Alles wat je moet weten over: High on Life

Geplaatst: 7 december 2022 12:00
-

Fans van Rick and Morty zitten er al even op te wachten, maar over slechts een paar dagen is het eindelijk zover. High on Life verschijnt deze december in de schappen en heeft gedurende de aanloop naar de release hoge verwachtingen weten te scheppen. Mensen die de aankondigingstrailer van High on Life checken, zullen vast op momenten hebben gedacht “wtf is dit en waar zit ik naar te kijken?”. Logisch, want High on Life is op z’n zachts gezegd uniek. Heb jij geen idee waar deze game over gaat? Lees dan nu Alles wat je moet weten over High on Life!

Alles wat je moet weten over High on Life1

Wat is High on Life?

We kunnen eromheen draaien wat we willen, maar natuurlijk kunnen we meteen binnenvallen met het meest opmerkelijke. High on Life kent een flinke overeenkomst met Rick and Morty. Logisch, want de oprichter van Squanch Games, Justin Roiland, is namelijk ook een van de meesterbreinen achter Rick and Morty. Dat Roiland een flinke vinger in de pap heeft, is dan ook overal aan terug te zien. Zo spreekt Roiland een flink aantal stemmen in en is de humor vrijwel identiek aan eerdergenoemde tekenfilmserie. Tof, maar ook direct een grote valkuil. Rick and Morty’s humor moet namelijk maar net je kopje thee zijn. De franchise staat immers bekend om zijn gevatte, maar zeer grove grapjes.

Afijn, High on Life is ondanks de connectie absoluut zijn eigen ding. We hebben het al eens aangekaart in onze High on Life preview en High on Life videopreview vanaf gamescom, maar we gaan het nog een keer proberen uit te leggen. Klaar voor wat weirdness? Oké, komt ‘ie! Planeet Aarde wordt bij aanvang van High on Life bestormt door aliengangsters. Deze zijn namelijk te weten gekomen dat aardbewoners om te toveren zijn tot de perfecte drugs. Een ideale grondstof om je drugsemporium te doen groeien dus! Jij bent een kansloze tiener zonder baan of toekomstperspectief. Toch ben je blijkbaar de uitverkorene held die als bounty hunter een zestal van de gangsterbazen moet opsporen om dit te voorkomen. Dat doe je niet alleen, want gedurende het avontuur word je bijgestaan door een flink aantal wapens die tegen je praten. Het is apart, maar werkt eigenlijk aardig lekker. Ieder wapen heeft namelijk een eigen persoonlijkheid wat bijdraagt aan de humor. De wapens zijn niet alleen aanwezig voor de nodige onzin, ze geven je namelijk ook genoeg hints en informatie die relevant zijn voor het verhaal. Mocht je dat gelul van die wapens nou helemaal niets vinden, dan is er een optie in het menu om ze wat minder te laten praten. Fijn natuurlijk, maar zo loop je wel het risico om de gevatte humor mis te lopen.

Alles wat je moet weten over High on Life2

Mengelmoes met een flink vleugje DOOM

High on Life combineert een flink aantal genres in een redelijk compacte game. Naar verluidt zou je ongeveer tien uur bezig zijn met het verhaal, maar moet je zo’n 25 uur uittrekken voor een full completion. Dat doen we voornamelijk schietend met allerhande geweren. De game kent natuurlijk een “normale” handgun met de stem van Morty, maar geeft al snel toegang tot wapens die klodders slijm of energiecirkelzaagbladen afvuren. De pacing tijdens het schieten ligt hoog en doet direct denken aan arena shooters zoals bijvoorbeeld een DOOM. Daar stopt het echter niet. Je kunt namelijk flink wat punten investeren in de RPG-elementen van de game. Je bent namelijk in staat om de statistieken van jouw personage op te schalen om zo sterkere vijanden aan te kunnen.

Goed, we zitten inmiddels dus op een first person shooter RPG, maar dacht je nou echt dat het daar ophield? Nee, natuurlijk niet! High on Life bevat namelijk ook Metroidvania-elementen. Zo ontgrendel je continu nieuwe vaardigheden die je weer kunt gebruiken in eerder bezochte gebieden. Backtracking is dus ook niet uit den boze, aangezien een voltooid gebied wellicht nog niet zo voltooid was als dat je dacht. Bij het ontgrendelen van een nieuwe skill weet je eigenlijk direct wat je er mee moet doen. Het geeft zo’n typish “aha”-momentje. Zo fungeert je grofgebekte mes dat je kunt ontgrendelen – die overigens bijzonder bloeddorstig is en dat DOOM-gedeelte enkel versterkt – ook als een soort hookshot waarmee je van hot naar her slingert. Het is dan ook maar goed dat je de stats kunt verbeteren. Zo’n eerste level lijkt makkelijk, maar de verborgen gebieden zijn aanzienlijk lastiger!

Alles over High on Life 1
Alles over High on Life 2
Alles over High on Life 3

Wat is de High on Life releasedatum en is er een multiplayer?

Belangrijk om te weten is dat High on Life geen multiplayer bevat. High on Life is singleplayer only en legt de focus dan ook compleet op de verhaalmodus. Mocht je de game dan ook in huis halen voor wat online shooter geweld, dan ben je met de Call of Duty: Modern Warfare 2 multiplayer beter af. Ook is het belangrijk om te weten dat High on Life een 16+ game is! Alhoewel de kleuren en stemmetjes anders doen denken, worden er bijzonder volwassen onderwerpen aangesneden. Zo wordt er aan de lopende band gescholden, zien we regelmatig drugsgebruik voorkomen en snijden we vijanden uit elkaar met een moordlustig mes.

Dan rest ons natuurlijk nog de vraag; Wat is de High on Life releasedatum en op welke platforms verschijnt de game? Nou, lang wachten op High on Life hoeft niet meer. De game verschijnt namelijk op 13 december 2022! High on Life is vanaf dat moment beschikbaar op de pc, Xbox One en Xbox Series X|S. Wil je de game in huis halen? High on Life kent een adviesprijs van €59,99. Maar nog beter, de game is een day one Xbox Game Pass game! Ben je dus lid van de Game Pass service, dan kan je High on Life geheel gratis spelen vanaf dag één!

Rudy Wijnberg Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot High On Life

Ontwikkelaar:

Squanch Games

Uitgever:

Squanch Games

Release:

13 december 2022

Best of gamescom 2022

Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord