Drie van die: Absurditeiten waar alleen Wolfenstein mee wegkomt

Geplaatst: 15 juli 2019 14:00
-

Wolfenstein. Inmiddels zijn er zeker drie generaties mee groot gebracht. Het is net als Calvé Pindakaas. Hoewel we een discussie kunnen hebben over welke van de twee nu beter is, is het een game die voor de industrie gigantisch veel heeft betekend en de laatste paar jaar zichzelf echt opnieuw op de kaart heeft gezet. De serie schuwt de controverse totaal niet en mikt daarom eigenlijk meestal op de volwassen gamer. De volwassen humor, het seksisme, de grofheid en bovenal het thema doordrenkt met de ideologie van de Tweede Wereldoorlog, hebben genoeg wenkbrauwen doen fronzen door de jaren heen. En toch is de serie springlevend en weet deze als één van de weinige in de wereld een behoorlijk constant hoog niveau neer te zetten. En juist dit helpt bij het feit dat Wolfenstein altijd weg is gekomen met absurditeiten waar zelfs je grootouders (met alle respect) destijds keihard om hadden gelachen en misschien met alle plezier zelf hadden willen spelen. Binnenkort kunnen we een nieuw deel verwachten dat de gehele familie van BJ introduceert. Uiteraard zitten die allemaal in dezelfde industrie, de Nazi-killing business. Ook dit deel wordt er weer eentje met de nodige absurditeit. Daarom bij deze mijn drie van die absurditeiten waar alleen Wolfenstein mee wegkomt.

onbekend

Nazi praktijken gecombineerd met andere thema’s

De gehele reeks heeft flink wat discussies opgeleverd alleen al vanwege het thema: de Tweede Wereldoorlog. Hoewel er genoeg games zijn verschenen rondom dit hoofdstuk uit de wereldgeschiedenis, is er geen een zo expliciet als Wolfenstein. Dit komt vooral, omdat het niet zozeer een verhaal is van goed versus kwaad, maar vooral omdat het grofheden combineert met humor en andere onderwerpen binnen dit thema. Het wordt vaak gezien als ongepast en niet respectvol. Nu kun je hier een discussie over voeren, maar zoals elke vorm van media ons leert, moeten we entertainment niet altijd letterlijk nemen. Dit is zeker van toepassing op Wolfenstein. Ter illustratie: wie kan zich nog de Robocop-Hitler herinneren uit het eerste deel van ID Software? Het is dermate absurd dat het gewoon grappig wordt. Of de overdreven stereotypering van de ‘mad scientists' uit Return to Castle Wolfenstein en al helemaal in de reboot van Machine Games van de afgelopen paar jaar. Juist dit zorgt ervoor dat we er met een knipoog naar kunnen kijken. Immers willen we nog steeds die gekke Duitsers een koppie kleiner maken, waardoor het doel toch nog gerechtvaardigd is. Combineer dit met een uitstap richting het occulte of steampunk-achtige taferelen en je merkt dat er (gelukkig) totaal geen verheerlijking van toepassing is.

Hitler als karikatuur

Dat de game controversieel is, weten we inmiddels wel. Maar Duitsland en een aantal andere landen hebben deze games een lange tijd verboden. In Duitsland is het pas sinds 2018 (!) weer toegestaan om de symbolen en alles wat met die tijd te maken heeft te tonen in games, mits het maar voor artistieke doeleinden wordt gebruikt. Wolfenstein was dus verboden om te spelen, want als er al ergens een symbool uit deze periode gebruikt werd, moest dit aangepast worden. Hitler is als karikatuur alleen al bekend om zijn haar en streepje schaamhaar op zijn bovenlip. Al dit soort zaken leidde vrijwel altijd tot een vorm van censuur. Toch weerhield dit ontwikkelaars en uitgevers er niet van om de serie in leven te houden. Er was immers genoeg vraag naar. Indien dit laatste niet het geval was, had ik wellicht dit artikel nooit hoeven te schrijven. Maar goed, zijn megalomanie en uitbarstingen zijn tegenwoordig alleen nog maar grappig en juist voer voor comedians. Denk even aan de scene van The New Colossus waar je auditie moet doen voor Hitler’s nieuwe film. Die gast ziet er niet uit. Slecht hart, seniel en een zwakke blaas. Compleet absurd en daarom heerlijk op de hak genomen.

Familie Blazkowicz zit in the Nazi-killing-business

En dan tot slot de familie Blazkowicz. Wie had ooit gedacht dat BJ naast het ontvangen van een BJ ook nog zijn genen mocht verspreiden bij de liefde van zijn leven? Het nieuwe deel neemt een verrassende wending en dit is eigenlijk wel een prima zet als je het mij vraagt. In die barre tijden is het credo ‘Make love not war’ van toepassing en ziehier, de familie Blaskowicz heeft er een familievete van gemaakt waar de Corleone’s jaloers op kunnen zijn. Wie zou nou niet het gehele Nazi-rijk omver willen werpen? Het is sowieso een moeilijk onderwerp binnen games: kinderen in het algemeen en vanuit The New Colossus een zwangere vrouw. Tuurlijk spreken we in het komende deel van volwassenen, maar het blijven de kinderen van. Desalniettemin moet het stokje worden overgedragen wat een des te beter excuus geeft om de serie nog een lang leven beschoren te laten zijn. Persoonlijk kan ik niet wachten hoe grofgebekt de kids van BJ zijn en of ze goede manieren zijn bijgebracht (lees: vette skills met dikke wapens en messen).

Tot op heden heb ik zowat alle delen gespeeld en zeer waarschijnlijk komt ook Wolfenstein: Youngblood in mijn collectie. De kwaliteit die Machinegames er tot heden in weet te stoppen, maakt mij erg nieuwsgierig naar wat zij nu weer voor ons gamers in petto hebben. Wolfenstein: Youngblood staat gepland voor een release op 26 juli voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

In dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Wolfenstein: Youngblood

Ontwikkelaar:

MachineGames

Uitgever:

Bethesda Softworks

Release:

26 juli 2019

Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord