Dit is waarom Assassin's Creed Shadows is uitgesteld

-

Zeggen dat Assassin's Creed Shadows al geruime tijd behoorlijk onder het vergrootglas der kritiek ligt, is een understatement. Sinds de aankondiging van de game, krijgt uitgever Ubisoft er aan alle kanten behoorlijk van langs, wat ook te zien is in de aandelenkoers van het Franse bedrijf. Het nieuws dat men last-minute heeft besloten om alle preview events te cancelen en de launch drie maanden uit te stellen, heeft dan ook veel tongen losgemaakt. Het is natuurlijk makkelijk om hierover te speculeren en dat is waarom Tom Henderson van Insider Gaming graag wat context verschaft.

Assassins Creed Shadows1

Want het is oh zo makkelijk om te insinueren dat Ubisoft arglistige redenen heeft om de game naar februari te schuiven. Online konkelen sommigen al dat Yves Guillemot Black History Month aangrijpt om de kritiek op protagonis Yasuke te smoren. Anderen schrijven het toe aan een drukke release periode waarin het hevig bekritiseerde AC Shadows zou verzuipen. Maar volgens Henderson is het allemaal niet zo zwart/wit. Er valt geen eenduidig antwoord te geven op de reden waarom, maar wel op de redenen die het niet zijn.

Allereerst drukt Henderson het hardnekkige gerucht omtrent de verwijdering van Yasuke - één van de twee protagonisten in Assassin's Creed Shadows - de kop in. Ubisoft is namelijk niet van plan om de gehekelde protagonist te schrappen. Maar men is wel actief bezig met het corrigeren van historische en culturele issues. Het is namelijk pijnlijk duidelijk geworden dat er binnen het ontwikkelteam van Assassin's Creed - welke ooit bekend stond om het extreem nastreven van historische accuraatheid (bijvoorbeeld Altaïr's kruisboog in de AC1 trailer) - aardig wat misstappen zijn gemaakt. Zo moest men onlangs nog door het stof dat men een verkeerde vlag had gebruikt in promotiemateriaal.

Daarnaast lijkt men ook Yasuke's verhaal onder handen te nemen zodat deze beter aansluit bij de persoon waarop deze gebaseerd is, waarbij het wel het Assassin's Creed universum als leidraad houdt. Ook hier heeft Ubisoft eerder een knieval voor moeten maken richting de Japanse community, welke niet bepaald gecharmeerd was van Ubisofts gekozen richting. Want wat de werkelijke achtergrond van de real-life Yasuke ook is - daar gaan namelijk verschillende verhalen over - wat Ubisoft voor ogen had, sloot op geen enkele manier aan op de Yasuke uit de Japanse verhalen.

Maar aan het einde van de rit blijkt de hoofdreden van het uitstel toch echt om kwaliteitsgarantie te gaan. Men is bij Ubisoft inmiddels aardig op scherp gezet door de tegenvallende launch van Star Wars Outlaws. De shine die de game had moeten krijgen, werd al snel vaal na de verhalen van game breaking bugs die early access/Gold Edition klanten verplichtte om na de officiële launch een nieuwe game te starten. Daarnaast kampte Outlaws met nog veel meer issues, waarvan het team achteraf plechtig heeft beloofd dat het er alles aan doet om deze eruit te werken. Maar dat is dus iets waar Ubisoft met AC Shadows geen zin in lijkt te hebben. Men neemt daarom drie maanden extra de tijd om de problemen die intussen aan het licht zijn gekomen gedurende mock reviews en playtests, weg te poetsen. Het is alleen cru dat de ontwikkelteams van Assassin's Creed Shadows hier al geruime tijd op sturen en dat de verzoeken tot uitstel constant op dovemansoren leken gericht.

AC Shadows Yasuke

Afijn, lang verhaal kort: Assassin's Creed Shadows is gewoon nog niet klaar en men moet hier en daar wat damage control doen zodat iedereen stopt met zeiken. Hopelijk krabbelen de aandelen dan ook weer een beetje omhoog, want die duiken harder dan een assassin tijdens een Leap of Faith.

Assassin's Creed Shadows staat nu op de planning voor 14 februari 2025.

Patrick Meurs Columnist

Beeldspraak, woordspelingen en voornamelijk flauwe grappen zijn voor Patrick de dagelijkse kost. Deze Brabantse flapuit neemt nooit een blad voor de mond waardoor zijn mening altijd lekker recht voor de raap is. Gamen kan hij niet en dat vindt hij eigenlijk helemaal niet erg. Sterker nog, hij kan er wel om lachen dat hij in de lobby al gesniped wordt.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Assassin's Creed Shadows

Ontwikkelaar:

Ubisoft

Uitgever:

Ubisoft

Release:

14 februari 2025

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord