Alles wat je moet weten over: Assassin's Creed Shadows

-

Sinds de geboorte van de Assassin's Creed franchise is het al een dingetje, een feodale Japanse setting. Jarenlang schreeuwt men moord en brand om een Japanse Assassin's Creed en met de komst van Assassin's Creed Shadows lijkt dan ook een wens in vervulling te gaan. De game maakt ook veel tongen los, zowel in positieve als negatieve zin. Maar goed, als je de afgelopen jaren onder een feodale steen hebt geleefd - of jezelf gewoon niet zo hebt gefocust op AC nieuws - dan weet je misschien helemaal niet waar Assassin's Creed Shadows over gaat en waarom iedereen erover rept. Speciaal voor jou stappen we 'out of the shadows' om je helemaal up to speed te brengen omtrent Assassin's Creed Shadows.

Assassins Creed Shadows1

Wat is Assassin's Creed Shadows?

In een notendop: Assassin's Creed Shadows - ooit bekend onder de naam Assassin's Creed Red - is het veertiende deel in de langlopende Assassin's Creed serie, wanneer je de spin-offs niet meetelt.

Waar en wanneer speelt Assassin's Creed Shadows zich af?

Assassin's Creed Shadows neemt de speler mee naar het zestiende eeuwse Japan - 1579 om exact te zijn - welke zich op dat moment gedurende de Azuchi-Momoyama periode, aan het einde van de Shengoku periode begeeft.

Wie is de protagonist in Assassin's Creed Shadows?

Assassin's Creed Shadows kent twee protagonisten: Naoe, een vrouwelijke shinobi, en Yasuke, een samoerai van Afrikaanse afkomst. Naoe zou vooral de liefhebbers van de klassieke Assassin's Creed stealth gameplay moeten aanspreken, terwijl Yasuke meer van het groffere hak- en zaagwerk is.

Waarom valt iedereen zo over de protagonist Yasuke?

Sinds de aankondiging van Yasuke krijgt Ubisoft een behoorlijke bak kritiek over zich heen, die zich vooral toespitst op de keuze om een Afrikaanse protagonist te kiezen in een game die over de Japanse cultuur gaat. Hoewel Ubisoft de keuze kan rechtvaardigen door Yasuke te baseren op een gelijknamig historisch figuur die ook van Afrikaanse afkomst was, breekt het bij de achterban nog steeds geen potten omdat de verhalen rondom de 'echte' Yasuke - waarvan wordt geacht dat hij daimyō Oda Nobunaga diende als samoerai - niet sluitend zijn. Men beticht Ubisoft ervan Yasuke heldhaftiger aan te prijzen dan hij daadwerkelijk was. Daarnaast lijkt ook de Japanse community het niet bepaald te appreciëren dat het voor een Afrikaanse protagonist kiest terwijl de Japanse geschiedenis over genoeg andere invloedrijke figuren beschikt.

Heeft het uitstel van Assassin's Creed Shadows iets te maken met de controverse rondom Yasuke?

Hoofdzakelijk niet, maar het heeft wel invloed gehad op de wijzigingen die men verklaart door te voeren. Zo zou het verhaal van Yasuke worden aangepast zodat deze beter aansluit op de historische figuur waarop deze gebaseerd is, al blijft het wel een Assassin's Creed game. Honderd procent historisch accuraat zal het dus nooit worden en er blijft ruimte voor wat romantisering. Het uitstel heeft volgens Ubisoft echt hoofdzakelijk te maken met kwaliteitswaarborging, waarbij het Star Wars Outlaws-achtige post-launch taferelen wil voorkomen.

Assassins Creed Shadows gamescom

Bevat Assassin's Creed Shadows multiplayer elementen?

Hoewel Ubisoft in het verleden wel eens heeft geëxperimenteerd met multiplayer modi, blijft Assassin's Creed in de basis een singleplayer game. Toch gaan er geruchten dat Ubisoft voor Assassin's Creed Shadows bezig is met een co-op modus, welke vooralsnog schuil gaat achter de naam LEAGUE. Mochten deze geruchten kloppen, dan zouden we de co-op modus pas na de launch van Shadows moeten zien verschijnen.

Hoe groot is de map van Assassin's Creed Shadows?

Als we de game director van Assassin's Creed Shadows - Jonathan Dumont - op z'n blauwe ogen mogen geloven, dan gaat de map size van Assassin's Creed Shadows vergelijkbaar zijn met die van Origins. Daarbij heeft men voor ogen gehad om het open landschap van het feodale Japan ook echt te laten aanvoelen als een open landschap waarin kastelen ver uit elkaar liggen en het berglandschap ook daadwerkelijk bergen biedt, niet louter heuveltjes.

AC Shadows kasteel

Hoe lang doe ik erover om Assassin's Creed Shadows uit te spelen?

Dat is uiteraard extreem afhankelijk van je speelstijl, maar als we aan de hand van de map size van Origins uit kunnen gaan, dan zou Shadows ons een uurtje of dertig bezig moeten kunnen houden.

Zijn er dingen die Assassin's Creed Shadows anders doet dan de rest in de serie?

Als er een aspect is waar game director Dumont erg nadruk op legt, dan is het toch wel het gebruik van dynamisch weer en een dag/nacht cyclus die de uitvoerbaarheid van bepaalde speelstijlen kunnen beïnvloeden. Zo kun je jezelf voorstellen dat stealth gameplay een stuk makkelijker gaat in mistig weer of in het donker. Sneeuwval is ideaal om je voetstappen te verhullen en men hoort je ook een stuk minder goed wanneer het flink waait. Maar al deze omstandigheden bieden uiteraard ook uitdagingen met zich mee.

Assassins Creed Shadows Anvil Update Preview1

Wanneer verschijnt Assassin's Creed Shadows?

Assassin's Creed Shadows zou eigenlijk in november gelanceerd worden, maar zoals eerder gezegd heeft Ubisoft besloten om de game met een paar maanden uit te stellen. De nieuwe releasedatum is 14 februari 2025.

Op welke platforms verschijnt Assassin's Creed Shadows?

Assassin's Creed Shadows zal speelbaar zijn op de pc, Xbox Series X\S en PlayStation 5.

Zijn er meerdere edities van Assassin's Creed Shadows te koop?

Jazeker. Zoals we het inmiddels gewend zijn van Ubisoft, verschijnt ook Assassin's Creed Shadows in meerdere edities. Zo kun je naast de reguliere editie van €79,99 ook kiezen voor een Gold Edition van €109,99 of een Ultimate Edition van 129,99*. De Gold Edition geeft je drie dagen eerder toegang tot de game en komt met een Season Pass. De Ultimate Edition biedt deze perks ook, plus het Ultimate Pack dat het Sekiryu Character Pack, Hideout Pack en vijf Skill Points plus het Red Dragon-filter in Photo Mode bevat. Daarnaast bestaat er ook nog een Collector's Edition van 279,99 waar ook nog een statue in zit, al is deze vrijwel overal uitverkocht.

*De genoemde prijzen zijn gebaseerd op digitale console storefront prijzen. Op pc (Ubisoft Connect) zijn de prijzen op het moment van schrijven niet meer te checken gezien pre-order opties zijn uitgeschakeld

AC Shadows Collectors Edition

Daar heb je het, alles wat je moet weten omtrent Assassin's Creed Shadows om er op 14 februari goed voorbereid opuit te trekken in het Feodale Japan van Ubisoft. Mocht je nog meer willen weten, check dan vooral alle andere Assassin's Creed items op Gameliner, waaronder de Assassin's Creed Shadows Anvil Update.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Assassin's Creed Shadows

Ontwikkelaar:

Ubisoft

Uitgever:

Ubisoft

Release:

14 februari 2025

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord