Assassin's Creed Mirage

  • Ontwikkelaar Ubisoft
  • Eerste releasedatum 5 oktober 2023
  • Platformen Pc , PlayStation 4 , Xbox One , PlayStation 5 , Xbox Series
  • Genre Actie , Avonturen
  • Gameliner score

Alles wat je moet weten over: Assassin's Creed Mirage

"Nothing is true, everything is permitted". Sinds 2007 zit dit credo bij een hele hoop gamers in de hippocampus geëtst. Assassin's Creed - welke ooit begon als een Prince of Persia idee - is inmiddels uitgegroeid tot een reeks die ons bijna alle hoeken van de aarde en diens geschiedenis heeft laten meemaken en meerdere vormen heeft aangenomen. Inmiddels staan we aan de vooravond van Assassin's Creed Mirage, voor sommigen het zoveelste deel en voor anderen een lichtpuntje waar men al jaren op wacht. Hoe dat zo? Lees vooral even verder.

AC Mirage

Wat is Assassin's Creed Mirage?

Assassin's Creed Mirage is - zoals ze dat met een mooi woord noemen - een door geschiedenis geïnspireerde stealth-based action adventure game. Net als in alle voorgaande delen bestuurt de speler een sluipmoordenaar, oftewel een Assassijn, die om uiteenlopende redenen moet afrekenen met de personen (veelal Tempeliers) op zijn hit list. Over het algemeen staat discretie centraal in de Assassin's Creed franchise, waar uitgever Ubisoft aan refereert door veelvuldig de slogan "we work in the shadow to serve the light" te benutten. Desalniettemin kent elk deel binnen de Assassin's Creed franchise genoeg actievolle momenten en Assassin's Creed Mirage zal daar geen uitzondering in vormen.

Wie is het hoofdpersonage in Assassin's Creed Mirage?

In Assassin's Creed Mirage hebben we van doen met Basim Ibn Ishaq, geboren in het Abbasid Kalifaat in het jaar 835. In Assassin's Creed Valhalla - het vorige deel in de serie - hebben we al kennis kunnen maken met Basim, maar in Mirage duiken we wat verder terug in de tijd en leren we hem kennen als een straatdief in Baghdad. Basim wordt al snel opgemerkt door The Hidden Ones - oftewel de Assassijnen - en gerecruteerd door Master Roshan om in het belang van hen te dienen. Gedurende de game zien we Basim opklimmen in de rangen binnen de organisatie, maar zoals in iedere Assassin's Creed game vallen ook in Mirage de nodige plot twists en onthullingen te verwachten.

Assassins Creed Mirage

Wat maakt Assassin's Creed Mirage bijzonder?

Hoewel Assassin's Creed in beginsel altijd uitgaat van hetzelfde, eerdergenoemde principe, heeft de reeks in de loop der tijd een behoorlijke transformatie ondergaan. De franchise begon ooit als een action adventure game pur sang, waarbij de speler veelal te maken kreeg met sequenties in het verleden, maar ook met een protagonist in 'de huidige tijd'. Veel fans van het eerste uur konden de gameplay met deze protagonist - Desmond Miles - wel waarderen en prezen Ubisoft dan ook om het intrigerende verhaal dat hiermee gemoeid was, maar vanuit diverse hoeken klonken ook klachten van mensen die het geschakel tussen verleden en heden maar disruptief vonden. Vanaf dat moment besloot Ubisoft om de Assassin's Creed franchise stukje bij beetje naar de wensen van de meerderheid te hervormen, waarbij het ook afstapte van diens 'discrete' format en overging naar een meer actiegedreven RPG (oftewel Role Playing Game) format waarbij het upgraden van je wapens een prominente rol kreeg.

Met Assassin's Creed Mirage neemt Ubisoft juist weer een stapje terug hierin, wat wellicht te wijten valt aan de schreeuw om een authentieke Assassin's Creed ervaring van de hardcore fans van het eerste uur. De weg die Ubisoft heeft bewandeld met de Assassin's Creed reeks wordt al lang betwist door deze doelgroep en met Assassin's Creed Mirage - een hommage aan de allereerste Assassin's Creed uit 2007 - hoopt Ubisoft dan ook weer wat goodwill terug te winnen. De RPG-elementen worden eenmalig weer ingewisseld voor de gameplay elementen van toen, waarbij het sluipen weer centraal staat. Zelfs de setting weerspiegelt dit, gezien het negende eeuwse Bagdad behoorlijk wat gelijkenissen vertoont met het Jeruzalem uit de elfde eeuw waarin we met Altaïr Ibn-La'Ahad voor het eerst kennismaakten met Assassin's Creed.

AC Mirage2

Is Assassin's Creed Mirage nou een sequel of een prequel?

Assassin's Creed Mirage mag dan wel de laatste toevoeging aan de reeks zijn, maar in de basis is Mirage een prequel. Zoals eerder genoemd gaan we met Basim - die in Assassin's Creed Valhalla al een volleerd Assassijn is - terug naar zijn roots. Ubisoft heeft in een grijs verleden aangegeven dat het met Assassin's Creed een chronologische volgorde tracht te handhaven, maar dat idee heeft men intussen al laten varen. Wat wellicht wel een saillant detail is: Assassin's Creed Mirage was eigenlijk helemaal niet bedoeld als de prequel die het uiteindelijk gaat zijn. Over plot twists gesproken.

Is Assassin's Creed Mirage een stand-alone game of een add-on?

Terugkomend op de vorige alinea: Assassin's Creed Mirage is stiekem beide. In de wandelgangen wordt namelijk gefluisterd dat Assassin's Creed Mirage bedoeld was als DLC voor Assassin's Creed Valhalla, maar Ubisoft besloot uiteindelijk om van Assassin's Creed Mirage een losstaand deel te maken. Om de verwachtingen wat te temperen heeft Ubisoft al wel laten weten dat Mirage qua speelduur en grootte wel een stuk kleinschaliger zal zijn dan de vorige delen, waarin vaak meerdere steden of zelfs meerdere landen moesten worden bezocht om de campaign af te kunnen ronden. Volgens Lead Producer Fabian Salomon moeten we met Assassin's Creed Mirage rekening houden met een speelduur van maximaal dertig uur, wat veel lijkt, totdat je je beseft dat Assassin's Creed Valhalla minstens zestig uur aan content bevat.

AC Mirage3

Op welke platforms kan ik Assassin's Creed Mirage spelen?

Om er zeker van te zijn dat Assassin's Creed Mirage door zo veel mogelijk spelers kan worden gespeeld, geeft Ubisoft de game op vrijwel ieder denkbaar platform uit, of het nou current-gen of last-gen is. Dat betekent dat bezitters van een PlayStation 5, Xbox Series X|S en een dik uitgeruste pc met Mirage aan de slag kunnen, maar ook gamers die nog spelen op hun PlayStation 4, Xbox One of minder beefy pc. Ook valt Assassin's Creed Mirage via Amazon Luna te spelen. De enige die aan het kortste eind lijkt te trekken is de Nintendo Switch, al hebben we in het verleden gezien dat Ubisoft soms op een later tijdstip alsnog besluit om een Assassin's Creed game naar Nintendo's console te porten.

Zit Assassin's Creed Mirage in Game Pass?

Het is de vraag die menig Xbox eigenaar op voorhand lijkt te stellen, maar in het geval van Assassin's Creed Mirage is het antwoord vooralsnog "nee". Assassin's Creed Mirage komt niet naar Game Pass, tenminste, niet vanaf launch. Het is overigens niet geheel ondenkbaar dat de game op een later tijdstip naar Microsofts service komt gezien Ubisoft met diens eigen Ubisoft+ abonnement wel eens een uitstapje maakt naar Game Pass. Maar goed, tijdens de launch van Assassin's Creed Mirage is dat dus absoluut niet het geval.

AC Mirage4

Wanneer komt Assassin's Creed Mirage uit en wat kost de game?

De launch van Assassin's Creed Mirage is dichterbij dan je misschien denkt. Vanaf 5 oktober 2023 is Ubisoft van plan om ons los te laten in het negende eeuwse Baghdad, maar daar staat dan wel een toegangsprijs tegenover. Voor vijftig euro kun je al instappen, ongeachte het platform waar je op speelt, al kun je voor een tientje meer ook gaan voor de Deluxe Edition, waarin wat Prince of Persia geïnspireerde cosmetische items, een digitaal artbook en de officiële soundtrack van Assassin's Creed Mirage terug te vinden zijn. Mocht je goedkoper met Assassin's Creed Mirage aan de slag willen, dan kan dat ook. Via het eerdergenoemde Ubisoft+ kun je ook vanaf dag één aan de slag met de game, wat je in dat geval vijftien euro per maand kost. Mocht je dus verwachten dat je Mirage binnen een maand kunt uitspelen, dan kan je dat in principe voor een fractie van de aanschafprijs doen. Dan moet je alleen niet vergeten op te zeggen.

Bevat Assassin's Creed microtransacties?

Laten we daar heel kort over zijn: ja. Assassin's Creed Mirage bevat in-game microtransacties, al blijven deze wel beperkt tot cosmetische items die verder geen impact hebben op de gameplay. Ook belooft Ubisoft dat ze je er niet mee gaan overspoelen, waar men in andere games nogal eens een handje van heeft.

Assassins Creed Mirage3

Ik weet het, 't is allemaal erg veel en misschien is het zelfs voor jou nog niet genoeg? Misschien heb je wel andere, net zo prangende vragen die in vorige items op Gameliner zijn aangestipt. Vragen als: Wat zijn de systeemeisen van Assassin's Creed Mirage op pc? Is er een mogelijkheid om te voelen wat Basim voelt door - laten we zeggen - een Mirage-themed haptic feedback shirt? Zitten er gokelementen in Assassin's Creed Mirage? Volg de links en wie weet? Misschien kom je er dan wel achter.

NothingEverything is true on Gameliner.

Over auteur Patrick Meurs

Patrick Meurs Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?