Alles wat je moet weten over: Roblox (ook voor ouders)

-

Roblox bestaat al even. Sterker nog de game bestaat al bijna twintig jaar, maar is nog altijd springlevend. Of nouja game, zo kunnen we het eigenlijk helemaal niet noemen. Roblox is namelijk een verzameling van talloze games waarin zowel ouderen als volwassen helemaal los kunnen gaan. Maar wat is Roblox nou precies, hoe speel je er veilig mee als kind, wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden en hoe houden ouders Roblox veilig voor hun kind? Denk bijvoorbeeld aan Robux, Roblox codes, crossplay en platformen waarop je Roblox kunt spelen. Dit is alles wat je moet weten over Roblox (voor zowel kind, als vader of moeder)!

Alle Roblox Codes 2024

Wat is Roblox?

Veel mensen (en dan vooral de ouders van Roblox-spelers) denken dat Roblox een game is. En hoewel dat ogenschijnlijk klopt, is Roblox veel meer dan dat. Roblox is als het ware een community waar creatievelingen en spelers samenkomen. Roblox is slechts de gereedschapskist die spelers in staat stelt om honderden games te spelen die door de community gemaakt zijn. Deze games worden gemaakt in Roblox Studio. Eenmaal af verschijnen deze in de virtuele speeltuin van Roblox.

Deze games lopen zeer uiteen. Van RPG’s, actiegames en simpele sandbox spelletjes, je kunt het zo gek niet bedenken of het is beschikbaar in Roblox. Het platform stamt al uit 2006, maar heeft in de loop der jaren een flinke make-over gekregen. Niet gek, want op het moment van schrijven verdienen David Baszucki en Erik Cassel (de makers van Roblox) zo’n zes miljoen euro per dag aan het platform dankzij zijn tachtig miljoen dagelijkse gebruikers. Dat geld wordt verdiend in de online store (waar je Robux kunt uitgeven) en diverse samenwerkingen met grote kleding- en elektronicamerken.

Alle Roblox 2024 Codes

Hoe speel ik Roblox en hoe maak ik een Roblox account aan?

Nu we weten wat Roblox is, kunnen we over naar hoe we de games binnen Roblox kunnen spelen. Roblox is beschikbaar op vrijwel alle hedendaagse systemen. Je dient simpelweg het platform binnen te halen via de online store om de eerste stap te zetten. Op de pc dien je launcher te downloaden via Roblox.com (wat het officiële platform is). Download altijd via de officiële site, gezien er flink wat domeinen zijn die het platform tegen betaling downloadbaar maken. Zonde, want Roblox is helemaal gratis!

Eenmaal geïnstalleerd dienen we Roblox te openen. Na het opstarten dien je in te loggen, of een account aan te maken. Een account aanmaken is bijzonder eenvoudig en vereist slechts een paar stapjes. Vul je geboortedatum in (wees eerlijk, want onder de dertien jaar zijn bepaalde functies niet beschikbaar voor de veiligheid van het kind), kies een gebruikersnaam, voer een wachtwoord in en geef je emailadres op. Bevestiging middels de gestuurde email dat het account van jou is en voila, je bent in het bezit van een Roblox account! Mocht dit nou niet lukken, dan hebben we daar ook een gids voor. Lees hier waarom Roblox niet werkt, met zeven concrete oplossingen.

Alle Roblox codes2

Hoe verander ik mijn gebruikersnaam in Roblox?

Het kiezen van een display of gebruikersnaam in Roblox is natuurlijk even puzzelen. Ga je voor iets geks, iets serieus of net daartussenin. Alles is mogelijk! Denk er echter wel goed over na, want wijzigen kan alleen door fysiek geld over te maken. Gebruik overigens ook niet je echte naam, dit voornamelijk voor je eigen privacy!

Het wijzigen van de display naam is bijzonder eenvoudig, maar vereist een paar stapjes. Het is mogelijk om eens in de zeven dagen de display naam te wijzigen. Mocht je dus een typefout hebben gemaakt of je huidige display naam zat zijn, dan is er een manier om deze te veranderen. Om dit te doen dien je de settingsknop aan te klikken (het tandwiel). Ga vervolgens naar accountinformatie, klik op het potlood en wijzig de naam. Let echter wel op, de wijziging is pas actief na het overmaken van 1.000 Robux, wat zo’n twaalf euro in de echte wereld kost!

Is Roblox gratis?

Goed nieuws, Roblox is helemaal gratis. Het platform is middels alle online stores te downloaden of is beschikbaar via de officiële Roblox site als launcher. Trap dus niet in de trucs van websites die geld voor het platform vragen!

Alle Roblox codes3

Wat zijn Roblox Robux?

Alhoewel Roblox gratis te downloaden is, wil dat niet zeggen dat het platform je geen geld kan kosten. Sterker nog, je kunt binnen no-time bakken met geld uitgeven. Dat doe je door zogeheten Robux aan te schaffen. Deze in-game currency is enkel beschikbaar door geld over te maken. Met deze Robux is het mogelijk om items, accessoires, upgrades en allerhande andere dingen aan te schaffen. Zie het als een manier om je personage compleet eigen te maken. Let echter op, want het uitgeven van een digitale munt kan flink uit de hand lopen.

Robux zijn via gift cards aan te schaffen. Deze komen in verschillende vormen die een andere hoeveelheid Robux ontgrendelen. Let op bij het aanschaffen. Koop de cadeaubonnen namelijk alleen bij een officiële verkooppartner. Het wemelt namelijk van de oplichters op het internet en goedkoop is veelal duurkoop! Daarnaast zijn niet zomaar alle cadeaukaarten die je op het internet koopt in te wisselen in Nederland. Overigens koop je in Nederland enkel een cadeaubon tegen een bepaalde waarde. Deze dien je vervolgens te verzilveren in jouw Roblox-account. Robux via Roblox zelf zijn beschikbaar in de volgende varianten:

  • €5,99 – 400 Robux
  • €11,99 – 800 Robux
  • €23,99 – 1700 Robux

Overigens is er ook een abonnement vorm beschikbaar. Hiermee betaal je hetzelfde bedrag, maar ontvang je iets meer Robux per storting.

Alle Roblox codes

Hoe speel ik of mijn kind veilig Roblox games?

Ouders opgelet, Roblox is speelbaar zonder enige vorm van controle. Je doet er dus wijs aan om even mee te kijken en wat instellingen toe te passen. Op de volgende dingen dien je te letten:

  • Houd alles anoniem! – Gebruik niet je echte naam als Display name en deel geen persoonlijke informatie met andere spelers. Je weet nooit waar mensen op uit zijn.
  • De leeftijdsadviezen zijn er met een reden – Roblox kent drie leeftijdscategorieën toe aan diens games, bestaande uit: alle leeftijden, 9+ en 13+. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer geweld er bijvoorbeeld in zit. Kijk sowieso even mee, want ondanks de moeite die moderators doen, glipt er nog weleens wat doorheen!
  • Gebruik de veiligheid settings – Ouders kunnen via de instellingenknop (het tandwiel) “Parental Controls” inschakelen. Hiermee zet je bijvoorbeeld de chat uit, sluit je bepaalde categorieën uit en zet je een limiet op de uitgave van Robux
  • Laat je niet bedonderen – Roblox barst van de spelers en vrijwel geen daarvan is uit op je geld (of erger). Er zitten echter overal rotte appels en zo is dat bij Roblox niet anders. Ruil niet met onbekenden, deel geen informatie en laat je kind niet zomaar een chat aangaan!

Zit er crossplay in Roblox?

Goed nieuws, je kunt namelijk Roblox spelen met andere spelers op andere systemen. Zo is het mogelijk als pc-speler met een vriend op de PlayStation te spelen. Crossplay zit dus zeker in Roblox!

Alles wat je moet weten over Roblox

Waarop kan ik Roblox spelen?

Roblox is beschikbaar op vrijwel ieder platform. Zo is het mogelijk om Roblox op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series, smartphone, Android, iOS (iPad en iPhone) en Meta Quest te spelen. Let op; om Roblox op de PlayStation 5 en Xbox Series X of S te spelen dien je de applicatie voor de vorige generatie te downloaden. Op deze consoles speel je dus de PlayStation 4- en Xbox One-versies! Roblox is dus beschikbaar op veel systemen, maar helaas (nog) niet op de Nintendo Switch.

Is er gratis Roblox content beschikbaar?

In de Roblox store staat er een hele lading aan beschikbare cosmetics. Veel van deze cosmetics zijn enkel tegen betaling van Robux beschikbaar, maar de oplettende speler is in staat om gratis items in de store te vinden. Daarnaast is het ook mogelijk om codes in te wisselen. Hier hebben wij een handig Alle actieve Roblox 2024 codes gids voor!

Rudy Wijnberg Mede-eigenaar en Head of Media

Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Roblox

Ontwikkelaar:

Roblox Corporation

Uitgever:

Roblox Corporation

Release:

1 september 2006

Reviewscore:

-

Platforms:

PC
PS4
XONE
Mob
PS5
XBS
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord