet je dat de wagens dit jaar compleet anders zijn dan voorheen. Dat is in de game dus ook zo en je merkt ook het verschil met voorgaande jaren. De nieuwe 18-inch banden zorgen er bijvoorbeeld voor dat het sturen iets zwaarder aanvoelt. Daarnaast kun je met het nieuwe ontwerp makkelijker achter tegenstanders blijven rijden. Niet alleen aan de auto's zelf is gesleuteld, ook de race-ervaring is rijker geworden. Zo heb je invloed op je pit-stops, kun je zelf de formation lap rijden en werkt het starten net even anders dan voorheen.

F1 22 Review2

F1 Life is live

F1 22 introduceert nog een aantal nieuwe elementen. Eén daarvan is jouw digitale hub; F1 Life. Het biedt een omgeving die je zelf naar eigen wens kunt customizen. In feite is het een manier van Electronic Arts om je te verleiden geld uit te geven zodat je je personage of je hub beter kunt aankleden en personaliseren. Daar is niks mis mee, aangezien het zich slechts beperkt tot cosmetische aanpassingen. Je hoeft dus niks uit te geven als je dat niet wil. Al heeft EA liever dat je het wel doet. Als je wat inspiratie wil opdoen, dan kun je ook op visite gaan in de F1 Life-hubs van andere spelers. Op die manier kun je dus makkelijk zien hoe een vriend of vriendin zijn omgeving heeft ingedeeld.

Dit jaar zijn er ook zogeheten supercars toegevoegd aan het geheel. Deze supercars zijn uiteraard geen Formule 1 of 2 auto's, maar het is wel tof om er in te rijden. Eén van die supercars is bijvoorbeeld de welbekende safety cars uit de Formule 1; de Aston Martin Vantage en de Mercedes AMG GTR. Maar je kunt ook gewoon in een razendsnelle Mclaren of Ferrari stappen om de circuits te verkennen. Deze supercars sturen aanzienlijk anders dan Formule 1 of 2-auto's en zorgen daarom voor een welkome afwisseling. Je kunt de supercars vrijspelen door bepaalde punten te halen. Deze punten kun je scoren door bijvoorbeeld een x-aantal kilometer af te leggen in een Formule 1-wagen. Iedere supercar kost je 1 punt, dus voor je het weet heb je ze allemaal vrijgespeeld. Je kunt de supercars ook tentoonstellen in je F1 Life-hub zodat andere mensen ze kunnen zien.

F1 22 Review3

Samen is leuker dan alleen

Bij F1-games haal ik altijd verreweg de meeste voldoening uit My Team en evenals vorig jaar kun je dit ook weer met een vriend of vriendin spelen. Het is wel jammer dat dit alleen online kan en niet in split-screen met iemand die naast je zit. Split-screen zit immers al in de game. Het is veel leuker om het samen met iemand te spelen en als je niet iemand anders kent met een zelfde console en de game, dan ben je dus beperkt tot solo speelsessies. Ook niet erg, maar Codemasters en EA voeg aub volgend jaar even lokale co-op toe! Dank u wel alstubeleefd. Helaas is er binnen My Team inhoudelijk dit jaar eigenlijk niets veranderd. Op zich geen groot probleem, omdat My Team in essentie gewoon al erg goed is, maar het is ook wel leuk om wat nieuwe toevoegingen of features te mogen verwelkomen.

Dit jaar kom je wel voor het eerst in de Formule 1-games in aanraking met sprintraces. In My Team en carrière zijn deze toegekend aan de circuits waar de echte Formule 1 ook sprintraces organiseert, maar als je zelf een Grand Prix-lijst samenstelt dan heb je de mogelijkheid om op ieder willekeurig circuit een sprintrace te houden. In de multiplayer van F1 22 heb ik helaas nog niet echt kunnen duiken. Gezien ik de game al ruim voor release had, waren de lobby's op de momenten dat ik mij in mijn racetenue had gehezen aardig leeg, waardoor ik er niet al te veel zinnigs over kan zeggen. Op het eerste gezicht lijkt hier weinig tot geen verandering te zijn ten opzichte van andere jaren.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

F1 22 heeft zich op bepaalde punten weer verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren, maar mist die echt grote veranderingen. Het is best te begrijpen dat ze bij Codemasters hun handen vol hadden aan alle aanpassingen die vanuit de Formule 1 zijn gekomen. F1 Life is een aardige toevoeging, maar ook niet meer dan dat. Vooral de toevoeging van safety car-situaties, pit-stops die mis kunnen gaan en de formation laps verwelkom ik graag. F1 22 is gewoon een uitstekende game en een aanrader voor elke Formule 1-liefhebber.

    Uitmuntend
  • Beste F1-game
  • Nieuwe gameplay elementen
  • My Team blijft leuk om te spelen
  • F1 Life
  • Geen Braking Point
Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot F1 22

Series

Formula 1

Uitgever

Electronic Arts

Reviewscore

Platforms

Pc, PlayStation 4, Xbox One, VR, PlayStation 5, Xbox Series

Releasedatum

1 juli 2022

Ontwikkelaar

Codemasters

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord